Document Type : Research Paper
Authors
1 Associate Professor of Agronomy, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran.
2 Masters student of Agronomy, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran.
3 عضو هیات علمی
4 PhD student of Agronomy, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Mazandaran, Iran.
Abstract
Keywords
مقدمه
برنج (Oryza sativa L.) پس از گندم Triticum aestivum)) مهمترین و قدیمیترین محصول زراعی بوده است و عمدهترین ماده غذایی کشورهای در حال توسعه به شمار میرود (نصیری و نیک نژاد 2011). بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد، سطح زیر کشت برنج در دنیا حدود 156 میلیون هکتار و در ایران 564 هزار هکتار (حدود 4/0 درصد از کل اراضی زیر کشت برنج جهان) است. استانهای مازندران، گیلان و گلستان جمعاً بیش از 90 درصد از سطح زیرکشت و تولید شلتوک را به خود اختصاص میدهند و مهمترین مناطق کشت برنج در ایران بهشمار میآیند (فائو 2017). برنج در مقایسه با سایر محصولات زراعی به آب بیشتری نیاز دارد، بهطوریکه میزان آب مورد نیاز تا رسیدن کامل حدود 8 تا 11 هزار متر مکعب آب در هر هکتار (حدود 70 لیتر آب) برای تولید یک کیلوگرم ماده خشک است (رضایی و نحوی 2007 و قربانلی و همکاران 2007).
کاهش بارندگی همراه با بروز خشکسالی در سالهای اخیر و در نتیجه آن کاهش سطح آبهای زیرزمینی امکان تداوم کشت بهصورت آبیاری غرقابی را به مخاطره انداخته است، لذا توجه به روش عملی که ضمن کاهش میزان آب مورد نیاز گیاه از ایجاد تنش در مراحل رشد و عملکرد برنج جلوگیری کند، امری ضروری بهنظر میرسد. به عبارت دیگر آبیاری غرقابی در برنج یک روش مدیریتی مناسب جهت دسترسی آسان به مواد غذایی و جلوگیری از تنش خشکی میباشد، نه یک ضرورت برای گیاه برنج، ضمن اینکه بهکارگیری این روش نیاز به مصرف مقادیر زیاد آب دارد و با توجه به کمبود آب آبیاری بهنظر میرسد، ایجاد شرایطی بهمنظور کمتر مصرف کردن آب و عدم بهوجود آمدن شرایط خشکی برای رشد برنج بسیار مهم میباشد (سانجتا و باسکار 2011).
تلاشهای بسیاری جهت کاهش مصرف آب در اراضی شالیزاری کشور و عدم تاثیر سوء تنش کم آبی صورت گرفته است و نتایج متعددی درباره تأثیر روشهای مدیریتی در کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری مصرف آب برنج منتشر شده است (لی و همکاران 2016 و هانگ و همکاران 2015 و جوشی و همکاران 2013).
چالش اصلی در کشت مستقیم برنج با وجود همهی برتریهای یاد شده، مدیریت علفهای هرز میباشند (گنگ وار و همکاران 2018، فاروق و همکاران 2011). رقابت علفهای هرز با گیاه زراعی برنج از طریق تسخیر منابع مورد نیاز رشد (مانند نور، آب و مواد غذایی) بوده و ناموفق بودن در مهار آنها سبب کاهش عملکرد در محدودهی 90-50 درصد میشود (چوهان 2012). رقابت علفهای هرز یکی از مهمترین علل کاهش محصول در برنج به شمار میرود که این کاهش بین 5 تا 72 درصد گزارش شده است (لیو و همکاران 2014 و گلمحمدی و همکاران 2012). اثر کاهش عملکرد برنج وابسته به گونه علفهای هرز، رقم برنج، تراکم علفهای هرز، سرعت رشد و فصل کاشت میباشد (کریم و همکاران 2004). تحقیقات نشان داده است که در صورت عدم وجود گزینههای موثر کنترل علفهای هرز، افت عملکرد برنج در شرایط کشت مستقیم بسیار بیشتر از کشت نشایی است (چن و همکاران 2017، رائو و همکاران 2007). تغییر روش استقرار برنج و به تبع آن شیوههای مدیریت آب، خاک ورزی و مهار علفهای هرز در کشت مستقیم برنج منجر به تغییر در ترکیب و فلور علفهای هرز میشود (کومار و لادها 2011). رقابت با علف هرز در تمام گیاهان زراعی باعث ایجاد خسارات غیر قابل جبران برای گیاه زراعی میشود، مطالعه زیادی در مورد مقایسه توانایی رقابت ارقام مختلف گیاهان زراعی مانند سویا Glycine max))، گندم و کلزا (Brassica napus) انجام شده که همه آن ها حاکی از تفاوت توانایی رقابت گونه ها و ارقام مختلف یک گونه است. شواهد نشان میدهد که میتوان از طریق بهنژادی، ارقامی با توانایی رقابت بالا با علف هرز تولید نمود (محمدی و باغستانی 2014). باغستانی و زند (2004) گزارش نمودند که قدرت رقابتی ژنوتیپهای مختلف گندم در مقابل علف هرز ناخنک (Goldbachia laevigata) متفاوت بوده و این تفاوت را به ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک آن ها نظیر ارتفاع، تعداد ساقه بارور، ماده خشک تجمعی، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی نسبت دادهاند.
