TY - JOUR ID - 859 TI - تاثیر آبیاری و کود نیتروژنی بر خصوصیات مورفولوژیک، درصد و عملکرد اسانس گیاه دارویی شوید (Anethum graveolens L. ) JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - مددی بناب, سعیده AU - زهتاب سلماسی, سعید AU - قاسمی گلعذانی, کاظم AD - دانشگاه تبریز Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 22 IS - 2 SP - 91 EP - 100 KW - آبیاری KW - شوید KW - صفات مورفولوژیکی KW - عملکرد اسانس KW - نیتروژن DO - N2 -         به منظور بررسی اثر تیمارهای آبیاری و کود نیتروژنی بر خصوصیات مورفولوژیک و اسانس شوید، پژوهشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح آبی در سه سطح (70، 100و 130 میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و فاکتور فرعی شامل چهار سطح کود نیتروژنی (0، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) انتخاب شد. نتایج نشان داد که تأثیر تیمارهای آبیاری روی تعداد شاخه ثانویه، وزن ساقه و همچنین اثر مقدار کود نیتروژنی روی صفات قطر ساقه و وزن گل معنی­دار بود. بیشترین تعداد شاخه ثانویه و وزن ساقه بترتیب مربوط به تیمارهای 130 میلی­متر تبخیر از تشتک و شاهد بود. بیشترین قطر ساقه به­ترتیب با مصرف 120 و 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن حاصل شد. تیمار آبیاری پس از 130 میلی­متر تبخیر از تشتک و کود 80 کیلوگرم در هکتار و تیمار آبیاری شاهد و کود شاهد به­­ترتیب بیشترین و کمترین وزن گل را نشان داد. تیمار شاهد آبیاری، بیشترین درصد اسانس را داشت. کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن برای دستیابی به حداکثر درصد اسانس با کاربرد کمترین میزان کود شیمیایی مؤثر است. ضمنا با عنایت به اینکه کاهش مصرف آب از 70 به 130 میلی­متر تبخیر از تشتک، تأثیری روی عملکرد اسانس نداشته است، لذا می­توان به تولید اسانس کافی از این گیاه با کاهش مصرف آب آبیاری امیدوار بود. UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_859.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_859_96dd2395ddd4fe00355cc9d382aa3646.pdf ER -