%0 Journal Article %T تأثیر محلول‌پاشی فولویک اسید و سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیکی و محتوای اسانس آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A علیزاده سالطه, سعیده %A نصیری کلیبر, افسانه %A زارع نهندی, فریبرز %A عدلی پور, محمد %D 2023 %\ 01/10/2023 %V 32 %N 4 %P 165-178 %! تأثیر محلول‌پاشی فولویک اسید و سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیکی و محتوای اسانس آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) %K فولویک اسید %K سالیسیلیک اسید %K آویشن باغی %K عملکرد %K اسانس %R 10.22034/saps.2022.44931.2654 %X اهداف: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر اسیدسالیسیلیک و اسید فولویک بر تعدادی از شاخص‌های رشدی و محتوای اسانس در گیاه آویشن باغی در شرایط ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان دانشگاه تبریز انجام گرفت.مواد و روش‌ها: این آزمایش به‌صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. فاکتور اول و دوم به ترتیب شامل اسیدفولویک در غلظت‌های (0، 1، 5/1، 2 میلی‌گرم در لیتر) و اسیدسالیسیلیک در غلظت‌های (0، 10، 50 و 100 میکرومولار) بود. پس از انجام محلول‌پاشی و برداشت، وزن ‌تر و خشک گیاه، رنگیزه‌های فتوسنتزی، غلظت فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل و مقدار اسانس اندام هوایی اندازه‌گیری شد.یافته‌ها: غلظت‌های مختلف اسید فولویک بر خصوصیات رشدی از جمله ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی و درصد ماده خشک و همچنین غلظت کلروفیل اثر معنی‌دار داشت. همچنین اسیدسالیسیلیک تأثیر افزایشی معنی‌داری بر وزن، فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل، فلاونوئید و محتوای اسانس داشت. در غلظت 1.5 میلی‌گرم در لیتر اسیدفولویک، بالاترین میزان ارتفاع و عملکرد تر و خشک گیاه و بالاترین غلظت کلروفیل b مشاهده شد. همچنین اثر متقابل اسیدسالیسیلیک و اسیدفولویک بر عملکرد تر و خشک گیاه نیز تأثیر معنی‌داری نشان داد. بالاترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل و فلاونوئید در غلظت 100 میکرومولار اسید سالیسیلیک به‌دست‌آمد. بیشترین محتوای اسانس، در غلظت 50 میکرومولار اسید سالیسیلیک به دست آمد.نتیجه‌گیری: به‌منظور تولید بیشترین عملکرد گیاه، کاربرد غلظت 50 میکرومولار اسیدسالیسیلیک و اسیدفولویک با غلظت 1.5 میلی‌گرم بر لیترمناسب به نظر می‌رسد. همچنین برای دستیابی به بالاترین محتوای اسانس شاخساره و برگ، غلظت 50 میکرومولار اسیدسالیسیلیک پیشنهاد می‌شود %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_15864_3aa359e246d55e6640a2d1e466980f93.pdf