@article { author = {Mohamadianfar, afsaneh and Asgharipour, Mohammad Reza and Sirousmehr, Ali reza and Ramroodi, Mahmood}, title = {Study of Ecological Sustainability of the Wheat in the City of Torbat-E-Jam}, journal = {JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCE AND SUSTAINABLE PRODUCTION}, volume = {23}, number = {1}, pages = {117-127}, year = {2013}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2476-4310}, eissn = {2476-4329}, doi = {}, abstract = {This research was conducted to compile an index for quantifying ecological sustainability of wheat farming system in the city of Torbat-e-Jam in 2010. Sustainability indices include social–economical indices, fertilizer and chemicals, crops and livestock production, crop residue management, irrigation water, diversity of agricultural systems, mechanization, tillage and weed management were studied. Average score of sustainability of the system was 62.5.Among the studied indices, livestock production, weed management, crop residue management, and diversity of agricultural species, with 0.88, 2.64, 3.92 and 44.6, respectively, had the lowest score. The stepwise regression results showed that the most important determinants of sustainability in the wheat farming system, were area under cultivation of wheat, wheat crop income, accessibility to inputs and loans, diversity of chemical pesticides, diversity of crop species, and accessibility to experts and advocates. Critical points of this system showed that to improve its sustainability, training of farmers, improved crop management, water resource management and economic stability to farmers had priority.}, keywords = {Quantifying sustainability,sustainability indices,wheat agroecosystem}, title_fa = {مطالعه‌ی پایداری بوم شناختی نظام زراعی گندم در شهرستان تربت جام}, abstract_fa = {این تحقیق به منظور تدوین شاخصی برای کمی کردن میزان پایداری بوم شناختی نظام کشاورزی گندم در شهرستان تربت جام در سال 1389 انجام شد. اطلاعات مربوط به این نظام کشاورزی شامل سنجه­های اجتماعی-اقتصای، کود و مواد شیمیایی، تولید محصولات زراعی و دامی، مدیریت بقایای گیاهی، آب و آبیاری، تنوع گونه‌ای کشاورزی، شخم و مکانیزاسیون و مدیریت علف‌های هرز بود. میانگین امتیاز شاخص پایداری در این نظام 5/62 بود. در میان سنجه­های مورد مطالعه، تولید محصولات دامی، مدیریت علف‌های هرز، مدیریت بقایای گیاهی و تنوع گونه­ای کشاورزی به ترتیب با 88/0 ، 64/2، 92/3 و 6/44 درصد، پایین ترین امتیاز را داشتند. نتایج رگرسیون گام به گام پس رونده نشان داد که مهم ترین عوامل تعیین کننده شاخص پایداری در این نظام زراعی، عملکرد گندم، سطح زیر کشت گندم، درآمد زراعی، دسترسی به نهاده­ها، دسترسی به وام، تنوع آفت کش­های شیمیایی، تنوع گونه­ای زراعی و دسترسی به کارشناسان و مروجان بوده است. بررسی نقاط بحرانی این نظام نشان داد که برای بهبود پایداری آن،آموزش کشاورزان، اصلاح مدیریت تولید محصول، مدیریت منابع آب و کمک به ثبات اقتصادی کشاورزان از اولویت برخوردار هستند.}, keywords_fa = {سنجه‌های پایداری,کمی کردن پایداری,نظام تولید گندم}, url = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_692.html}, eprint = {https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_692_1df6b89891ef482ccb83ba823b6e9fb9.pdf} }