TY - JOUR ID - 8073 TI - ارزیابی عملکرد کمی و کیفی نعناع فلفلی تحت تأثیر اسیدهای آمینه، کودهای شیمیایی و آلی JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - اسدی, محمد AU - نصیری, یوسف AU - ملاعباسیان, سارا AU - مرشدلو, محمدرضا AD - آگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه AD - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه AD - گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه AD - گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 28 IS - 3 SP - 257 EP - 275 KW - آمینوسورن KW - اسانس KW - کود دامی KW - نعناع فلفی KW - ورمی‌کمپوست DO - N2 -         نعناع فلفلی از گیاهان دارویی متعلق به تیره نعناعیان می‌باشد که در صنایع مختلف داروسازی، آرایشی – بهداشتی و غذایی کاربرد دارد. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی تأثیر کاربرد اسیدهای آمینه تحت مصرف کودهای شیمیایی و آلی بر عملکرد کمی و کیفی نعناع فلفلی انجام شد. آزمایش به­‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1396 در مزرعه تحقیقاتی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل فاکتور اول، شاهد، کود شیمیایی، ورمی‌کمپوست و کود دامی و فاکتور دوم، محلول‌پاشی با آمینوسورن (به‌عنوان منبع اسیدهای آمینه) در یک مرحله (قبل از گلدهی) و در دو مرحله (قبل و شروع گلدهی) و عدم محلول‌پاشی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد سرشاخه‌های گلدار، تعداد ساقه‌های فرعی و تعداد برگ در تیمار کاربرد محلول­پاشی اسید آمینه در دو مرحله حاصل شد. بیشترین عمکرد ماده خشک در هر دو برداشت با کاربرد کود شیمیایی بدون تفاوت معنی‌دار با ورمی کمپوست به‌دست آمد. بیشترین عملکرد اسانس برداشت اول با کاربرد هرسه نوع کود (شیمیایی، ورمی‌کمپوست و دامی) و بیشترین عملکرد ماده خشک برداشت دوم با کاربرد کود شیمیایی و ورمی­کمپوست حاصل شد. بیشترین درصد اسانس برداشت اول در تیمارهای کاربرد کود دامی+ محلول‌پاشی در دو مرحله (91/2 درصد) و کاربرد ورمی­کمپوست + محلول‌پاشی در دو مرحله (77/2 درصد) به­دست آمد. بطورکلی نتایج آزمایش حاکی از آن است که کاربرد کودهای آلی مورد استفاده مخصوصاً ورمی کمپوست همانند کودهای شیمیایی در افزایش صفات مورفولوژیکی و عملکردی نعناع فلفلی مؤثر می‌باشند. بنابراین با توجه به اثرات نامطلوب استفاده از کودهای شیمیایی بر محیط زیست، استفاده از کودهای آلی مانند ورمی کمپوست و اسیدهای آمینه در سیستم های کشاورزی پایدار توصیه می‌شود.     UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_8073.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_8073_490910f0497baeef711aa8b2b9ac8e26.pdf ER -