اثر آب مغناطیسی بر صفات ریشه گونه‌های مختلف گندم در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری زراعت، گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشگده کشاورزی، دانشگاه تبریز

2 استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

3 دانشیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

4 استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

10.22034/saps.2025.64517.3311

چکیده

اهداف: هدف این پژوهش، ارزیابی خصوصیات سیستم ریشه‌ای گونه‌های مختلف گندم تحت کاربرد آب مغناطیسی و تنش شوری بود.
مواد و روش‌ها: آزمایش به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. عامل اول نوع آب (معمولی و مغناطیسی)، عامل دوم شوری آب آبیاری (شاهد (آب مقطر)، 3 و 6 دسی‌زیمنس بر متر (کلرید سدیم)) و عامل سوم گونه‌ها و ارقام گندم بودند.
یافته‌ها: در شوری‌های متوسط و شدید میانگین قطر طوقه، وزن خشک ریشه، حجم ریشه، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و اندام هوایی کاهش و سطح ریشه، طول تجمعی ریشه و غلظت سدیم در ریشه و اندام هوایی افزایش معنی‌داری داشتند. آب مغناطیسی اثرات منفی تنش شوری را با افزایش قطر طوقه (8/14 درصد)، وزن خشک ریشه (4/56 درصد)، عمق ریشه دوانی (6/34 درصد)، حجم (تقریباً 2 برابر)، سطح (2/67 درصد) و طول تجمعی ریشه (1/75 درصد)، نسبت ریشه به اندام هوایی (1/30 درصد)، غلظت پتاسیم (به‌ترتیب 9/14 و 2/8 درصد) و نسبت پتاسیم به سدیم (به‌ترتیب 5/20 و 1/13 درصد) در ریشه و اندام هوایی و کاهش غلظت سدیم در ریشه و اندام هوایی (به‌ترتیب 9/7 و 8/9 درصد) تعدیل کرد. میانگین صفات، برتری ارقام کوهدشت و چمران را در مقایسه با سایر گونه‌های گندم در سطوح مختلف شوری نشان داد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست آمده، کاربرد آب مغناطیسی و ارقام مناسب گندم مانند کوهدشت و چمران، سبب بهبود رشد ریشه در شرایط غیرشور و شور می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Magnetized Water on Root Traits of Different Wheat Species under Salinity Conditions

نویسندگان [English]

  • Esmaeil Mohammadi Beilankouhi 1
  • Adel Dabbagh Mohammadi Nasab 2
  • Jalil Shafagh Kolvanagh 3
  • Rouhollah Amini 4
1 Ph.D. Student in Agronomy, Dept. of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran.
2 Prof., Dept. of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran.
3 Assoc. Prof., Dept. of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran.
4 Professor/Department of Plant Ecophysiology/Faculty of Agriculture/ University of Tabriz
چکیده [English]

Background and Objective: This study evaluated the root system characteristics of different wheat species under magnetized water and salinity stress.
Materials and Methods: The experiment was conducted as a factorial based on a randomized complete block design with three replications in 2019 at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz. The factors included magnetized water (0 and 400 milliTesla), salinity levels of irrigation water (Control (distilled water), 3 and 6 dS/m (NaCl)), and wheat species and cultivars.
Results: Under moderate and severe salinities, mean shoot biomass, crown diameter, root dry weight, root volume, K+ concentration, and the K+/Na+ ratio in roots and shoots decreased, while root area, cumulative root length, and Na+ concentration in roots and shoots significantly increased. Magnetized water mitigated salinity stress by increasing crown diameter (14.8%), root dry weight (56.4%), rooting depth (34.6%), root volume (approximately 2-fold), root surface area (67.2%), cumulative root length (75.1%), and root-to-shoot ratio (30.1%). It also enhanced K+ concentration (by 14.9% and 8.2%, respectively) and the K+/Na+ ratio (by 20.5% and 13.1%, respectively) in roots and shoots while reducing Na+ concentration in roots and shoots (by 7.9% and 9.8%, respectively). Mean measured traits showed the superiority of Kohdasht and Chamran cultivars over other wheat species across salinity levels.
Conclusion: Based on the results obtained, the application of magnetized water and suitable wheat cultivars such as Kohdasht and Chamran improves root growth under both non-saline and saline conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • magnetic water
  • root system
  • salinity stress
  • water quality
  • wheat