TY - JOUR ID - 14054 TI - تاثیر مدیریت علف‌های هرز بر عملکرد و محتوای عناصر غذایی کنجد (Sesamum indicum L.) و لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris L.) در کشت مخلوط JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - خسروی, مه بانو AU - توسلی, ابوالفضل AU - پیری, عیسی AU - بابائیان, مهدی AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه پیام نور، مرکز زاهدان، ایران AD - گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، زاهدان، ایران AD - دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 31 IS - 4 SP - 1 EP - 16 KW - عناصر غذایی KW - کنجد KW - لوبیا KW - نسبت‌های کاشت KW - وجین DO - 10.22034/saps.2021.43874.2602 N2 - اهداف: این مطالعه با هدف بررسی کشت مخلوط کنجد و لوبیا و پیدا کردن بهترین آرایش که بالاترین توانایی برای رقابت با علف هرز، حداکثر عملکرد و بیشترین محتوی عناصر غذایی بافت گیاهان را داشته باشد، اجرا گردید. مواد و روش­ها: آزمایش به صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار اجراء گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت از رقابت با علف هرز شامل بدون وجین و وجین به عنوان کرت اصلی؛ و نسبت­های کاشت شامل کشت خالص کنجد، کشت خالص لوبیا، 50 درصد کنجد + 50 درصد لوبیا، 50 درصد کنجد + 100 درصد لوبیا، 100 درصد کنجد + 50 درصد لوبیا و 100 درصد کنجد + 100 درصد لوبیا به عنوان کرت فرعی بودند. یافته­ها: بالاترین عملکرد دانه و بیولوژیک کنجد و لوبیا از کشت خالص آن­ها بدست آمد. میزان LER برای عملکرد دانه و بیولوژیک در همه تیمارهای کشت مخلوط در حالت وجین و بدون وجین بزرگتر از یک بود. در بین تیمارهای کشت مخلوط نیز، بیشترین میزان LER از کشت مخلوط 100 درصد کنجد + 100 درصد لوبیا بدست آمد. همین تیمار منجر به حصول کمترین میزان وزن خشک علف هرز شد. در بین عناصر غذایی اندازه گیری شده بافت گیاهان نیز تنها نیتروژن و فسفر تحت تاثیر معنی دار تیمار کنترل علف هرز و نسبت­های کاشت قرار گرفت. نتیجه­گیری: برای حصول عملکرد بهینه دو گونه، کنترل موثر علف­های هرز و جذب عناصر غذایی کشت مخلوط 100 درصد کنجد + 100 درصد لوبیا در مقایسه با سایر نسبت­های کاشت بهتر است. UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_14054.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_14054_bb83c91d8c5f32c34f8b179867122fef.pdf ER -