بررسی فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز روده میانی شب‌پره مدیترانه‌ای آرد، Anagasta kuehniella Zeller, 1879 (Lep., Pyralidae)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تبریز

2 دانشگاه تربیت معلم آذربایجان

چکیده

در این بررسی، فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز روده میانی لاروهای سن پنجم نر و ماده شب‌پره مدیترانه‌ای آرد در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. برای سنجش فعالیت آنزیم از کیت تجاری و دستگاه اتوآنالایزر استفاده شد. فعالیت ویژه آنزیم بر حسب واحد بر میلی‌گرم پروتئین (IU/mg protein) محاسبه گردید. در این بررسی برخی ویژگی‌های آنزیم آلفا- آمیلاز مانند دما و pH بهینه فعالیت آنزیم، فعالیت آنزیم در طول ساعات مختلف شبانه‌روز در لاروهای سن پنجم، فعالیت آنزیم در مراحل مختلف نشوونمایی، تأثیر مدت زمان گرسنگی و تأثیر شرایط نگه‌داری آنزیم در مدت زمان مشخص در دو دمای مختلف (چهار و 20- درجه سانتیگراد) در لاروهای سن پنجم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که اثر دما روی فعالیت آنزیم در لاروهای سن پنجم نر و ماده معنی‌دار بود و دمای بهینه فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز در لاروهای سن پنجم نر و ماده، C˚40 به دست آمد. فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز شب‌پره مدیترانه‌ای آرد در هر دو جنس در pH های مختلف اختلاف معنی‌داری را نشان داد و بیشترین میزان فعالیت آنزیم در نر و ماده در 5pH =  مشاهده گردید. اثر غلظت آنزیم روی فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز در هر دو جنس معنی‌دار بود و با افزایش غلظت آنزیم، فعالیت آن افزایش پیدا کرد. اثر تازگی محلول‌های آنزیمی روی فعالیت آنزیم در نگه‌داری آن در دمایC ˚20- در نر و ماده و در دمایC ˚4 در جنس ماده فاقد اختلاف معنی‌دار با شاهد ولی در جنس نر در سطح احتمال 5 درصد دارای اختلاف معنی‌دار بود. فعالیت آنزیم در ساعات مختلف شبانه‌روز در نر و ماده  دارای اختلاف معنی‌دار بود. اوج فعالیت آنزیم در هر دو جنس در ساعت 12 مشاهده شد و کمترین میزان فعالیت آنزیمی در ساعت 24 ثبت گردید. فعالیت آنزیم در مراحل مختلف زیستی شب‌پره مدیترانه‌ای آرد متفاوت بود و بیشترین فعالیت آنزیمی به ترتیب در لاروهای سن پنجم ماده، لاروهای سن پنجم نر، لاروهای سن چهارم، پیش‌شفیره‌های ماده، پیش شفیره‌های نر، حشرات کامل ماده و حشرات کامل نر مشاهده شد ولی در شفیره‌های نر و ماده هیچ فعالیت آنزیمی مشاهده نگردید. فعالیت آنزیم در لاروهای سن پنجم نر و ماده با یکدیگر متفاوت و دارای اختلاف معنی دار بود. اثر گرسنگی روی فعالیت آنزیم در لاروهای سن پنجم نر و ماده اختلاف معنی‌داری را نشان داد و بیشترین میزان فعالیت آنزیمی پس از دو روز گرسنگی و کمترین میزان فعالیت، پس از چهار روز گرسنگی مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Midgut α-Amylase Activity in the Mediterranean Flour Moth, Anagasta kuehniella (Zeller, 1879) (Lep., Pyralidae(

نویسندگان [English]

  • Majid Jafarlu 1
  • Reza Pourabad2 Farshbaf 1
  • Mostafa Valizadeh 1
  • Davood Mohammadi 2
  • Mohammad Ali Ziaei Madboni 1
چکیده [English]

In this study, larval midgut α-amylase activity of the Mediterranean flour moth reared on wheat flour under laboratory conditions was studied. Enzyme activity was evaluated by using a commercial kit and an autoanalayzer device. Specific enzyme activity was measured as international unit per mg protein (IU/mg Protein). In this study, some α-amylase enzyme properties such as optimum temperature and pH of enzyme activity, enzyme activity during different hours of the day and night, enzyme activity at different developmental stages of adult male and female, effect of starvation period, and the effect of storage conditions of enzyme at specified periods in two different temperatures were studied. The results revealed that incubation temperature significantly affected enzyme activity for both sexes and optimal enzyme activity was detected in 40˚C for both male and females. pH values also significantly affected enzyme activity and the optimal pHs for amylase activity in both sexes were 5. Effects of enzyme concentration on α-amylase activity were significant in both sexes. Increasing the concentration of enzyme in both sexes caused a sharp increase in enzyme activity. Storage period in -20˚C did not decreased enzyme activity significantly in both sexes, but storage period in 4˚C in males significantly decreased the activity in comparison with the control. The results of studying enzyme activity during 24 hr. periods showed significant differences during day and night and the most and the least enzyme activities in both sexes were recorded in 12 and 24 o’clock, respectively. Enzyme activity in different developmental stages showed significant differences and the most enzyme activities were detected in 5th female larvae, 5th male larvae, 4th male and females, female and male pre-pupa, and female and male adults, respectively. In male and female pupae, no detectable activity was observed.Enzyme activity in male and female fifth instar larvae showed Significant difference. Starvation periods significantly affected the digestive enzyme activity in both male and female larvae and the trends of enzyme activity during 4 days of starvation was the same in both sexes. The most and the least enzyme activity were detected 2 and 4 days after starvation, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Mediterranean flour moth
  • α-Amylase
  • Gut
  • Enzyme activity
  • Properties