%0 Journal Article %T غنی سازی ورمی کمپوست با برخی باکتری های حل کننده فسفات و تثبیت کننده نیتروژن %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A همتی, آرش %A علیخانی, حسینعلی %A پوربابایی, احمدعلی %A باقری مرندی, غلام %D 2013 %\ 11/06/2013 %V 23 %N 3 %P 117-128 %! غنی سازی ورمی کمپوست با برخی باکتری های حل کننده فسفات و تثبیت کننده نیتروژن %K اسید هیومیک %K ازتوباکتر کروکوکوم %K سودوموناس فلورسنس %K ورمی کمپوست %R %X           تغییر جمعیت میکروارگانیسم ها در ورمی کمپوست در جهت بهبود کیفیت آن  یکی از موضوعات مطالعات جدید در زمینه تولید کودهای زیستی می باشد. تحقیق حاضر نیز با هدف امکان تغییر در مقادیر نیتروژن و فسفر در ورمی کمپوست و تعیین برخی از ویژگی های کیفی ورمی کمپوست انجام گرفته است. به منظور انجام این هدف پس از تولید ورمی کمپوست، زادمایه هایی از باکتری های جنس سودوموناس و ازتوباکتر تهیه شد و بعد از تلقیح باکتری ها به بستر ورمی کمپوست به مدت 60 روز در دمای 28 درجه سلسیوس نگهداری و در روزهای 0 ،20، 40 و 60 فاکتورهای بیولوژیکی و شیمیایی ورمی کمپوست اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش طول زمان انکوباسیون جمعیت باکتری ها، مقادیر نیتروژن، فسفر قابل جذب، اسید هیومیک و خاکستر افزایش و مقدار کربن آلی، EC و pH کاهش یافت. طی انکوباسیون تیمارهای ازتوباکتر و سودوموناس به ترتیب افزایش حدود 80 و 20 درصدی نیتروژن و 25 و 40درصدی فسفر قابل جذب را داشتند. طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق انکوباسیون به مدت 45 الی 60 روز می تواند نتایج بسیار مثبتی بر روی خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی ورمی کمپوست داشته باشد ولی سودمندی ناشی از انکوباسیون در مدت کمتر از 40 روز و بیشتر از 60 روز قابل ملاحظه نیست. باکتری های مورد استفاده در این تحقیق دارای تاثیرات مفید و متفاوتی بودند و بسته به نیاز می توان از این باکتری ها برای غنی سازی ورمی کمپوست بهره گرفت. %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1559_e9abbb8fff8400c3c7fbafa8403e1d6b.pdf