• صفحه اصلی
  • مرور
    • شماره جاری
    • بر اساس شماره‌های نشریه
    • بر اساس نویسندگان
    • بر اساس موضوعات
    • نمایه نویسندگان
    • نمایه کلیدواژه ها
  • اطلاعات نشریه
    • درباره نشریه
    • اهداف و چشم انداز
    • اعضای هیات تحریریه
    • همکاران دفتر نشریه
    • اصول اخلاقی انتشار مقاله
    • بانک ها و نمایه نامه ها
    • پیوندهای مفید
    • پرسش‌های متداول
    • فرایند پذیرش مقالات
    • اخبار و اعلانات
  • راهنمای نویسندگان
  • ارسال مقاله
  • داوران
  • تماس با ما
 
  • ورود به سامانه ▼
    • ورود به سامانه
    • ثبت نام در سامانه
  • English
صفحه اصلی فهرست مقالات مشخصات مقاله
  • ذخیره رکوردها
  • |
  • نسخه قابل چاپ
  • |
  • توصیه به دوستان
  • |
  • ارجاع به این مقاله ارجاع به مقاله
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • اشتراک گذاری اشتراک گذاری
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter Telegram
دانش کشاورزی وتولید پایدار
مقالات آماده انتشار
شماره جاری
شماره‌های پیشین نشریه
دوره دوره 28 (1397)
دوره دوره 27 (1396)
دوره دوره 26 (1395)
دوره دوره 25 (1394)
شماره شماره 4
شماره شماره 3
شماره شماره 2
شماره شماره 2.1
شماره شماره 1
دوره دوره 24 (1393)
دوره دوره 23 (1392)
دوره دوره 22 (1391)
دوره دوره 21 (1390)
دوره دوره 20 (1389)
عسگری لجایر, حمایت, متشرع زاده, بابک, ثواقبی, غلامرضا, هادیان, جواد. (1394). بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی. دانش کشاورزی وتولید پایدار, 25(4), 135-147.
حمایت عسگری لجایر; بابک متشرع زاده; غلامرضا ثواقبی; جواد هادیان. "بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی". دانش کشاورزی وتولید پایدار, 25, 4, 1394, 135-147.
عسگری لجایر, حمایت, متشرع زاده, بابک, ثواقبی, غلامرضا, هادیان, جواد. (1394). 'بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی', دانش کشاورزی وتولید پایدار, 25(4), pp. 135-147.
عسگری لجایر, حمایت, متشرع زاده, بابک, ثواقبی, غلامرضا, هادیان, جواد. بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی. دانش کشاورزی وتولید پایدار, 1394; 25(4): 135-147.

بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی

مقاله 9، دوره 25، شماره 4، زمستان 1394، صفحه 135-147  XML اصل مقاله (175 K)
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
نویسندگان
حمایت عسگری لجایر1؛ بابک متشرع زاده 2؛ غلامرضا ثواقبی3؛ جواد هادیان4
1دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تبریز
2گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
3استاد فقید گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی، تهران
چکیده
چکیده
       مس و روی از عناصر کم‌مصرف ضروری بوده و جزء فلزات سنگین طبقه‌بندی می‌شوند، بنابراین کمبود و بیش‌بود آن‌ها در خاک، موجب بازدارندگی رشد گیاهان می‌شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر غلظت‌های متفاوت مس و روی بر برخی از صفات مورفولوژیک، میزان اسانس و هم‌چنین تعیین سرنوشت این عناصر در فرآیند اسانس‌گیری است. آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل شامل مصرف خاکی مس (صفر، پنج و 25 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت سولفات مس) و روی (صفر، 10 و 50 میلی‌گرم برکیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) و برهمکنش آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش مس و روی بر وزن‌‌تر ریشه و کلروفیل (05/0≥p) وزن خشک ریشه، غلظت مس و روی اندام هوایی، تفاله و آب تقطیر (01/0≥p) تاثیر معنی‌داری داشت. با مصرف مس و روی در خاک غلظت آن‌ها در اندام‌ هوایی افزایش یافت. برهمکنش منفی بین مس و روی در سطوح بالاتر اتفاق افتاده، لذا کاربرد هم زمان آنها باید با احتیاط صورت گیرد. غلظت مس و روی در تفاله و آب تقطیر تفاوتی با غلظت این عناصر در گیاه نداشت. باقی ماندن مس و روی در  تفاله و آب تقطیر، حاکی از  عدم انتقال عناصر  به داخل اسانس بوده و کشت این گیاه در خاک‌های آلوده به مس و روی  جهت تولید اسانس  امکان‌پذیر می‌باشد.
 
کلیدواژه‌ها
اسانس؛ روی؛ عناصر کم مصرف؛ مرزه
عنوان مقاله [English]
Assessment of Growth Characteristics and Essential oil of Savory (Satureja hortensis L.) With Application of Copper and Zinc
نویسندگان [English]
H Asgari1؛ B Moteasharezadeh2؛ GhR Savaghebi3؛ J Hadian4
چکیده [English]
Abstract
           Copper (Cu) and Zinc (Zn) are essential micronutrients, that higher values are classified as heavy metals. So deficiency and toxicity of them causes growth inhibition in most plant. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of Cu and Zn on morphological traits, essential oil content and the determination of these elements in during the process of steam distillation. This experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications in greenhouse conditions. The treatments consisted of three levels of Copper (0, 5 and 25 mg.kg-1 CuSO4) and zinc (0, 10 and 50 mg.kg-1 ZnSO4) and their combination. Results showed that interaction of Cu and Zn on the fresh weight of root and chlorophyll (p≤ 0.05), dry weight of roots, concentration of Cu and Zn on the shoots, residual distillation water and material (p≤ 0.01). With increasing Cu and Zn in soil, concentrations of them increased in shoots. Concentration of Cu and Zn in the sum of residual distillation water and material were similar the concentration of metals in shoots plant before distillation. Negative interaction between Cu and Zn occurred at higher application, therefore should consider combining these two elements not done at high levels. Retention of cu and Zn in the sum of residual distillation material and water, asset cannot transmit the elements into essential oil and cultivation of these medicinal plants in contaminated soils with Cu and Zn.
 
کلیدواژه‌ها [English]
Copper, Essential Oil, Micronutrients, Savory
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1,855
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,273
صفحه اصلی | واژه نامه اختصاصی | اخبار و اعلانات | اهداف و چشم انداز | نقشه سایت
ابتدای صفحه ابتدای صفحه

Journal Management System. Designed by sinaweb.