%0 Journal Article %T عملکرد، میزان اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) متاثر از وجین علف‌های هرز و تراکم کاشت %J دانش کشاورزی وتولید پایدار %I دانشگاه تبریز %Z 2476-4310 %A گیتی, سمیه %A رئوفی, محمد %D 2017 %\ 05/05/2017 %V 27 %N 1 %P 13-23 %! عملکرد، میزان اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) متاثر از وجین علف‌های هرز و تراکم کاشت %K اسانس %K تراکم %K علف­های هرز %K عملکرد %K نعناع فلفلی %R %X      به منظور بررسی اثر وجین دستی علف­های هرز و تراکم­های مختلف کاشت بر عملکرد، مقدار اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دو چین در منطقه همدان و در دو سال زراعی 1391 و 1392  به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل کنترل علف­های هرز در دو سطح وجین دستی و عدم وجین دستی علف­های هرز و تراکم بوته در چهار سطح 6، 10، 14 و 18 بوته در متر مربع بود. علف­های هرز شناسایی شده در مزرعه شامل قیاق، پیچک صحرایی، یولاف  وحشی، تاج ریزی، پنیرک، بارهنگ و سلمه تره بودند. نتایج در هر دوچین نشان داد که وجود علف­های هرز، کاهش کمی نعناع فلفلی در صفات مختلف را سبب شد.  نعناع فلفلی در چین اول از رشد مطلوب تری نسبت به چین دوم برخوردار بود، به طوری که بیشترین عملکرد اسانس و عملکرد تر و خشک را در چین اول تولید نمود. وجین دستی علف­های هرز سبب افزایش وزن­ تر، وزن خشک، عملکرد اسانس، سطح برگ و درصد پوشش سبز گردید. افزایش تراکم نیز اثر چشمگیری روی افزایش وزن تر و خشک، عملکرد اسانس و درصد پوشش سبز داشت؛ بطوریکه بیشترین راندمان در موارد بیان شده در تراکم 18 بوته در متر مربع بدست آمد. نتایج نشان داد رعایت تراکم مناسب بوته جهت افزایش کمیت و کیفیت نعناع فلفلی الزامی است.   %U https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_6071_d9e2863ece5dc55c9bb2bdb73c56fb0b.pdf