TY - JOUR ID - 865 TI - تاثیر تنش خشکی در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و کارایی مصرف آب سویا در مازندران JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - اکبری نودهی, داود AD - استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم¬شهر Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 22 IS - 1 SP - 13 EP - 23 KW - سویا KW - تنش خشکی KW - راندمان مصرف آب KW - مراحل رشد DO - N2 - گیاه سویا در مراحل مختلف زندگی خود دارای حساسیت متفاوتی نسبت به کم آبی است. هدف اصلی این تحقیق، تعیین حساس‌ترین مرحله رشد سویا به تنش خشکی و محاسبه ضریب واکنش عملکرد محصول به  کمبود آب  و راندمان مصرف آب بود. به­این منظورآزمایشی بر روی سویا رقم جی‌کی به‌صورت کشت بهاره در سال 1389 و در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر انجام پذیرفت. تیمارهای کم آبیاری در مراحل مختلف رشد شامل، TR0: آبیاری در تمام مراحل رشد(شاهد)، TR1: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی، TR2: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد گلدهی، TR3: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله پرشدن دانه، TR4: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی + گلدهی، TR5: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی + پر شدن دانه، TR6: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد گلدهی + پر شدن دانه بوده­اند. نتایج نشان داد که مرحله گل‌دهی حساس‌ترین مرحله رشد سویا نسبت به کم آبی در استان مازندران می‌باشد. در تیمار TR1 با کاهش 28 درصدی آب مصرفی تنها حدود 4 درصد کاهش عملکرد مشاهده گردید. بیشترین راندمان مصرف آب نیز مربوط به تیمار TR1 بوده است. مقادیر Ky بر اساس رابطه بین کاهش نسبی تبخیر- تعرق و کاهش نسبی عملکرد برای کل دوره رشد 87/0 به‌دست آمد. بنابراین مرحله گلدهی حساس ترین مرحله رشد گیاه سویا بوده و بیشترین راندمان مربوط به تیمار با تنش در مرحله رشد رویشی می باشد. UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_865.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_865_776bf1774f8536c5b82f02a51e91f2ff.pdf ER -