اثرات کشت مخلوط ذرت- لگوم بر برخی صفات کمی و کیفی علوفه ذرت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه مراغه

2 دانشگاه تبریز

چکیده

    به منظور بررسی اثرات کشت مخلوط ذرت با لگوم بر عملکرد و کیفیت علوفه، آزمایشی در دو سال زراعی 85-1384 و 86-1385 به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. تیمارها کشت خالص شبدر برسیم، ماشک گل خوشه ای، لوبیا، گاودانه و دو هیبرید ذرت (سینگل کراس 704 و 301) در تراکم مطلوب و همچنین کشت مخلوط هیبرید ذرت 704 و 301 با هر یک از این لگوم­ها به صورت افزایشی کامل را شامل می­شد. نتایج حاصل از تجزیه داده­ها نشان داد که عملکرد خشک علوفه ذرت در کشت مخلوط با لگوم­ها بویژه ماشک گل خوشه­ای و گاودانه کاهش می­یابد. میزان کاهش عملکرد علوفه خشک ذرت در مقایسه با کشت خالص ذرت 80/15 درصد بود. بررسی شاخص­های کیفی علوفه نشان داد که درصد خاکستر و میزان پروتئین خام ذرت در کشت مخلوط به دلیل مکمل بودن اجزای کشت مخلوط در جذب عناصر غذایی افزایش می­یابد. به طوری ­که، بر اساس میانگین دو سال بالاترین میزان ASH (خاکستر) و CP (پروتئین خام) ذرت در کشت مخلوط هیبریدهای ذرت با شبدر برسیم و لوبیا مشاهده شد. میزان افزایش ASH و CP هیبریدهای 704 و 301 ذرت در کشت­های مخلوط نسبت به کشت خالص آن­ها به ترتیب 43/9، 02/11 و 52/14، 42/18 درصد بود. بنابراین، ذرت در کشت مخلوط با لوبیا و شبدر برسیم دارای CP بالاتر و در نتیجه عملکرد پروتئین خام بالاتر نسبت به کشت خالص آن بود. دلیل این امر می­تواند انتقال بیشتر نیتروژن از این لگوم­ها به ذرت و همچنین کاهش کمتر عملکرد ذرت در کشت مخلوط با این لگوم­ها در مقایسه با ماشک گل خوشه­ای و گاودانه باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Maize Intercropping with Legumes on Forage Yield and Quality

نویسندگان [English]

  • Abdollah Javanmard 1
  • Adel Dabbagh Mohammadi 2
  • Aziz Javanshir 2
  • Mohammad Moghaddam 2
  • Hossein Janmohammade 2
چکیده [English]

In order to study the effects of intercropping maize (Zea mays L.) with some legumes on forage yield and quality of maize, a two year field experiments was carried out based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran, during 2006-2007. Two maize hybrids (SC704, SC301), vetch (Vicia villosa), bitter vetch (Vicia ervilia), berseem clover (Trifolium alexandrinum L.) and common bean (Phaseolus vulgaris) sole crops as well as intercrops of maize hybrids with each of the legumes were used. Results of analysis of variance showed that dry matter (DM) yield of corn in intercropping with vetch and bitter vetch decreased. The corn dry matter yield loss in intercrop treatments in comparison with the sole crop of maize was 15.80 percentages. The study of forage quality characteristics indicated that maize ash and crude protein (CP) content in intercropping was increased because of having complementary effects in nutrients absorption. On the average of two years, the highest ash and CP content were achieved in intercropping of  maize hybrids with berseem clover and bean. Amount of increase in ASH and CP for maize hybrids (704 and 301) in intercropping as compared to their monoculture was 9.43, 11.02, 14.52 and 18.42 percent, respectively. Thus, maize intercrops with bean and berseem clover had higher CP and also more CP yield in relation to its monoculture. The reason for this finding could be the larger transfer of fixed N from these legumes to maize and also smaller reduction of maize yield in intercropping with these legumes as compared with the vetch and bitter vetch.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crude Protein (CP)
  • Forage Quality
  • Forage Yield
  • Intercropping