%0 Journal Article %T تاثیر تیمارهای مختلف سایه دهی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه انار (رقم ملس ساوه) %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A نرجسی, وحیده %D 2021 %\ 04/21/2021 %V 31 %N 1 %P 275-293 %! تاثیر تیمارهای مختلف سایه دهی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه انار (رقم ملس ساوه) %K آفتاب‌سوختگی %K آنتوسیانین %K پوشش سایبان %K فنل کل %K عملکرد %R 10.22034/saps.2021.12815 %X اهداف: به منظورمعرفی راهکاری برای کاهش اثرات دما و شدت نور بالا در مناطق گرم و کاهش درصد آفتاب سوختگی و افزایش کیفیت میوه درختان انار مطالعه حاضر انجام گردید.   مواد و روش‌ها: پژوهش در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار اجرا گردید. 8 تیمار سایه‌دهی شامل پوشش­های سایبان در رنگ‌های سفید و سبز با 30 و 50 درصد سایه‌دهی و دو روش اجرا (روی داربست و روی درخت) در زمان گردویی شدن میوه‌های انار اعمال و با درختان شاهد (بدون پوشش) مقایسه شدند.   یافته‌ها: در زیر سایبان‌ها در مقایسه با شاهد، میانگین دمای تاج درخت و شدت نور کاهش و رطوبت وزنی خاک و محتوای نسبی آب برگ افزایش یافت. تیمارهای سایه‌دهی درصد آفتاب‌سوختگی میوه‌های انار را کنترل و منجر به افزایش وزن و رنگ میوه و آریل، درصد آب‌میوه و عملکرد گردیدند. سایبان‌ها باعث کاهش TSS، TA و pH آب‌میوه و افزایش آنتوسانین کل، فنل کل، ویتامین C، شاخص طعم در مقایسه با تیمار شاهد شدند. حداکثر وزن میوه و آریل، درصد آب‌میوه، رنگ‌پذیری میوه و آریل و عملکرد در تیمار T3 و حداکثر TSS ، TA و pH در تیمارهای شاهد و T3 ثبت شد.   نتیجه گیری: تیمار پوشش سفید 50 درصد، علاوه بر کنترل آفتاب‌سوختگی، عملکرد کمی و کیفی میوه، آنتوسیانین کل، فنل کل و ویتامین C را بدون تغییر در TSS، TA و pH افزایش می‌دهد و کاربرد آن در باغات انار برای دستیابی به عملکرد بالاتر و تولید میوه‌هایی بازارپسند بدون هیچ گونه اثرات مخرب بر کیفیت میوه توصیه می‌شود.   %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_12815_b2a21a2ecfddcfaf0fc9e7246ce25a68.pdf