اثر کاربرد باکتری‌های محرک رشد بر عملکرد برنج در مقادیر کاهش‌یافته کودهای شیمیایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 دانشجوی کارشناسی ارشد اگروتکنولوژی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری ‌کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.

4 گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

10.22034/saps.2024.59057.3135

چکیده

اهداف: استفاده از کود‌های زیستی در کشاورزی پایدار و تولید محصول سالم با عملکردهای بالاتر در محصول استراتژیک برنج حائز اهمیت زیادی است، این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر باکتری‌های افزاینده رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد این رقم در مقادیر کاهش‌یافته کودهای شیمیایی شد.

مواد و روش‌ها: آزمایش به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال 1401 با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو سطح کودی (100 و 75 درصد مصرف کود بر اساس نتایج آزمون خاک، به‌ترتیب به‌عنوان سطوح کودی مطلوب و کاهش‌یافته) و چهار تیمار تلقیح با باکتری (تلقیح جداگانه‌ی هر یک از باکتری‌های Rahnella aquatilis، Burkholderia cepacia و ترکیبی B. cepacia+R. aquatilis و شاهد (عدم تلقیح)) بودند.

نتایج: نتایج نشان داد که از نظر صفات مورد مطالعه، بین سطوح کودی کاهش‌یافته و مطلوب اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. درصورتیکه استفاده از باکتری‌های افزاینده رشد سبب بهبود صفات مورد مطالعه برنج نسبت به تیمار شاهد (عدم تلقیح) شد. به عبارت دیگر تلقیح ترکیبی باکتری‌های R. aquatilis و B. cepacia موجب افزایش ارتفاع بوته (3/11 درصد)، طول خوشه (6/11 درصد)، تعداد پنجه در کپه (1/29 درصد)، تعداد دانه پر در خوشه (27 درصد)، وزن هزار دانه (9/7 درصد)، عملکرد دانه (2/25 درصد)، عملکرد بیولوژیک (6/20 درصد)، مقدار پتاسیم در دانه و اندام هوایی (به‌ترتیب 7/46 و 6/45 درصد) و مقدار روی در دانه و اندام هوایی (به‌ترتیب 25/106 و 58/70 درصد) نسبت به تیمار شاهد (عدم تلقیح) شد.
.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Application of Plant Growth Promoting Bacteria on Yield of Rice under Reduced Chemical Fertilizers

نویسندگان [English]

  • Faezeh Zaefarian 1
  • Tayebeh Jolideh 2
  • Esmaeil Bakhshandeh 3
  • Maryam Sadegh 4
1 Department of agronomy, Faculty of Crop Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Ms.c. Student of Agrotechnology, Faculty of Crop Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran.
3 Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan & Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
4 Department of Agronomy, Faculty of Crop Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
چکیده [English]

Background and Objective: The use of biofertilizers in sustainable agriculture and the production of healthy crops with higher yields in the strategic rice crop is very important. ،This research was conducted with the aim of evaluation the effect of plant growth promoting bacteria on yield and yield components of rice is in reduced amounts of chemical fertilizers.
Materials and Methods: The experiment was conducted in the form of split plot arrangement in a randomized complete block design with three replications in 2022. The treatments were two levels of chemical fertilizer (100 and 75 percent of fertilizer consumption based on the results of the soil test as optimal and reduced levels of fertilizer, respectively) and four inoculation treatments with plant growth promoting bacteria (separate inoculation of Rahnella aquatilis, Burkholderia cepacia and a co-inoculation (R. aquatilis+B. cepacia) and control (no inoculation)).
Results: According to the results, there was no significant difference between the optimal and reduced fertilizer levels in terms of the studied traits. While, the use of plant growth promoting bacteria improved the studied traits of rice compared to the control treatment (no inoculation). In other words, combined inoculation of R. aquatilis and B. cepacia, increases the height of the plant (11.3 percent), panicle length (11.6 percent), the number of total tillers per hill (29.1 percent), the total number of filled seeds in panicle (27 percent), thousand seed weight (7.9 percent), grain yield (25.2 percent), biological yield (20.6 percent),

کلیدواژه‌ها [English]

  • Absorption of elements
  • Potassium and zinc solubilizing bacteria
  • Yield
  • yield components
  • Rice