سعادتیان و همکاران (2011) در بررسی شاخصهای رشدی و عملکرد دو رقم گندم در رقابت با علف هرز چاودار (Secale cereale) و خردل وحشی (Sinapis arvensis) نشان دادند که افزایش تراکم هر دو گونه علف هرز سبب کاهش شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، دوام سطح برگ، دوام ماده خشک و عملکرد ارقام گندم شد. آنالیزهای رشد نشان داد که سرعت توسعه سطح برگ و سرعت تجمع ماده خشک زیاد در برگهای برنج در مرحله ابتدایی رشد توانستهاند توانایی رقابتی بیشتری با علفهرز سوروف (Echinochloa crus-gallii) داشته باشند و همچنین شروع زود هنگام پنجه دهی، ضریب استهلاک نور بالاتر و رشد سریع ساقه ارقام بومی از دلایل دیگر برتری میباشند (یعقوبی و باغستانی 2004). سلیمانی و همکاران (2012) با مطالعه ساختار تاج پوشش و روند تعییرات ارتفاع کلزا و علف هرز خردل وحشی در سطوح مختلف کود نیتروژن دریافتند که سرعت افزایش ارتفاع یکی از عوامل مهم در توان رقابتی گیاه زراعی است. اعلا و همکاران (2014) گزارش کردند که توانایی رقابتی ارقام به ارتفاع بیشتر، سرعت رشد بیشتر در ابتدای فصل، تعداد خوشه و برتری وزن خشک برنج نسبت داده شد و در صورت کنترل علفهای هرز، کشت مستقیم راهکار مناسبی برای کاهش هزینههای تولید برنج میباشد و سرعت رشد اولیه گیاهچه نقش مهمی در رقابت با علفهای هرز در این سیستم کشت دارد. درخشان و همکاران (2015) گزارش کردند که کاهش فاصله ردیف و اختلاط علفکشهای مورد ارزیابی باعث کمترین اختلاف بین شاخصهای رشدی و عملکرد برنج در مقایسه با شاهد عاری از علف هرز شد. با توجه به مطالب بیان شده این مطالعه با هدف بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف برنج در شیوه کشت مستقیم در رقابت با علفهای هرز انجام شد
مواد و روشها
به منظور بررسی برخی صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج در شرایط کشت مستقیم در رقابت با علفهای هرز، آزمایشی در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج رقم برنج (طارم هاشمی، ندا، شیرودی، کشوری و لاین 08) و دو سطح رقابت علفهای هرز (رقابت و عدم رقابت با علفهای هرز) بود.
در اواخر اردیبهشت ماه عملیات کامل شخم بهاره و سپس روتاری انجام شد. پس از آمادهسازی بستر کشت، کاشت به صورت مستقیم در اوایل خرداد ماه انجام شد. نمونه برداری از چند نقطه تصادفی از خاک مزرعه جهت آنالیز خاک انجام شد و قبل از کاشت با توجه به نتایج تجزیه شیمیایی خاک (جدول 1) و عرف محصول مقدار لازم کود پایه (سوپر فسفات تریپل و یک سوم اوره و نصف سولفات پتاسیم) در بستر کشت پخش شد. بذور گواهی شده ارقام مورد نظر از شرکت خدمات حمایتی کشاورزی تهیه شد. بذرهای جوانهدار شده در اوایل خرداد ماه با تراکم 250 بوته در متر مربع بذر پاشی شدند. آبیاری در این تحقیق بصورت بارانی و با توجه به دمای هوا و خشکی خاک مزرعه انجام شد. در تیمارهای عاری از علفهای هرز (بدون رقابت با علفهای هرز) پس از 10 روز از کاشت برنج، علفکش کانسیل اکتیو (گرانول، تریافامون 20 % + اتوکسی سولفورون 10 %) (به صورت پسرویشی با دوز توصیه شده 150 گرم در هکتار) استفاده شد، ضمن اینکه در این کرتها 5-4 بار طول فصل رشد وجین دستی نیز انجام شد. در این آزمایش فلور علفهای هرز مزرعه نیز مشخص شد که عبات بودند از: قیاق- گاوپنبه- تاج ریزی- دم روباهی- فرفیون- خربزه وحشی-بندواش- عروسک پشت پرده.
جدول 1- برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک
بافت خاک |
K (mg. kg-1) |
P (mg. kg-1) |
(%) N |
(%) OC |
pH |
EC (dS. cm-1) |
سیلتی لوم |
7/160 |
42/38 |
15/0 |
5/1 |
67/7 |
75/0 |
صفات ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه و برگ در طول فصل رشد و ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور و نابارور، تعداد پنجه کل، تعداد برگ پرچم و سایر برگها، وزن برگ پرچم و سایر برگها و وزن ساقه در نمونهبرداری پایان فصل نیز با اندازهگیری از شش (6) بوته هر کرت تعیین شد. همچنین وزن هزار دانه با شمارش 10 نمونه صدتایی بذر به دست آمد. جهت اندازهگیری عملکرد دانه (شلتوک) و عملکرد بیولوژیک با برداشت بوته از یک متر مربع از وسط هر کرت با رطوبت 12 درصد در هر کرت نمونهبرداری شد. شاخص برداشت نیز از نسبت عملکرد دانه به عملکرد بیولوژیک حاصل خواهد شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SAS (Ver. 9.2) انجام شد مقایسه میانگینها نیز از طریق آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) در سطح پنج درصد انجام گردید.
