@article { author = {Khalili, Maroof and Hamzeh, Hamzeh}, title = {Effect of Different Soil Amendment Treatments on Quantitative and Qualitative Characteristics of Sugar Beet (Beta vulgaris.L) under Different Irrigation Regimes}, journal = {JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCE AND SUSTAINABLE PRODUCTION}, volume = {31}, number = {1}, pages = {171-192}, year = {2021}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2476-4310}, eissn = {2476-4329}, doi = {10.22034/saps.2021.12799}, abstract = {Background & Objective: Considering the importance of sugar beet in West Azerbaijan province and also the occurrence of water-deficit stress in different periods of plant growth, the aim of this study was to investigate the effect of water deficit stress on the quantitative and qualitative properties of sugar beet and also the effect of different soil additive treatments on modulating the effect of water deficit on sugar beet.   Materials & Methods: To investigate the effect of different soil amendment treatments on quantitative and qualitative characteristics of sugar beet under different irrigation regimes an experiment was conducted in split-plot design based on complete random blocks with three replications Was conducted in two places in Mahabad and Miandoab at 218 crop seasons.  Irrigation regimes at three levels, including 60, 120, and 180 mm evaporation from Class A evaporation pan, were assigned to the main plots, and soil amendment treatments including superabsorbent A200, mycorrhiza seed inoculation, livestock manure, and control treatment were assigned to sub-plots.   Results: The results showed that the application of mycorrhiza and superabsorbent in Mahabad had the highest leaf relative water content, shoot dry weight, root yield, sugar content, sugar yield, white sugar content, and white sugar yield. Interaction analysis showed the highest leaf area index (4.11), leaf relative water content (87.78%), shoot dry weight (4.11 t/ha), root yield (77.96 t/ha), sugar yield (13.38 t/ha), sugar extraction coefficient (86.63%) and white sugar yield (10.71 t/ha) were assigned to irrigation regime after 60 mm evaporation and superabsorbent application, Also, in the irrigation regime after 120 mm evaporation, application of mycorrhiza and superabsorbent significantly increased the white sugar yield compared to the control in 60 mm evaporation irrigation regime.   Conclusion:  it can be concluded that use mycosis and superabsorbent in the soil is recommended to save water consumption and mitigate the effect of water deficit stress.  }, keywords = {Leaf Area Index,Mycorrhiza,Sugar beet,white sugar yield,Water Deficit}, title_fa = {اثر تیمارهای مختلف مواد افزودنی به خاک بر خصوصیات کمی و کیفی چغندر قند (L .Beta vulgaris) تحت رژیم‌های مختلف آبیاری}, abstract_fa = {اهداف: با توجه اهمیت چغندر قند در استان آذربایجان غربی و همچنین وقوع تنش کم­آبی در دورهای مختلف رشد گیاه، تحقیق حاضر باهدف بررسی اثر تنش کم آبی برخصوصیات کمی و کیفی چغندر قند و همچنین اثر تیمارهای مختلف افزودنی به خاک بر تعدیل اثر کم آبی برچغندر قند انجام گرفت.   مواد و روش­ها: به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف افزودنی به خاک بر ویژگی­های کمی و کیفی چغندر قند در رژیم­های مختلف آبیاری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط مهاباد و میاندوآب در فصل زراعی98-1397 اجرا شد، رژیم­های آبیاری در سه سطح شامل 60 ، 120 و180 میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به کرت اصلی و تیمارهای مواد افزودنی به خاک شامل سوپرجاذب A200 ، کود دامی، تلقیح بذور با میکوریزا و تیمار شاهد به کرت­های فرعی اختصاص یافتند.   یافته­ها: نتایج نشان داد کاربرد میکوریزا و سوپرجاذب در مکان مهاباد بالاترین محتوی آب نسبی برگ (28/73 و69/74 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (85/3 و 09/4 تن در هکتار)، عملکرد ریشه(71/60 و 42/59 تن در هکتار)، عیار قند (20/18 و 25/18 درصد)، عملکرد قند ناخالص (88/10 و 55/10 تن در هکتار)، درصد قند خالص(33/15 و 56/15 درصد) و عملکرد قند خالص (05/9 و 07/9 تن در هکتار) را به خود اختصاص دادند، همچنین بررسی برهمکنش صفات نشان داد بالاترین شاخص سطح برگ (11/4)، محتوی آب نسبی برگ (78/87 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (11/4 تن در هکتار)، عملکرد ریشه (96/77 تن در هکتار)، عملکرد قند ناخالص (38/13 تن در هکتار)، ضریب استحصال قند (63/86 درصد) و عملکرد قند خالص (71/10 تن در هکتار) به رژیم­ آبیاری بعد از 60 میلی­متر تبخیر و کاربرد سوپرجاذب اختصاص داشت، همچنین در رژیم­ آبیاری بعد از 120 میلی­متر تبخیر کاربرد میکوریزا و سوپرجاذب توانستند عملکرد قند خالص را به صورت معنی­دار در مقایسه با شاهد در رژیم­ آبیاری 60 میلی متر تبخیر افزایش دهند، نتیجه گیری: به طور کلی در شرایط کم­آبی استفاده از میکوریزا و سوپرجاذب می­تواند اثر تنش کم آبی را  بر چغندر قند تعدیل کرده و جایگزین بخشی از آب آبیاری شود.    }, keywords_fa = {شاخص سطح برگ,چغندرقند,عملکرد قند خالص,کم­آبی,میکوریزا}, url = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_12799.html}, eprint = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_12799_8e1e00d3a12e5b14f42e28134741f126.pdf} }