اثر تغذیه خاکی و برگی هیومیک‌ اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رشت

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت

چکیده

هیومیک اسید به عنوان یک اسید آلی حاصل از هوموس وسایر منابع طبیعی، بدون اثرات مخرب زیست محیطی در تولید محصولات باغی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پژوهش به منظوربررسی تأثیر هیومیک اسید (با نام تجاری هیومیکس 95، محتوی هیومیک اسید 68%، اسید فولویک 12% و پتاسیم 15% –13%) در غلظت‌های صفر، 7/1، 4/3 و 1/5 گرم خالص به ازای درخت در هر مرحله به دو صورت محلول‌پاشی برگی و کاربرد خاکی بر خصوصیات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. هیومیک اسید قبل از گلدهی،30 و 60 روز پس از تشکیل میوه مورد استفاده قرارگرفت. نتایج نشان داد که تیمار هیومیک اسید تعداد میوه در هر درخت، میزان ماده خشک آریل، وزن تر آریل،نسبت آریل به پوست، فنول کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را در مقایسه با شاهد افزایش داد. اما میزان خسارت آفتاب سوختگی، ترکیدگی میوه، رنگ‌پریدگی آریل(سفید شدن دانه) و وزن تر پوست به طور معنی‌داری کمتر از شاهد بود. در حالی که میانگین وزن میوه، سفتی بذر، وزن خشک آریل، ماده خشک پوست، میزان مواد جامد محلول (TSS)، اسید قابل تیتر (TA)، TSS/TA و آنتوسیانین کل آریل تحت تأثیر تیمار هیومیک اسید قرار نگرفت. درکل میزان میوه قابل عرضه به بازار در نتیجه کاربرد هیومیک اسید افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده محلولپاشی هیومیک اسید در بهبود خواص کمی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی میوه انار از کاربرد خاکی آن موثرتر است.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Foliar and Soil Application of Humic Acid on Quantity and Quality of Pomegranate Fruit cv. 'Malas-E- Saveh

نویسندگان [English]

  • Bahareh Anari Anaraki 1
  • Mahmood Ghasemnezhad 1
  • Hossein Meighani 2
چکیده [English]

Humic acid, as an organic acid obtained from humus and organic sources without any environmental destructive effects, is used in the production of horticultural crops. In this study, the effect of foliar and soil application of humic acid treatment (as Humix 95, contains 68% humic acid, 12% fulvic acid and 13-15% potassium) at different concentrations (0, 1.7, 3.4 and 5.1 g pure humic acid per tree at each time) on quantity and quality of pomegranate fruit cv. Malas-e-Saveh performed in the complete randomized block design with three replications. Humic acid is used at pre-flowering, 30 and 60 days after fruit set. The results showed that humic acid treatment increased total fruits per tree, dry matter of aril, fresh weight of aril, aril/peel ratio, total phenolic and flavonoids content and antioxidant activity in compared with control. However, sunburn damage, cracking, aril paleness and fresh weight of peel were significantly lower than control fruits. While, mean fruit weight, total soluble solids (TSS), Titratable acidity (TA), TSS/TA and total anthocyanins content were not affected by humic acid treatment. Overall, humic acid application increased marketable fruits. According to these results, foliar application of humic acid was more effective in the improving quantitative properties and antioxidant activity of pomegranate fruits.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant Activity
  • Fruit Cracking
  • Organic
  • Sunburn
  • Seed Firmness