نتایج و بحث
بر اساس نتایج جدول تجزیه واریانس اثر رقم، مدیریت علف هرز و اثر متقابل مدیریت علف هرز و رقم بر صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، تعداد پنجه نابارور، وزن خشک برگ پرچم، وزن خشک سایر برگها و وزن خشک ساقه برنج معنیدار بود (جدول 2).
جدول 2- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) اثر رقم، علف هرز و اثر متقابل آنها بر صفات ظاهری برنج |
|||||||
وزن ساقه |
وزن سایر برگها |
وزن خشک برگ پرچم |
پنجهی نابارور |
پنجهی بارور |
ارتفاع |
df |
منابع تغییر |
791/0 |
009/0 |
00010/0 |
475/0 |
0363/0 |
030/0 |
2 |
بلوک |
22/207** |
479/3** |
020/0** |
448/20** |
718/48** |
**34/1581 |
4 |
رقم |
5/5397** |
898/199** |
86/2** |
** 816/3 |
39/1051** |
** 008/407 |
1 |
مدیریت علف هرز |
798/57** |
189/7** |
059/0** |
** 745/5 |
466/71** |
**340/56 |
4 |
رقم × مدیریت علف هرز |
339/0 |
052/0 |
002/0 |
090/0 |
168/0 |
527/0 |
18 |
خطای آزمایش |
4/2 |
8/3 |
5/8 |
11/6 |
1/3 |
0/1 |
|
ضریب تغییرات (%) |
ns، * و ** به ترتیب عدم معنیداری، معنی داری در سطح احتمال 5 و 1 درصد می باشد. |
بر اساس نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل رقم و علف هرز، ارتفاع بوته در تمام ارقام با وجین علفهای هرز افزایش پیدا کرد به طوری که در ارقام مختلف با وجین علفهای هرز ارتفاع بوته بین 82/0 تا 7/22 درصد افزایش پیدا کرد، بیشترین ارتفاع بوته در شرایط وجین و عدم وجین مربوط به رقم طارم هاشمی بود که بهترتیب در شرایط وجین و عدم وجین برابر 9/92 و 1/92 سانتیمتر بود، کمترین ارتفاع بوته نیز در شرایط وجین و عدم وجین بهترتیب برابر 6/56 و 8/51 سانتیمتر بود که در ارقام کشوری و ندا مشاهده شد (جدول 3)، در رابطه با وزن ساقه نیز هماهنگ با ارتفاع بوته بیشترین وزن ساقه چه در شرایط وجین و چه در شرایط عدم وجین علفهای هرز در رقم طارم هاشمی مشاهده که به ترتیب برابر 4/54 و 2/21 گرم در بوته بود، کمترین وزن خشک ساقه نیز در شرایط وجین در رقم کشوری مشاهده شد و در شرایط عدم وجین در رقم ندا بدست آمد که بهترتیب برابر 3/27 و 4/5 گرم در بوته بود، نکته مهم در رابطه با وزن خشک ساقه برنج در شرایط وجین و عدم وجین علفهای هرز افت شدید وزن ساقه با عدم وجین علفهای هرز میباشد، در تمام ارقام این افت بیش از 50 درصد بود و در برخی از ارقام به 90 درصد نیز میرسید، که به نظر میرسد علفهای هرز با رقابت با گیاه زراعی باعث کمتر استفاده کردن گیاه زراعی از منابع مشترک شده و باعث افت شدید در وزن خشک ساقه برنج میشوند، همچنین نتایج مربوط به ارتفاع و وزن خشک ساقه برنج نشان میدهد با وجین علفهای هرز واکنش ارقام متفاوت است بهطوری که در برخی از ارقام با وجین علفهای هرز افت کمتری را در وزن ساقه مشاهده شد و در برخی از ارقام با وجین علفهای هرز وزن خشک ساقه و ارتفاع بوته کمتر تحت تاثیر قرار گرفت که این امر نشان دهنده قدرت رقابت متفاوت ارقام با علفهای هرز میباشد (جدول 3). بر اساس نتایج این آزمایش میتوان بیان کرد علفهای هرز میتوانند تاثیر بسیار مخربی بر صفات مورفولوژیک برنج (ارتفاع و وزن ساقه) داشته باشند، به طوری که این خسارت میتواند تا کاهش بیش از 80 درصدی در وزن خشک برگ و ساقه برنج باشد که این امر میتواند عواقب جبران ناپذیری را بر عملکرد دانه برنج داشته باشد (جدول 3)، محققان بیان کردهاند کانوپی متراکم، قدرت تولید پنجه زیاد، ارتفاع بلند، تشابهات اکولوژیک، بیولوژیک و گیاهشناسی علفهای هرز با برنج سبب شده تا علفهای هرز از قدرت رقابتی بیشتری نسبت به برنج برخوردار باشند (محمدی و باغستانی 2014)، پدیده رقابت بین گیاه زراعی و علف های هرز در سیستم های زراعی فرآیند بسیار پیچیده ای است، زیرا عوامل بسیاری در ایجاد و پیامد های آن دخالت دارند. آب، مواد غذایی و نور به عنوان سه عامل اصلی در ایجاد رقابت شناخته شده است که در گیاه برنج علفهای هرز به شدت بر سر این منابع با برنج رقابت کرده و باعث کاهش رشد و وزن خشک اندام هوایی میشوند (جوشی و همکاران 2013) .از این رو، علف های هرز بزرگ ترین و مهمترین عامل محدودکنندة زیستی در موفقیت کشت مستقیم برنج به شمار آمده و ناموفق بودن مدیریت آنها سبب افت عملکرد در محدودة 50 تا90 درصد میشود (چاهان 2012).
