تجزیه پایداری عملکرد ژنوتیپ‌های امیدبخش گندم نان در شرایط شور با استفاده از تجزیه AMMI و GGE-Biplot

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

3 3- استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

4 استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

5 استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

6 محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی

7 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیتان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی زابل، ایران

10.22034/saps.2023.54186.2948

چکیده

به منظور بررسـی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و شـناسایی ژنوتیپ‌های پایدار گندم در مناطق شور کشور، 18 ژنوتیپ امید بخش گندم به همراه دو رقم شـاهد گندم نارین و برزگر در پنج منطقه شامل بیرجند، کرمان، یزد، زابل و اصفهان در غالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار و طی دو سال زراعی تحت شرایط تنش شوری ارزیابی و پس از تجزیه واریانس مرکب، برای شناسایی زنوتیپهای پایدار از روش چند متغیره AMMI و تجزیه GGE biplot استفاده شد. براسـاس دو مولفه اصـلی اول و دوم متد امی، ژنوتیپ‌های G19، G5 و تا حدودی G10 با کمترین مقدار اثر متقابل، و بر اساس تجزیه GGE biplot ژنوتیپ‌هایG18 و G10 جزء ژنوتیپ‌های برتر ازنظر عملکرد و پایداری عملکرد بودند. این تجزیه محیط‌ها را به سه گروه محیطی و ژنوتیپ‌ها را به پنج گروه ژنوتیپی تقسیم کرد. در گروه اول به ترتیب ژنوتیپ‌های G3، G18، G8، G9 و G10، در گروه دوم ژنوتیپ‌های G1 و G2 و در گروه سوم ژنوتیپ‌های G16، G17 و G7 دارای بیشترین عملکرد بودند. در مجموع بر اساس عملکرد دانه و پایداری عملکرد، ژنوتیپ‌های G18 و G3 بعنوان ژنوتیپ‌های برتر انتخاب شدند که می‌توانند بعنوان رقم جدید برای مناطق با شرایط آب وخاک شور کشور معرفی شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Yield stability Analysis of promising bread wheat genotypes under saline conditions using AMMI and GGE-Biplot analysis

نویسندگان [English]

  • Ashkboos Amini 1
  • Ali Akbar Asadi 2
  • Seyyed Tagi Tabatabaee 3
  • Seyed Zabihulla Ravari 4
  • Davood Amin Azarm 5
  • Elias Arazmjoo 6
  • Omid Poodineh 7
1 Associate Professor, Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Assistant Professor, Zanjan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Zanjan, Iran
3 Assistant Professor, Yazd Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
4 Assistant Professor, Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Kerman, Iran
5 Assistant Professor, Esfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Esfahan, Iran
6 Researcher at the Agricultural and Natural Resources Research Center of Southern Khorasan
7 Crop and Horticultural Science Research Department, Zabol Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Zabol, iran
چکیده [English]

In order to investigate the interaction effect of genotype × environment and to identify the stable genotypes of wheat in the saline areas ,18 promising wheat lines along with two control varieties, Narin and Barzegar, in five regions including Birjand, Kerman, Yazd, Zabul and Isfahan in the majority of randomized complete block design with 3 replications and during two years crop under salinity stress were evaluated. After combined analysis of variance, stability analysis was performed using AMMI multivariate method and GGE biplot. Based on the first and second main components of AMMI2, G19, G5 and to some extent G10 genotypes with the least amount of interaction and based on GGE biplot, G18 and G10 genotypes were among the superior genotypes in terms of yield and yield stability. This analysis divided the environments into three environmental groups and the genotypes into five genotypic groups.Totally, Considering grain yield and yield stability, G18 and G3 genotypes were selected as superior genotypes that can be introduced as new cultivars for saline regions of the country

کلیدواژه‌ها [English]

  • AMMI
  • Genotype
  • Environment
  • Salinity
  • Stability