1استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2دانشجوی دکترای گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
یکی از راههای ارزیابی توسعه پایدار در نواحی کشاورزی، استفاده از روش جریان انرژی است. جریان انرژی در یک سیستم تولیدی کشاورزی، به این صورت است که در عملیات تولید، مصرف انرژی و در محصولات تولیدی، ذخیره انرژی به وجود میآید. به همین منظور در تحقیق حاضر، مزارع گندم دیم در استان کرمانشاه در سال زراعی 86-1385، از نظر بیلان انرژی مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی بیلان انرژی در این مزارع، کلیه دادههای مربوط به نهادهها و ستادهها به مقادیر معادل انرژیهای مصرفی و تولیدی تبدیل و سپس راندمان انرژی محاسبه گردید. میزان انرژی عوامل و نهادههای به کار برده شده در این مزارع 9/6130 هزار کیلوکالری در هکتار و میزان انرژی خروجی یا تولیدی محصول دانه گندم 5018 هزار کیلوکالری در هکتار و محصول کاه 4316 هزار کیلوکالری در هکتار برآورد شد. همچنین میزان کارآیی انرژی برای عملکرد کل (دانه+کاه)، 521/1 و میزان کارآیی انرژی به طور جداگانه برای محصول دانه و کاه به ترتیب 818/0 و 703/0 محاسبه گردید. دادهها نشان میدهند که بیشترین انرژی مصرفی در این مزارع، به ترتیب مربوط به ماشینآلات، کود ازته و سوخت گازوئیل بوده و کمترین انرژی مصرفی متعلق به نیروی انسانی و علفکش میباشد. کاربرد دستگاههای کمبینات، انجام به موقع تعمیرات و سرویسهای مورد نیاز تراکتور و تناوب زراعی مناسب میتواند راهکارهایی در جهت کاهش انرژی مصرفی در تولید گندم دیم در این استان باشد.
Evaluation of Wheat Energy Balance Under Rain fed Farming in Kermanshah
نویسندگان [English]
sh Abdollahpour1؛ s Zaree2
چکیده [English]
One way to evaluation of sustainable developing in agriculture is using of energy flow method. This method in an agricultural product system is the energy consuming in product operations and energy saving in produced crops. In this article, evaluation of wheat energy balance under rain fed farming in Kermanshah is investigated. By using of consumed data as inputs and total production as output, and their concern equivalent energy, energy efficiency is calculated. Energy value of used inputs of this type cultivation was 6130900 kcal/ha and output (production) energy of value of wheat grain yield and straw were 5018000 kcal/ha and 4316000 kcal/ha, respectively. Also, energy efficiency value was 1.521 and that of grain and straw separately was 0.818 and 0.703, respectively. Results showed that the highest input energy was due to machinery using, nitrogen fertilizer and fuel; and lowest ones were related to human muscle power and herbicide. Using of combination machines, doing timely required repairs and services for tractors and representing a fit crop rotation are suggested to decrease energy consuming for dry farming wheat in Kermanshah