وزن خشک برگ پرچم در ارقام مختلف در شرایط وجین علفهای هرز بین 68/0 تا 01/1 گرم در بوته متغییر بود که بیشترین وزن خشک برگ پرچم در رقم ندا مشاهده شد و کمترین وزن خشک برگ پرچم در شرایط وجین علفهای هرز در رقم کشوری بدست آمد، اما در شرایط عدم وجین علفهای هرز علاف بر افت شدید و بالای 70 درصدی وزن خشک علفهای هرز بیشترین وزن خشک برگ پرچم در رقم طارم هاشمی مشاهده شد (39/0 گرم در بوته) و کمترین وزن خشک برگ در رقم کشوری مشاهده شد که برابر 14/0 گرم در بوته بود، اما از نظر وزن خشک برگ پرچم بین ارقام ندا، کشوری، لاین 08 و شیرودی اختلاف معنیداری نبود (جدول 3)، در رابطه با وزن خشک سایر برگها نیز در شرایط وجین علفهای هرز بیشترین وزن خشک برگ پرچم در رقم ندا بدست آمد وکمترین وزن خشک برگ پرچم در رقم لاین 08 مشاهده شد، دامنه تغییرات وزن خشک سایر برگها در شرایط وجین برابر 94/1 گرم بود که نشان دهنده تفاوت ناچیز بین ارقام مختلف از نظر وزن خشک سایر برگها در شرایط وجین میباشد، اما در شرایط عدم وجین علفهای هرز وزن خشک سایر برگها به شدت کاهش پیدا کرد و همچنین دامنه تغییرات وزن حشک سایر برگها برابر 17/4 گرم در بوته در شرایط عدم وجین علفهای هرز بود، بیشترین وزن خشک سایر برگها در شرایط وجین علفهای هرز در رقم طارم هاشمی مشاهده شد و کمترین وزن خشک سایر برگها در شرایط عدم وجین علفهای هرز در رقم شیرودی مشاهده شد (جدول 3).
افت بسیار شدید و اختلاف زیاد بین ارقام مورد مطالعه از نظر وزن خشک سایر برگها در شرایط عدم وجین علفهای هرز نسبت به شرایط وجین علفهای هرز نشان دهنده این نکته مهم میباشد که عدم وجین علفهای هرز باعث خسارت شدید به برگ گیاه زراعی که عامل اصلی فتوسنتز و افزایش وزن خشک گیاه است میشود (محمدی و باغستانی 2014)، بنایراین باید بیان کرد عدم وجین علفهای هرزدر گیاه برنج باعث خسارت شدید بر وزن برگ شده که این امر باعث کاهش در سنتز مواد فتوسنتزی و وزن خشک گیاه میشود (جدول 3). همچنین بر اساس نتایج این آزمایش باید بیان کرد قدرت رقابت ارقام مختلف با علفهای هرز نیز به طور معنیداری تفاوت دارد بهطوری که برخی از ارقام با عدم وجین علفهای هرز افت کمتری در وزن خشک ساقه، برگ پرچم و سایر برگها داشتند (جدول 3).
جدول 3- مقایسه میانگین ترکیبات تیماری رقم و علف هرز بر صفات ظاهری برنج |
|||||||
علف هرز |
تیمار |
وزن خشک برگ پرچم (g.plant-1) |
وزن سایر برگها (g.plant-1) |
وزن ساقه (g.plant-1) |
ارتفاع (cm) |
پنجه بارور |
پنجه نابارور |
وجین |
طارم هاشمی |
77/0c |
19/8bc |
4/45a |
9/92a |
30/14c |
93/4d |
ندا |
014/1a |
88/9a |
8/37c |
56/60e |
26/25a |
80/4d |
|
کشوری |
68/0d |
55/8b |
3/27e |
6/56f |
73/17b |
63/8a |
|
لاین08 |
87/0b |
94/7c |
1/34d |
06/84b |
93/12d |
20/5d |
|
شیرودی |
95/0ab |
08/8c |
7/39b |
40/69d |
23/25a |
83/2ef |
|
بدون وجین |
طارم هاشمی |
39/0e |
96/5d |
2/21F |
13/92a |
06/10e |
30/7b |
ندا |
21/0fg |
96/1g |
4/5I |
83/51h |
40/8f |
10/3ef |
|
کشوری |
23/0fg |
08/3f |
6/7H |
73/54g |
00/8f |
23/6c |
|
لاین08 |
21/0fg |
03/4e |
4/10G |
40/74c |
53/5g |
30/3e |
|
شیرودی |
14/0g |
79/1g |
5/5I |
66/53g |
26/4h |
76/2f |
|
تیمارهای با حداقل یک حرف مشترک در هر ستون بر اساس آزمون LSD، تفاوت معنیدار با یکدیگر ندارند. |
