TY - JOUR ID - 8760 TI - اثر کود ورمی کمپوست بر برخی ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی بادرشبی (.Dracocephalun moldavica L) تحت تنش شوری آب JO - دانش کشاورزی وتولید پایدار JA - SAPS LA - fa SN - 2476-4310 AU - گوهری, غلامرضا AU - محمدی, اصغر AU - دواتی کاظم نیا, حبیب AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 29 IS - 1 SP - 151 EP - 168 KW - کود­ زیستی KW - گیاهان دارویی KW - تنش شوری KW - رنگیزه­های فتوسنتزی KW - صفات رشدی DO - N2 - شوری از مهم­ترین تنش­های غیر­زیستی است  که اثرات منفی زیادی بر رشد گیاهان دارد. مقدار بالای سدیم برای اغلب گونه­های گیاهی سمی بوده و رشد  گیاه را تحت تاثیر قرار می­دهد. به منظور بررسی اثر تنش شوری آب آبیاری و کود ورمی­کمپوست بر ویژگی­های کمی و کیفی گیاه بادرشبی آزمایشی در سال زراعی 1396در گلخانه پژوهشی دانشگده کشاورزی، دانشگاه مراغه بصورت گلدانی انجام شد. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تنش شوری در چهار سطح صفر، 50، 100 و150 میلی­مولار کلرید سدیم و ورمی­کمپوست در چهار سطح شاهد (بدون مصرف کود)، 5، 10، 15 درصد وزنی بود. نتایج نشان داد که در شرایط بدون تنش شوری، کاربرد کود ورمی­کمپوست منجر به افزایش معنی­دار ارتفاع بوته، وزن تر کل بوته، وزن خشک کل بوته، تعداد برگ، کلروفیل­ها و درصد پروتئین شد. بیشترین کربوهیدرات محلول (547/3 میکرو گرم در وزن تر)، در سطح شوری 150 میلی­مولار کلرید سدیم و کاربرد 15 درصد کود مشاهده گردید. کمترین مقدار پرولین مربوط به تیمار شاهد شوری (بدون تنش) با کاربرد 15 درصد وزنی و  نیز کمترین مقدار سدیم (3/1 درصد) مربوط به اعمال تنش شاهد (بدون تنش) و کاربرد 15 درصد ورمی کمپوست بود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که کاربرد ورمی کمپوست باعث افزایش معنی دار در تمام صفات  کمی و کیفی اندازه­گیری شده به جز پرولین شد. بنابراین استفاده از ورمی­کمپوست، می­تواند روش مناسبی در جهت کاهش اثرات منفی سمیت کلرید سدیم بر رشد این گیاه در شرایط آبیاری با آب شور و توسعه کشاورزی پایدار باشد.     UR - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_8760.html L1 - https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_8760_0e9b97d37c5f0d079e720481953f6ddf.pdf ER -