اثر کود های زیستی و قارچ میکوریز آربوسکولار بر عملکرد، صفات رشد و کیفیت لوبیا سبز (Phaseolous vulgaris L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

باکتری های حل کننده فسفر به همراه باکتریهای تثبیت کننده نیتروژن و همچنین قارچ های میکوریز آربوسکولار که در قالب کود های زیستی عرضه می گردند نقش مهمی در تامین نیاز غذایی گیاهان دارند. به منظور بررسی اثر کود های زیستی بارور2(B)، نیتروکارا (N) و قارچ های میکوریز آربوسکولار و ترکیب آنها بر عملکرد، صفات رویشی و کیفی لوبیا سبز ژنوتیپ Sunray، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار شامل قارچ های میکوریز آربوسکولار، کود زیستی نیتروکارا و کود زیستی بارور2 به صورت تکی و تلفیقی با سه تکرار درمزرعه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. نتایج مورد بررسی نشان داد که صفات عملکرد در واحد سطح، طول ساقه، تعداد ساقه جانبی، تعداد برگ، وزن خشک، درصد ماده خشک، طول غلاف، قطر غلاف، تعداد دانه در غلاف، شاخص کلروفیل، کلروفیل b، کلروفیل کل، ویتامین ث و TSS تفاوت معنی داری داشتند. در بین تیمارهای مورد بررسی تیمارهایی که به همراه کود زیستی نیتروکارا به کار رفته بودند دارای بیشترین عملکرد در واحد سطح (67/29006 کیلوگرم در هکتار)، تعداد شاخه جانبی، در صد ماده خشک، تعداد برگ، وزن خشک، TSS و طول غلاف بود. نتایج نیز نشان می­دهد که کاربرد ترکیبی کودهای زیستی و قارچ­های میکوریز آربوسکولار تاثیر بیشتری نسبت به کاربرد منفرد آنها دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Bio-fertilizer and Arbuscular Mycorrhizal Fungi on Yield, Growth Characteristics and Quality of Green Bean (Phaseolous vulgaris L.)

نویسندگان [English]

  • K Karimi
  • SA Bolandnazar
  • S Ashoori
چکیده [English]