تعداد پنجه بارور و نابارور یا غیر بارور نیز تحت تاثیر معنی دار رقم و وجین علفهای هرز قرار گرفت بهطوری که با عدم وجین علفهای هرز تعداد پنجه بارور را در ارقام مختلف بین 3/83 تا 30 درصد کاهش داد، بیشترین کاهش در تعداد پنجههای بارور با عدم وجین علفهای هرز مربوط به رقم شیرودی بود و کمترین کاهش در پنجه بارور در رقم طارم هاشمی مشاهده شد، در شرایط وجین علفهای هرز بیشترین تعداد پنجه بارور در رقم ندا مشاهده شد که برابر 26/25 عدد پنجه بارور بود و کمترین تعداد پنجه بارور در لاین 08 بدست آمد (93/12 عدد پنجه بارور)، در شرایط عدم وجین علفهای هرز بیشترین تعداد پنجه بارور در رقم طارم هاشمی بدست آمد و کمترین تعداد پنجه بارور در رقم شیرودی مشاهده شد که به ترتیب برابر 06/10 و 26/4 عدد پنجه بارور بود (جدول 3). در رابطه با پنجه نابارور واکنش ارقام به عدم وجین علفهای هرز متفاوت بود، به طوری که در برخی از ارقام با وجین علفهای هرز تعداد پنجه نابارور افزایش پیدا کرد (ارقام ندا، کشوری، لاین 08 و شیرودی) اما در رقم طارم هاشمی با وجین علفهای هرز تعداد پنجه نابارور کاهش نشان داد (جدول 2)، بیشترین تعداد پنجه نابارور در شرایط وجین علفهای هرز در رقم کشوری با مقدار 63/8 عدد مشاهده شد و کمترین تعداد پنجه نابارور در رقم شیرودی مشاهده شد که برابر 83/2 عدد بود (جدول 3).
محققان بیان کردهاند باوجود همۀ برتریهای یادشده برای کشت مستقیم، مدیریت علفهای هرز چالش اصلی در این نظام کشت به شمار میآید، در این نظام کشت، علفهای هرز همزمان با گیاهچۀ برنج سبز شده و در مقایسه با کشت نشایی، با سرعت بیشتری در خاک مرطوب رشد میکنند و در نتیجه، رقابتی شدید برای منابع میان گیاه زراعی و علف های هرز رخ میدهد (علی و همکاران 2015 و خالید و مطلوب 2011). نتایج آزمایش حاضر نیز نشان داد عدم وجین علفهای هرز به شدت باعث کاهش صفاتی همچون تعداد پنجه بارور، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه میشود (جدول 3). از این رو، علفهای هرز بزرگ ترین و مهمترین عامل محدودکنندة زیستی در موفقیت کشت مستقیم به شمار آمده و ناموفق بودن مدیریت آنها سبب افت عملکرد میشود. پژوهشگران گزارش کردهاند توان رقابتی ارقام مختلف به تفاوت در ویژگی های مورفولوژی تغییرناپذیر همچون ارتفاع، تعداد پنجه و ساختار کانوپی نسبت داده شده است، بر این اساس هر رقم که بتواند به طور کارآمد تری از منابع محیطی مخصوصا نور، آب و عناصر غذایی استفاده کند در رقابت موفق تر خواهد بود (جوشی و همکاران 2013). افزایش علفهای هرز در کشت مستقیم برنج موجب کاهش تعداد پنجه، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد محصول برنج شد (گل محمدی و همکاران 2011). استورنینوس و همکاران (2005) دریافتند که با افزایش تراکم علف هرز برنج وحشی از 25 بوته به 51 بوته در متر مربع، تعداد پنجه در برنج رقم کی بونت از 20 درصد به 48 درصد کاهش یافت. سینگ و همکاران (2006) گزارش کردند که تعداد گونههای باریکبرگ، پهنبرگ و جگن در کشت نشایی برنج در هند بهترتیب 4، 6 و 4 گونه بود، در حالیکه با تغییر روش، استقرار برنج به کشت مستقیم، تعداد گونههای باریکبرگ به 15 و تعداد گونههای پهنبرگ به 19 گونه افزایش یافت، واضح است که برخی گونههای باریکبرگ و پهنبرگی که با شرایط غرقاب سازگار نیستند، میتوانند در سیستم خشکه کاری برنج ظاهر شوند، تعداد بیشتر گونههای هرز در شرایط خشکه کاری برنج میتواند منجر به کاهش کارایی راهبردهای مدیریت علفهای هرز شده و حتی وجین علفهای هرز علاه بر هزینه و وقت زیاد به طور کامل باعث از بین رفتن علفهای هرز نشود و از این جهت حتی وجین علفهای هرز نیز در کشت مستقیم باعث کاهش عملکرد دانه کاهش شود (درخشان و همکاران 2015).
نتایج تجزیه واریانس اثر علف هرز، رقم و اثر متقابل علف هرز و رقم بر صفات تعداد کل دانه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت برنج معنیدار بود (جدول 4).
