TY - JOUR ID - 13703 TI - اثر روش های مختلف پیش تیمار بذر بر خصوصیات زراعی کتان روغنی در شرایط تنش خشکی پس از گلدهی در منطقه کرمانشاه JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - سعیدی, محسن AU - ناصریه, بهاره AU - خرمی وفا, محمود AU - شریفی, روح الله AU - خوشخوی, شهاب AD - دانشگاه رازی AD - استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی AD - پارک علم و فناوری کرمانشاه Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 31 IS - 3 SP - 227 EP - 247 KW - باکتری محرک رشد گیاه KW - تعداد دانه در بوته KW - نیترات پتاسیم KW - وزن هزار دانه KW - هیدروپرایم DO - 10.22034/saps.2021.39483.2479 N2 - چکیدهاهداف: این تحقیق به منظور بررسی اثر روش­های پیش­تیمار بذر بر صفات زراعی کتان روغنی در شرایط تنش خشکی بعد از گلدهی طی سال زراعی 95-1394 در دانشگاه رازی اجرا شد. مواد و روش­ها: این بررسی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل: 1) رقم در دو سطح(هندی و مجاری و 2) پرایم بذر در هشت سطح شامل پنج سویه باکتری(Bacillus pumilus، Bacillus megaterium، Bacillus sp.، Bacillus amyloliquefaciens، Pseudomonas geniculate) و پیش­تیمار بذر با آب مقطر، نیترات پتاسیم و تیمار شاهد و 3) قطع آبیاری بعد از گلدهی و شاهد (آبیاری منظم تا زمان رسیدگی) انجام شد. یافته­ها: بر اساس نتایج، در شرایط عدم تنش خشکی عملکرد دانه رقم هندی و مجاری به ترتیب با 1536 و 1497 کیلوگرم در هکتار تفاوت معنی­دار نداشتند، ولی عملکرد زیست­توده رقم مجاری (6129 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی­داری از رقم هندی (4574 کیلوگرم در هکتار) بالاتر بود. تنش خشکی سبب کاهش معنی­دار عملکرد دانه و زیست­توده، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و تعداد کپسول در بوته هر دو رقم مورد بررسی شد. روش­های پیش­تیمار بذر سبب افزایش معنی­دار عملکرد دانه و اجزاء آن در شرایط تنش خشکی پس از گلدهی و شرایط شاهد شدند. پیش تیمار بذر با باکتری­های Bacillus megaterium و Bacillus amyloliquefaciens نتایج بهتری در این ارتباط داشتند. نتیجه­گیری: به نظر می­رسد استفاده از سویه­های مناسب و بومی باکتری­های محرک رشد گیاه جهت تلقیح بذر از راهکارهای مناسب جهت افزایش تولید گیاهان زراعی در شرایط معمول و تنش کم­آبی باشد. UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_13703.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_13703_5a94c0fb6eef7e39a5d42eb2cdd20da9.pdf ER -