%0 Journal Article %T اثر تنش شوری بر کیفیت بذر نخود %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A قاسمی گلعذانی, کاظم %A روزبه, بهاره %A شکیبا, محمدرضا %A نصراله زاده, صفر %D 2010 %\ 05/22/2010 %V 20 %N 2 %P 41-48 %! اثر تنش شوری بر کیفیت بذر نخود %K تنش شوری %K کیفیت بذر %K مراحل برداشت %K نخود %R %X یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار درسال 1386 اجرا گردید تا اثرات تنش شوری (1S، 2S و  3S: به ترتیب شاهد،  dS/m5 و  dS/m10) بر کیفیت بذر سه رقم نخود (ILC  و جم از تیپ کابلی و پیروز از تیپ دسی) در مراحل مختلف نمو بذر (1H، 2H، 3Hو 4:Hبه ترتیب38 ، 46، 54 و69 روز بعد از گلدهی) مورد تحقیق قرار گیرد. وزن بذر، درصد جوانه­زنی و سرعت جوانه­زنی به طور معنی­داری تحت تاثیر شوری و مراحل برداشت قرار گرفتند، ولی اثر رقم فقط روی وزن بذر و درصد جوانه­زنی معنی­دار بود. با مقایسه میانگین­ها مشخص گردید که وزن صد بذر و درصد جوانه­زنی برای ارقام ILC و جم از لحاظ آماری مشابه، اما این صفات در رقم پیروز به طور معنی­داری کم­تر از دو رقم دیگر بود. بذرهای تولیدی تحت شرایط غیر شور (1S) درشت­تر از بذر­های تولیدی در شوری­های پایین (2S) و بالا (3S) بودند. علاوه بر این، با افزایش شوری، سرعت و درصد جوانه­زنی همه بذر­ها  کاهش یافت. با پیشرفت نمو بذر، وزن دانه نخود افزایش نشان داد. به طور کلی، سرعت و درصد جوانه­زنی همه ارقام با افزایش وزن بذر افزایش یافت. بنابراین، تنش شوری و نارسی می­توانند موجب افت کیفیت بذرهای نخود شوند. %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1500_bcba1a3a3bddb6584afbae9a09b70aad.pdf