بر اساس نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل علف هرز و رقم بر تعداد کل دانه بوته در شرایط وجین علفهای هرز تعداد کل دانه در بوته بین 0/85 عدد تا 2/39 عدد متغییر بود، بیشترین تعداد دانه در بوته در شرایط وجین علفهای هرز در لاین 08 مشاهده شد و کمترین تعداد دانه در بوته برنج در رقم 2/39 عدد مشاهده شد (جدول 5). در شرایط عدم وجین علفهای هرز علاوه بر افت شدید تعداد دانه در بوته برنج بیشترین تعداد دانه در بوته در رقم طارم هاشمی مشاهده شد (2/36 عدد) و کمترین تعداد دانه در بوته (9/27 عدد) در رقم ندا مشاهده شد، در رابطه وزن هزار دانه باید بیان کرد که بر خلاف تعداد دانه در بوته در شرایط عدم وجین علفهای هرز وزن هزار دانه برنج کاهش چندانی نداشت به طوری که در ارقام مختلف مورد مطالعه با وجود کاهش وزن هزار دانه
جدول 4- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) اثر رقم، علف هرز و اثر متقابل آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه برنج |
||||||
شاخص برداشت |
عملکرد بیولوژیک |
عملکرد دانه |
وزن هزاردانه |
تعداد کل دانه |
درجه آزادی |
منابع تغییر |
109/0 |
27248 |
3832 |
110/0 |
501/0 |
2 |
بلوک |
277/488** |
100696917** |
5220427** |
000/45** |
432/447** |
4 |
رقم |
614/1697** |
429323590** |
45649861** |
875/316** |
190/7151** |
1 |
مدیریت علف هرز |
913/246** |
12757839** |
5315583** |
665/25** |
943/477** |
4 |
رقم × مدیریت |
480/0 |
30356 |
1293 |
0751/0 |
903/0 |
18 |
خطای آزمایش |
6/3 |
1/3 |
5/2 |
1/1 |
9/1 |
|
ضریب تغییرات (%) |
، * و ** به ترتیب عدم معنیداری، معنی داری در سطح احتمال 5 و 1 درصد می باشد.ns |
با عدم وجین علفهای هرز این کاهش در ارقام مختلف به طور متوسط برابر 15 درصد بود، بیشترین وزن هزار دانه در شرایط وجین علفهای هرز برابر 1/29 گرم بود (رقم ندا) و در شرایط عدم وجین برابر 7/27 گرم در رقم ندا، کمترین وزن هزار دانه نیز در شرایط وجین برابر 8/27 گرم و در شرایط عدم وجین برابر 1/15 گرم بود که در هر دو شرایط در رقم کشوری مشاهده شد (جدول 5)، به طور کلی بر اساس نتایج این آزمایش میتوان بیان کرد عدم وجین علفهای هرز اثر بیشتری بر تعداد دانه در بوته برنج میگذارد تا بر وزن هزار دانه برنج، در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که عدام وجین علفهای هرز در وهله اول با تاثیر بر تعداد پنجه بارور باعث کاهش در تعداد دانه در بوته برنج میشود اما تاثیر چندانی بر وزن هزار دانه برنج ندارد (جدول 5).
جدول 5- مقایسه میانگین اثر متقابل رقم و علف هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه برنج |
||||||
علف هرز |
تیمار |
تعداد کل دانه |
وزن هزار دانه (g) |
عملکرد دانه (kg.ha-1) |
عملکرد بیولوژیک (kg.ha-1) |
شاخص برداشت (%) |
وجین |
طارم هاشمی |
48/56d |
80/26c |
73/1753d |
50/6435d |
2/27c |
ندا |
20/64c |
13/29a |
60/3410b |
10319b |
0/33b |
|
کشوری |
27/39e |
86/27b |
43/313f |
57/6589d |
7/4h |
|
لاین08 |
06/85a |
93/28a |
43/2556c |
33/9944c |
7/25d |
|
شیرودی |
80/72b |
53/26c |
03/5312a |
12852a |
3/41a |
|
بدون وجین |
طارم هاشمی |
23/36f |
66/21e |
90/429e |
53/1879ef |
8/22e |
ندا |
93/27i |
73/27b |
40/335f |
47/2163e |
5/15f |
|
کشوری |
63/33g |
13/15g |
0333/62g |
60/1438g |
3/4h |
|
لاین08 |
00/35fg |
23/23d |
8667/93g |
07/1844f |
1/5h |
|
شیرودی |
63/30h |
00/19f |
9667/89g |
53/985h |
1/9g |
تیمارهای با حداقل یک حرف مشترک در هر ستون بر اساس آزمون LSD، تفاوت معنی دار با یکدیگر ندارند.
