%0 Journal Article %T اثر قارچ اندوفیت Piriformospora indica بر شاخص‌های مورفوفیزیولوژیکی پایه گلابی پیرودوارف در شرایط تنش شوری %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A عدلی پور, محمد %A حسن پور, حمید %A زارع نهندی, فریبرز %A علی اصغرزاد, ناصر %A عبدالهی, عباس %D 2021 %\ 06/22/2021 %V 31 %N 2 %P 129-147 %! اثر قارچ اندوفیت Piriformospora indica بر شاخص‌های مورفوفیزیولوژیکی پایه گلابی پیرودوارف در شرایط تنش شوری %K واژه‌های کلیدی: قارچ اندوفیت %K کلروفیل %K گلابی %K محتوای نسبی آب برگ %K نشت یونی %R 10.22034/saps.2021.13102 %X چکیده اهداف: گلابی یکی از مهم‌ترین درختان میوه مناطق معتدله و جزء درختان حساس به شوری است. پژوهش‌ها نشان داده است که استفاده از قارچ اندوفیت Piriformospora indica اثرات منفی تنش شوری را در گیاهان کاهش داده و ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی آن‌ها را بهبود می‌بخشد.   مواد و روش‌ها: در پژوهش حاضر، آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار، روی پایه‌های گلابی پیرودوارف در گلدان اجرا شد. فاکتور اول، شامل دو سطح قارچ P. indica (تلقیح و عدم تلقیح) و فاکتور دوم، چهار سطح شوری حاصل از کلرید سدیم در خاک (7/1، 3، 5/4 و 6 دسی‌زیمنس بر متر) بود که پس از تلقیح قارچ با ریشه گیاهان، اعمال گردید.   یافته‌ها: نتایج نشان داد اثر متقابل شوری × قارچ بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی، میزان کلروفیل کل (05/0 P<)، میزان رشد قطری سرشاخه، نشت یونی، پرولین، قند‌های محلول، آنزیم‌های پراکسیداز و پلی‌فنل اکسیداز و درصد کلنیزه ‌شدن ریشه (01/0 P<) معنی‌دار بود. در بالاترین سطح شوری (6 دسی‌زیمنس بر متر) تلقیح قارچ باعث افزایش نسبت سطح بر وزن خشک ریشه (81/38 %)، رشد قطری سرشاخه (14/31 %)، میزان کلروفیل کل (72/27 %)، آنزیم پراکسیداز (100 %)، پلی‌فنل اکسیداز (5/62 %) و درصد کلنیزه شدن ریشه (100 %) و کاهش در میزان نشت یونی (34/19 %)، پرولین (34/10 %) و میزان قند‌های محلول (77/8 %) در مقایسه با گیاهان شاهد بدون تلقیح شده است.   نتیجه‌گیری: بطور کلی نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که همزیستی P. indica، می‌تواند اثرات مخرب شوری را در این رقم گلابی تعدیل نماید.     %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_13102_d9e2c7ebd1fd41228c070ace9c629a1f.pdf