تاثیر پسماندهای آلی مختلف و باکتری‌های مولد اکسین بر شاخص‌های رشدی قارچ دکمه‌ای ( Agaricus bisporus)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج دانشگاه تهران

3 پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تهران

چکیده

قارچ خوراکی Agaricus bisporus مهمترین قارچی است که به صورت صنعتی کشت می­گردد و به دلیل کیفیت غذایی مناسب و میزان بالای پروتئین جایگاه ویژه­ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است. استفاده از پسماندهای آلی به عنوان بستر تولید قارچ خوراکی می­تواند راه حل مناسبی در دفع این مواد و تامین بخشی از نیاز غذایی مردم جهان باشد. در این پژوهش برای بررسی قابلیت استفاده از پسماندهای آلی مختلف به عنوان بستر کشت قارچ دکمه­ای و بعلاوه تاثیر باکتری­های محرک رشد گیاه بر عملکرد و کیفیت قارچ خوراکی آزمایشی به صورت فاکتوریل دو فاکتوره، در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل چهار بستر کمپوست تازه قارچ، کمپوست مصرفی قارچ، کمپوست زباله شهری و ورمی­کمپوست بود، که با نسبت یک به یک با کمپوست تازه قارچ مخلوط شده بودند. فاکتور دوم نیز شامل تیمار بدون باکتری و دو باکتری سودوموناس فلورسنس و ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار فازئولی مولد ایندول استیک اسید بود. نتایج نشان داد تاثیر بسترهای مختلف بر عملکرد قارچ در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنی­دار می­باشد و کمپوست تازه قارچ با میانگین 5/545 گرم، بیشترین میزان عملکرد را به خود اختصاص داد، ضمنا در بستر ورمی­کمپوست قارچ تولید نشد. در بین باکتری­های تلقیح شده باکتری ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار فازئولی سبب بهبود عملکرد قارچ در تمامی بسترها شد و2/17 درصد عملکرد قارچ را نسبت به تیمار بدون باکتری افزایش داد. پروتئین قارچ نیز تحت تاثیر دو فاکتور بستر و باکتری قرار گرفت و بیشترین درصد پروتئین در تیمار کمپوست زباله شهری به همراه باکتری سودوموناس فلورسنس به­دست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Different Organic Wastes and Auxin-Producing Bacteria on the Yield of Button Mushroom (Agaricus isporus)

نویسندگان [English]

  • A Ebadi 1
  • HA Alikhani 2
  • B Yakhchali 3
چکیده [English]

Agaricus bisporus edible mushroom is the most abundant industrially cultivated mushroom and due to appropriate nutritional quality and high amount of protein has special place in world’s population food basket. The use of organic wastes in edible mushroom producing could be suitable solution to removal of these wastes and supply the world’s population food. In this research, in order to survey the practicability for use of different organic wastes as button mushroom culturing substrate and effect of plant growth promoting bacteria on yield and quality of edible mushroom an experiment was conducted as factorial arrangement with two factor and in three replications. First factor consisted of four substrate including fresh mushroom compost, spent mushroom compost, municipal solid compost and vermicompost, which mixed with fresh mushroom compost at the ratio of 1:1. Second factor include no-bacteria, and two IAA producing bacteria treatments, including Pseudomonas fluorescens and Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli. Results showed that the effect of different substrates had a significant difference on mushroom yield (P<0.01) and fresh mushroom compost with the mean value of 545.5 gr, has allocated the most amount of yield, also in vermicompost bed mushroom was not produced. Among the inoculated bacteria, Rhizobia bacteria caused improving in mushroom yield at all substrates and has increased 17.2 percent mushroom yield compared to non-bacterium treatment. Mushrooms protein is also affected under the tow factor of bed and bacteria and the most protein percent was observed in municipal solid waste treatment in companying with Pseudomonas fluorescens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Button mushroom
  • Culturing bed
  • Growth promoting bacteria
  • Indole acetic acid
  • Municipal solid waste
  • Vermicompost