بر اساس نتایج جدول مقایسه میانگین اثر متقابل رقم و علف هرز بر عملکرد بیولوژیک برنج با وجین علفهای هرز عملکرد بیولوزیک برنج به شدت افزایش پیدا کرد به طوری که در برخی ارقام با وجین علفهای هرز عملکرد بیولوژیک برنج بیش از 80 درصد افزایش پیدا کرد، بیشترین عملکرد بیولوژیک در شرایط وجین علفهای هرز برابر 3/12852 کیلوگرم در هکتار بود که در رقم شیرودی مشاهده شد و کمترین عملکرد بیولوزیک در رقم طارم هاشمی با مقدار 5/6435 کیلوگرم در هکتار بدست آمد، در شرایط عدم وجین علفهای هرز بیشترین عملکرد بیولوژیک در رقم ندا مشاهده شد و کمترین عملکرد بیولوژیک در رقم شیرودی بدست آمد که به ترتیب برابر 4/2163 و 5/985 کیلوگرم در هکتار بود (جدول 5). عملکرد دانه شبیه عملکرد بیولوژیک با عدم وجین علفهای هرز به شدت کاهش پیدا کرد به طوری که در ارقام مختلف برنج با عدم وجین علفهای هرز عملکرد دانه بین 3/98 درصد تا 5/75 درصد متغییر بود بیشترین کاهش در عملکرد دانه با عدم وجین علفهای هرز در رقم شیرودی مشاهده شد و کمترین افت در رقم طارم هاشمی بدست آمد، بیشترین عملکرد دانه در ظرایط وجین علفهای هرز در رقم شیرودی مشاهده شد (5312 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه مربوط به رقم کشوری با عملکرد دانه 4/313 کیلوگرم بود، در شرایط عدم وجین علفهای هرز بیشترین عملکرد دانه در رقم طارم هاشمی با 9/429 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد و کمترین عملکرد دانه در رقم کشوری با مقدار 0/62 کیلوگرم در هکتار بدست آمد (جدول 5).
بهطور کلی میتوان بر اساس نتایج این آزمایش بیان کرد ارقام مختلف مورد مطالعه در این آزمایش به شدت حساس به وجود علف هرز در مزرعه هستن بهطوری که این قدرت رقابت کم در ارقام مورد مطالعه به حدی است که عدم وجین علفهای هرز میتواند تا حدود 100 درصد (3/98 درصد) در برخی از ارقام باعث کاهش عملکرد شود این امر بیان کننده آنست که کنترل علفهای هرز باید یکی از مهمترین و در الویت ترین مدیریتهای مزرعه برنج باشد، همچنین بر اساس نتایج این آزمایش باید به این نکته اشاره شود که علفهای هرز به دلیل رقابت شدید با برنج در ابتدا باعث آسیب در سایر صفتها از جمله وزن خشک برگ پرچم، وزن خشک سایر برگها تعداد پنجههای بارور، وزن هزار دانه و ... شده است که این موارد در نهایت عملکرد دانه برنج را در ارقام مختلف کاهش دادهاند، علاوه بر موارد یاد شده بیشترین قدرت رقابت ارقام برنج با علفهای هرز در رقم طارم هاشمی و ندا مشاهده شد که توانستند در شرایط بدون وجین علفهای هرز بیشترین عملکرد دانه را داشته باشند (جدول 5). در رابطه با شاخص برداشت باید بیان شود با عدم وجین علفهای هرز شاخص برداشت در تمام ارقام مورد مطالعه کاهش پیدا کرد بهطوری که در ارقام مختلف بین 14 تا 23 درصد کاهش شاخص برداشت مشاهده شد، در این رابطه باید بیان کرد کاهش شاخص برداشت نشان دهنده این امر است که وجود علفهای هرزباعث کاهش بیشتر در عملکرد دانه میشودند تا عملکدرد بیولوژیک که این امر در نهایت باعث افت شدید شاخص برداشت با عدم وجین علفهای هرز میشود (جدول 5)، این امر در نتایج مربوط به عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک نیز قابل مشاهده میباشد، به طوری که افت عملکرد دانه بیشتری از افت عملکرد بیولوژیک در اثر عدم وجین علفهای هرز بود (جدول 5).
به رغم تاکید محققین متعدد بر مزیتهای کشت مستقیم نسبت به کشت نشایی، هنوز این سیستم کشت برنج مقبولیت عمومی پیدا نکرده است (فاروق و همکاران 2018). در کشت مستقیم شدت علفهرز بیشتر از کشت نشایی است زیرا در این سیستم علفهای هرز هم زمان با برنج سبز میشوند و ارتفاع آب لازم برای سرکوبی علف هرز همانند روش نشایی وجود ندارد و خطر کاهش عملکرد برنج در اثر رقابت علف هرز بسیار جدی است (چاهان و جانسون 2010) به این ترتیب علفهای هرز را میبایست یک مانع عمده در مؤفقیت کشت مستقیم به حساب آورد (سینگ و همکاران 2008)، تخمین زده شده عملکرد برنج آلوده به علف هرز تحت کشت مستقیم تا حدود 60 درصد کاهش مییابد و حتی در شرایط آلودگی شدید این کاهش به100 درصد هم میرسد (رائو و همکاران 2007)، نتایج آزمایش حاضر نیز نشان داد در ارقام مختلف عملکرد دانه در کشت مستقیم بین 75 درصد تا 98 درصد با عدم وجین علفهای هرز کاهش پیدا کرد، که این امر نشان دهنده قدرت رقابت پایین ارقام مختلف برنج مورد مطالعه با علفهای هرز میباشد (جدول 4). در بیشتر اراضی شالیزاری تحت سیستم کشت مستقیم برنج در آسیا و آفریقا 2-3 بار در طول فصل علفهای هرز وجین میشوند و برای این منظور بیش از 100 نفر روز در هکتار نیروی کارگری به کار گرفته میشود (رودن بورگ و جانسون 2019).
