بررسی تاثیر محتوای رطوبت دانه بر برخی خواص فیزیکی دو رقم شلتوک برنج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

     تعیین خواص فیزیکی محصولات کشاورزی به منظور طراحی بهینه ماشین های فرآوری، کاشت و برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. برخی از خواص فیزیکی دانه­ها بر  کاهش تلفات و حفظ کیفیت آن­ها  طی عملیات برداشت اثر می­گذارند. دراین تحقیق تاثیر محتوای رطوبت دانه بر برخی ازخواص فیزیکی دو رقم شلتوک (سپیدرود و بینام) مورد بررسی قرار گرفت. این خواص  شامل طول، عرض، ضخامت، قطرهندسی، قطرحسابی، ضریب کرویت، سطح و حجم دانه­ها، وزن هزاردانه، چگالی ظاهری، حجم واقعی، چگالی واقعی، در چهار سطح رطوبتی 10، 14، 18 و w.b.22  درصد بودند. نتایج نشان داد که با افزایش محتوای رطوبت محصول ابعاد اصلی،  قطرهندسی، قطرحسابی، سطح و حجم دانه­ها، وزن هزاردانه، چگالی ظاهری و چگالی واقعی به طور معنی­داری افزایش می­یابد در حالی که حجم واقعی کاهش می­یابد. اثر محتوای رطوبت دانه بر ضریب کرویت معنی­دار نبوده است.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigations of Grain Moisture Content Effect on some Physical Properties of two Paddy Grain Varieties

نویسندگان [English]

  • EA Askari Asli–Ardeh
  • S Shakarbeigi
  • S Shojaei
چکیده [English]

      Determination of physical properties of agricultural products is very important for optimization design of processing, planting and harvesting machines. Physical properties affect on the losses reducing and quality protection of products at going through of postharvesting process. At this study, the effect of grain moisture content on some physical properties of two varieties paddy grains (Sephidrod and Binam) was investigated. These properties included length, width, thickness, geometrical diameter, mathematical diameter, sphericity, thousand seed weight, bulk density, true volume and true density. The levels of grain moisture content were 10, 14, 18, 22% (w.b.). The results showed that with increasing of grain moisture contain, geometrical diameter, mathematical diameter, area, volume, thousand seed weight, bulk density and true density were increased significantly (p<1%). But true density was decreased. Also Sphericity no verified significantly.
.0pt;fC� fm  � s New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:"B Yagut"'> w.b.22  درصد بودند. نتایج نشان داد که با افزایش محتوای رطوبت محصول ابعاد اصلی،  قطرهندسی، قطرحسابی، سطح و حجم دانه­ها، وزن هزاردانه، چگالی ظاهری و چگالی واقعی به طور معنی­داری افزایش می­یابد در حالی که حجم واقعی کاهش می­یابد. اثر محتوای رطوبت دانه بر ضریب کرویت معنی­دار نبوده است.
 
�راس�e �  � � و کاهش تبخیر. 12-10 اسفند. دانشگاه شهید باهنر کرمان. صفحه­های 141 تا 152.
 
Doorenbos J and Kassam AH,  1979. Yield response to water. FAO Irrigation and Drainage Paper, No 33.
English  MJ, 1990. Deficit  Irrigation. I : Analytical  framework .J Irrig and Drain Eng ASCE.  11(3): 344- 411.
Howell TA, Davis KR, McCormick RL,  Yamada H, WalhoodVT and Meek DW, 1984. Water use efficiency of narrow row cotton. Irrig Sci 5: 195-214.
Huang M, Callich J and Zhong L, 2004. Water-yield relationships and optimal water management for winter wheat in the Loes Plateau of China. Irrig Sci 23: 47-54.
Kipkorir KK, Reas D and Massawe B, 2002. Seasonal water production functions and yield response factors for maize and onion in Perkerra, Kenya. Agric Water Manage 56: 229-240.
Liu WZ, Hansaker DJ,  Li YS, Xie XQ and Wall GW,  2002. Interrelations of yield, evapotranspiration  and water use efficiency from marginal analysis of water production functions. Agric Water Manage 56: 143-151.
Necdet D, Yılmaz E, Sezgin F and Gürbüz T, 2006. Water-yield relation and water use efficiency of cotton (Gossypium hirsutum L.) and second crop corn (Zea mays L.) in western Turkey. Agric Water Manag 82: 63-85.
Norwood CA, 2000. Water use and yield of limited-irrigation and dryland corn. Soil Sci Society America J 64: 364-370.
Orgaz F, Mateas L and Fereres E, 1992. Season length and cultivar determine the optimum evapotranspiration deficit in cotton. Agron J 65: 464-467.
Radin JW, Reaves LL,  Mauney JR  and French OF, 1992. Yield enhancement in cotton by frequent irrigation during fruiting. Agron J  84: 551–557.
Stone JF, Reaves HE  and Garton JE, 1982. Irrigation water conservation using wide- spaced  furrows. Soil Sci  43: 402- 411.
Wanjura DF, Upcharch DR, Mahan JR  and Burke JJ, 2002. Cotton yield and applied water relationships under drip irrigation. Agric Water Manage  55: 217-237.
 
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bulk Density
  • Main dimensions
  • Paddy grain
  • Physical properties
  • True density
جواهر دشتی م، 1381. برنج دیم (ترجمه). نشر علوم کشاورزی، 128 صفحه.
Askari Asli – Ardeh E ،Abbaspour-Gilandeh Y ،2008. Investigation of the effective factors on threshing loss. damaged grains percent and material other than grain to grain ratio on auto head feed threshing unit. American journal of agricultural and biological sciences 3(4): 699-705
Al-Mahasneh MA and Rababah TM ،2007. Effect of moisture countet on some engineering properties of green wheat. Journal Of Food Engineering 79: 1467-1473.
Ghasemi Varnamkhasti M ،Mobli H ،Jafari A ،Keyhani AR ،Heidari Soltanabadi ،Rafiee S and Kheiralipour K ،2008. Some physical properties of rough rice (Oryza Sativa L.) grain. Journal of Cereal Science 47: 496-501.
Kheiralipour K ،Karimi M ،Tabatabaeefar A ،Naderi M ،Khoubakht G And Heidarbeigi K ،2008. Moisture-Depend Properties of Wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Agricaltural Technology 4(1): 53-64
Jain RK and Bal S ،1977. Properties of pearl millet. Journal of Agricultural Engineering Research. 66: 85-91.
Mohsenin NN ،1986. Physical properties of plant and animals. Secend Edition. New york. Gordon and Breach science publisher. USA.
Reddy BS and Chakravertty A ،2004. Physical properties of raw and parboiled paddy. Biosystems Engineering 88(4): 461-466.
FAOSTAT. 2005. Rice production. Available from <http://faostat.fao.org.