واکنش رقابتی گندم نان (Triticum aestivum L.) و خردل وحشی (Sinapis arvensis L.) به سطوح نیتروژن در شرایط شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

3 دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

          به منظور بررسی رقابت گندم و خردل وحشی تحت شرایط مختلف شوری و سطوح کود نیتروژن، آزمایشی  گلدانی در گلخانه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی سطوح نیتروژن (صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) و سطوح شوری آب آبیاری (صفر، 3، 6 و 9 دسی‌زیمنس بر متر) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که  بیشترین ماده‌ی خشک گندم در تیمارهای 120 و 180 کیلوگرم نیتروژن و بدون شوری به دست آمد. با مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن، سطوح شوری چندان ماده‌ی خشک گندم را کاهش ندادند. کمترین ماده‌ی خشک گندم نیز در تیمار بدون مصرف نیتروژن و شوری 9 دسی‌زیمنس بر متر مشاهده شد. افزایش مصرف نیتروژن در شرایط شوری در آزمایش حاضر موجب کاهش اثر منفی تنش شوری بر ویژگی‌های رشد و فیزیولوژیک گندم گردید. با این حال افزایش بیش از حد نیتروژن سبب کاهش توان رقابت گندم در برابر علف هرز گردید. و نیز نتوانست از کاهش رشد گندم در سطح بالای شوری بکاهد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Competitive Response of Wheat (Triticum aestivum L.) and Wild Mustard (Sinapis arvensis L.) to Nitrogen under Saline Conditions

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Moradi Telavat 1
  • Adel Poshtdar 1
  • Seyyed Ataollah Siadat 2
  • Seyyed Hashem Mousavi 3
چکیده [English]

A pot experiment was carried out to investigate competition of wheat against wild mustard affected by salinity and N fertilizer levels, in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan greenhouses during 2012-2013. Experiment was Factorial in a completely randomized design in four replication. Experimental factors in trials was nitrogen levels (0, 60, 120 and 180 kg.ha-1 from Urea fertilizer sources) and irrigation water salinity (0, 3, 6 and 9 ds.m-1 by NaCl). Result show that the highest dry matter of wheat was obtained in 120 and 180 kg N.ha-1 without salinity. In the rate of 120 kg N.ha-1, there was no significant difference between salinity levels, in term of wheat dry matter. The lowest dry matter of wheat was observed in 9 ds.m-1 without nitrogen. Increase of nitrogen levels in saline conditions, caused to alleviate effect of salinity stress on wheat growth. However, further increase of N levels caused to decrease the competition ability of wheat against wild mustard and that failed to reduce the high levels of salinity reduces of wheat growth.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Competition
  • Herb wild
  • N levels
  • Physiological characteristics
  • Salinity level