@article { author = {Ghorbani, HR and Samizadeh Lahiji, HA and Rabiei, B and Allahgholipour, M}, title = {Grouping Different Rice Genotypes Using Factor and Cluster Analyses}, journal = {JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCE AND SUSTAINABLE PRODUCTION}, volume = {21}, number = {3}, pages = {89-111}, year = {2011}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2476-4310}, eissn = {2476-4329}, doi = {}, abstract = {Enough knowledge of genetic variation and germplasm classification is necessary to select suitable parents for breeding purposes. In this study, the data derived from measurements of important agronomic traits was used to classify several Iranian and foreign rice varieties and their crosses. Here, four local cultivars were crossed with five pure lines with IRRI source in a line × tester approach. In the next year, parents and their progenies arranged in randomized block design with three replications and planted at the research field of rice research institute of Iran. Some agronomical and morphological traits such as yield and its components were recorded. Analysis of variance showed significant differences between genotypes for all traits. The result of factor analysis based on principle component showed that three factors accounted %77.72 of total variance. These three factors were named as morphological characteristics, yield and its components and phenological factor. In yield and its components were some important traits such as grain yield, number of filled seed, number of empty seed and seed weight that correlation among these characteristics with grain yield was significant. Cluster analysis by UPGMA method divided genotypes to nine groups.}, keywords = {Cluster analysis,Factor analysis,Rice,Yield}, title_fa = {گروه بندی ژنوتیپ‌های مختلف برنج با استفاده از تجزیه عاملی و تجزیه خوشه‌ای}, abstract_fa = {      شناخت کافی از تنوع ژنتیکی و طبقه­بندی ژرم پلاسم­ها جهت انتخاب والدین مناسب برای اهداف به­نژادی لازم و ضروری است. در این تحقیق از داده­های حاصل از اندازه گیری صفات مهم زراعی برای طبقه بندی تعدادی از ارقام برنج ایرانی و خارجی و تلاقی­های میان آن­ها استفاده شد. به همین منظور چهار رقم بومی با پنج لاین خالص با منشأ ایری، در سال 1386 تلاقی داده شدند. در سال بعد، بیست نتاج F1 بدست آمده به همراه نه والد (در مجموع بیست و نه تیمار) در قالب طرح بلوک­ کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور کشت شدند و عملکرد دانه و اجزای آن و خصوصیات مورفولوژیک بوته و دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که ژنوتیپ­های مورد مطالعه از نظر صفات بررسی شده دارای اختلاف معنی داری بودند. نتایج حاصل از تجزیه به عامل‌ها نشان داد که 3 عامل اصلی و مستقل، 72/77 درصد از تغییرات کل داده‌ها را توجیه می‌نمایند. این سه عامل تحت عنوان عامل مربوط به خصوصیات مورفولوژیک، عامل عملکرد و اجزای عملکرد و عامل فنولوژیک نامگذاری شدند. در عامل عملکرد و اجزای آن صفات مهمی مثل عملکرد دانه، تعداد دانه پر در خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه و وزن هزار دانه قرار گرفتند که همبستگی بین این خصوصیات با عملکرد دانه معنی‌دار بود. تجزیه خوشه­ای به روش UPGMA، ژنوتیپ­های مورد مطالعه را در نه گروه قرار داد.  }, keywords_fa = {برنج,تجزیه خوشه‌ای,تجزیه به عامل‌ها,عملکرد دانه}, url = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1101.html}, eprint = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1101_ffd18ab527f21d469ac7c0e981d2e97d.pdf} }