بیان شده است رقابت بین گونهای برای دریافت منابع ضروری رشد گیاه نور، آب و مواد غذایی از مهم ترین عوامل تعیین کنندة عملیات سیستمهای کشاورزی است. در زراعت برنج، نشاکاری، مدیریت خوب آب، وجین دستی و کاربرد علف کشهای مناسب، تداخل علفهای هرز را کاهش میدهند، با این حال علف های هرز همواره افت عملکرد درخور توجهی را به مزرعه تحمیل میکنند، به ویژه این کاهش عملکرد در کشت مستقیم بذر که برای رشد اولیه و استقرار به آب کمتری نیاز دارد، شدیدتر است، مطالعات مختلف از توان رقابتی متفاوت ارقام برنج با علف هرز حاکی از آن است که استفاده از ارقام با توان رقابت بالا، ابزاری مطمئن برای مدیریت علفهای هرز محسوب میشود (هافله و همکاران 2004). استفاده از ارقام با توان رقابتی بالا، ابزاری مطمئن برای کنترل علف های هرز محسوب میگردد (هافله و همکاران 2004). همچنین بیان شده است اگرچه برنج عموماً رقیب ضعیفی در برابر علفهای هرز است اما گزارشهای متعددی مبنی بر وجود تنوع ژنتیکی در توانایی رقابت با علفهای هرز در بین ارقام مختلف آن در آسیا (نامکو و همکاران 2009) آمریکای لاتین و آفریقا (سایتو و همکاران 2010 و رودن بورگ و جانسون 2019) وجود دارد، اما متاسفانه نتایج این آزمایش نشان داد تمام ارقام مورد مطالعه با عدم وجین علفهای هرز بیش از 75 درصد افت عملکرد داشتند و در برخی از ارقام این کاهش عملکرد به 98 درصد نیز رسید (جدول 4). پالانیاپانس و بالسوبرامانیم (2002) گزارش کردند تاخیر در کنترل علفهای هرز در مزرعه برنج 15 الی 25 روز بعد از کاشت، عملکرد برنج را شدیدا کاهش میدهد و کاهش عملکرد در برنج به دلیل رقابت علف هرز در برنج نشاء شده حدود 30 الی 40 درصد و در کشت مستقیم حدود 70 الی 80 درصد میباشد. مهمترین معضل در تولید برنج به روش کشت مستقیم، علفهای هرز محسوب میشوند به طوری که کشت برنج را تحتالشعاع قرار میدهند (یعقوبی و همکاران 2010).
در شکل 1 رابطه بین عملکرد دانه با صفات اندازهگیری شده نشان داده شده است بر اساس نتایج این شکل با افزایش در وزن خشک برگ پرچم عملکرد دانه برنج نیز افزایش پیدا کرد به طوری که به ازای افزایش یک گرمی در وزن خشک برگ پرچم عملکرد دانه برنج 4613 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کرد، همچنین با افزایش تعداد پنجه بارور نیز عملکرد دانه برنج افزایش پیدا کرد و شیب این افزایش برابر 223 کیلو گرم در هکتار به ازای افزایش یک پنجه بارور بود (شکل 1)، افزایش در اجزای عملکرد دانه برنج نیز باعث افزایش در عملکرد برنج شد، به طوری که به ازای افزایش یک عدد دانه در بوته عملکرد برنج به میزان 1/75 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کرد، همچنین با افزایش یک گرمی در وزن هزار دانه برنج عملکرد دانه برنج به مقدار 295 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کرد (شکل 1)، به طور کلی بر اساس نتایج این آزمایش کنترل علفهای هرز ابتدا باعث افزایش در صفاتی مانند وزن برگ پرچم و تعداد پنجه بارور میشود که این افزایش باعث افزایش در اجزای عملکرد دانه میشود و نهایتا عملکرد دانه نیز افزایش پیدا میکند (شکل 1).
شکل 1- رابطه بین عملکرد دانه و صفات اندازهگیری شده
نتیجهگیری کلی
نتایج این آزمایش نشان داد کنترل علفهای هرز اثر معنیداری بر صفاتی مهمی نظیر تعداد پنجه بارور، وزن برگ پرچم، وزن سایر برگها، وزن ساقه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه برنج دارد، بیشترین عملکرد دانه در شرایط وجین علفهای هرز در رقم شیرودی مشاهده شد (5312 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه مربوط به رقم کشوری با عملکرد دانه 4/313 کیلوگرم بود، در شرایط عدم وجین علفهای هرز بیشترین عملکرد دانه در رقم طارم هاشمی با 9/429 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد و کمترین عملکرد دانه در رقم کشوری با مقدار 0/62 کیلوگرم در هکتار بدست آمد، بیشترین کاهش در عملکرد دانه با عدم وجین علفهای هرز نسبت به وجین علفهای هرز در رقم شیرودی مشاهده شد و کمترین افت در رقم طارم هاشمی بدست آمد به طور کلی بر اساس نتایج این آزمایش باید بیان کرد کشت مستقیم در صورت عدم وجین علفهای هرز خسارت فراوانی بر عملکرد دانه برنج وارد میکند، اما با این حال در بین ارقام مورد مطالعه رقم طارم هاشمی و ندا توانستند در شرایط بدون وجین علفهای هرز بیشترین عملکرد دانه را داشته باشند.
سپاسگزاری
بهاین وسیله نویسندگان این مقاله مراتب تشکر و قدردانی خود را از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به سبب حمایت مالی از انجام این پژوهش اعلام میدارند.