Phosphate solubilizing bacteria with nitrogen-fixing bacteria and also arbuscular mycorrhizal fungi which are provided in the form of bio-fertilizers have an important role in the nutrient supply of plants. In order to evaluate the effect of bio-fertilizer, barvar 2 (B), Nitrokara (N) and arbuscular mycorrhizal fungi and their combination on yield, growth characteristics and quality of green bean cv. Sunray a field experiment was carried out in a randomized complete block design with 6 treatments and three replications in 2012. The results showed that the bean pod yield, stem length, number of lateral shoots, number of leaves, dry weight and dry matter content, pod length, pod  diameter, number of seeds per pod, chlorophyll index, chlorophyll b, total chlorophyll, vitamin C and TSS were  significantly different. Among treatments plants inoculated with bio-fertilizers Nitrokara produced the highest pod yield (29006.67 kg/h), number of lateral branches, dry matter content, leaf number, dry weight, TSS and pod length. The results also showed that using of arbuscular mycorrhiza fungi in combination with bio-fertilizer is more effective than individual application of them.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Arbuscular Mycorrhizal Fungi
  • Bio-fertilizers
  • Green beans
  • Quality growth characteristics
  • Yield
ملکوتی م ج. 1382. نقش روی در افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و بهبود سلامت جامعه. وزارت کشاورزی. تهران- ایران.
کاظمی پشت مساری ح، پیردشتی ه­ا و بهمنیار م ع. 1386. مقایسه اثرات کودهای فسفره معدنی و زیستی بر ویژگی­های زراعی دو رقم باقلا . فصلنامه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، جلد 14، شماره 6. ص 21-32.
خوگر ز، ارشد ک و ملکوتی م ج. 1379. اثر مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد گوجه فرنگی. نشریه فنی شماره 65. موسسه تحقیقات آب و خاک.
Arnon  DI, 1949.Copper enzymes in isolated chloroplast, polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24: 1-15.
Augé RM, 2001.Water relations, drought and vesicular-arbuscular mycorrhizal symbiosis.  Mycorrhiza, 11: 3–42.
Azcon R and  L Atrach EF,  1997. Influence of arbuscular mycorrhizae and phosphorus fertilization on growth, nodulation and N2 fixation in Medicago sativa at foursalinity levels. Biology and Fertility of Soils, 24: 81-86.
Bagel SD, Shaikh GA and Adsule RN, 1989. Influence of different levels of N. P and K fertilizers on the protein, ascorbic acid, sugars and mineral contents. Journal of Maharashtra AgriculturalUniversitie, 14(2): 153-155.
Batal KM, 1991. Effects of nitrogen sources, rate and application frequency on yield and quality of onion. Scientia  Horticulturae. 26: 490-491.
Bolandnazar S, Aliasgarzad N, Neishabury MR and Chaparzadeh N, 2007. Mycorrhizal colonization improves onion (Allium cepa L.) yield and water use efficiency under water deficit condition. Scientia Horticulturae, 114: 11-15.
Bowen GD and Rovira AD, 1999. The rhizosphere and its management to improve plant growth. Advances in Agronomy, 66: 1–102.
Gray EJ and Smith DL, 2005. Intracellular and extra cellular PGPR: commonalities and distinctions in the plant-bacterium signaling processes. Soil Biology Biochemistry, 37: 395-410.
Giller KE, 2001.Nitrogen fixation in cropping systems.2ndEditition. CAB, Publishing.
Giller KE, Amijee F, Brodrich, SJ  and Edje OT,  1998. Environmental constrains to nodulation and nitrogen fixation of Phaseolus vulgaris L. in Tanzania. II. Response to N and P fertilizer and inoculation. African Journal of Agriculture Research, 6: 171-178.
Handeson G, 1993. Methods for enhancing symbiotic nitrogen fixation. Plant and Soil, 152: 1-17.
Khalid AS and Elkhidar RA, 1993.Vesicular-arbuscularmycorrhizas and soil salinity. Mycorrhiza, 4: 45-57.
Khan MS, Zaidi A and Wani PA, 2007. Role of phosphate-solubilizing microorganisms in sustainable agriculture. Agronomy for Sustainable Development, 27: 29-43.
Koreish EA, El-Fayoumy ME, Ramadan HM  and Mohamed WH, 2004. Interaction effect of organic and mineral fertilization on faba bean and wheat productivity in calcareous soils. Alex Journal of Agriculture Research, 49: 101-114.
Maingi JM, Shisanya CA and Gitonga NM, 2001. Nitrogen fixation by common bean (Phaseolus vulgaris L.) in pure and mixed stands in semiarid south – east Kenya.  European Journal of Agronomy, 14: 1-12.
Morte A, Lovisplp C and Schubert A, 2000. Effect of drought stress on growth and water relation of the mycorrhizal association  Helianthemum almeriense-Terfezia claverye. Mycorrhiza, 10: 115-119.
Mott JB and Zuberer DA, 1987. Effect of symbiotic association on clover grownin mine spoil. In: Sylvia, D. M., Hung, L. L. and Graharm, G. H. (Ed). “Mycorrhiza in the Next Decade”.U.S.A.
Rodriguez-Navarro DN, Santamaria C, Temprano F and Leidi EO, 1999. Interaction effects between  Rhizobium  strain and bean cultivar on nodulation, plant growth, biomass partitioning and xylem sap composition. European Journal of Agronomy, 11: 131-143.
Rudresh DL, Shivaprakash MK and Prasad RD, 2005. Effect of combined application of Rhizobium, phosphate solubilizing bacterium and Trichoderma spp. on growth, nutrient uptake and yield of chickpea (Ciceraritenium L.). Applied Soil Ecology, 28: 139-146.
Turk MA and Tawaha ARM, 2002. Impact of seeding rate, seeding date, rate and method of phosphorus application in faba been (Vicia faba L. minor) in the absence of moisture stress. Biotechnology Agronomy Environment, 6(3): 171-178.