بهبود صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی ریحان بنفش با استفاده از اسید آمینه‌های ال-تیروزین و آرژنین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گیاهان دارویی زنجان و گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

2 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران

3 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

4 دانشگاه زنجان - دانشکده کشاورزی - گروه علوم باغبانی

5 پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجان

10.22034/saps.2024.57732.3087

چکیده

اسیدهای آمینه، تاثیر زیادی بر رشد گیاه و افزایش حاصلخیزی خاک دارند. هدف از مطالعه حاضر بهبود صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی ریحان بنفش با استفاده از محلول‌پاشی اسیدهای آمینه ال-تیروزین و آرژنین بود.این آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار بر روی گیاه ریحان در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. در این آزمایش تیمارها شامل سه سطح از آمینواسید آرژنین (2 و 4 و 8 میلی‌مولار) و سه سطح از آمینواسید ال-تیروزین (2 و4 و 8 میلی‌مولار) به همراه تیمار شاهد بود. در این تحقیق صفاتی مانند تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، میزان کلروفیل و کاروتنوئید، فنول و فلاونوئید، میزان آنتی‌اکسیدان و درصد اسانس اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان دادند که تیمارهای آرژنین و ال-تیروزین به طور معنی‌داری موجب افزایش کلروفیل a، b و کلروفیل کل و کاروتنوئید کل نسبت به شاهد شدند. علاوه بر این مقادیر بالاتری از فنول کل، فلاونوئید کل، آنتی‌اکسیدان کل، تعداد برگ و درصد اسانس در تیمارهای آرژنین 8 میلی‌مولار و ال-تیروزین 8 میلی مولار مشاهده شد. محلول‌پاشی با ال-تیروزین و آرژنین 4 و 8 میلی‌مولار به طور معنی‌داری موجب افزایش تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه نسبت به تیمار شاهد شدند. محلول‌پاشی آرژنین و ال-تیروزین باعث بهبود کیفیت و ویژگی‌های آنتی اکسیدانی گیاه ریحان شد. در نتیجه، استفاده از آرژنین و ال تیروزین به عنوان یکی از مواد مغذی طبیعی و ایمن می‌تواند باعث افزایش ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی ریحان بنفش شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Improving the morphological and phytochemical traits of purple basil by using L-Tyrosine and Arginine amino acids

نویسندگان [English]

  • Azizollah Kheiry 1
  • Leila Akbari 2
  • Farhang Razavi 3
  • Mohsen Sanikhani 4
  • Hossein Rabbi Angourani 5
1 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zanjan
2 M.Sc. Graduate, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
3 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Zanjan
4 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Zanjan
5 Research Institue of Modern Biological Techniques, University of Zanjan, Zanjan, Iran
چکیده [English]

Abstract
Amino acids are the main nitrogen in the soil and have a great impact on plant growth and increasing soil fertility. The aim of the present study was to improve morphological and phytochemical traits of purple basil using by L-tyrosine and arginine amino acids spraying. This experiment was carried out as complete randomized design with seven treatments and three replications on basil in research greenhouse of agricultural faculty of university of zanjan. Treatments were at three levels of arginine (2, 4 and 8mM) and L-tyrosine at three levels (2, 4 and 8mM) and control (without treatment) were investigated. In this study some characteristics quality such number of leaves, dry and fresh weight of shoot, chlorophyll and carotenoid, phenol and flavonoid, antioxidant and percentage of essential oil were determined.
Results: The obtained results illustrated that applied arginine and L-tyrosine treatments enhanced the chlorophyll a and b and carotenoid content at higher level in comparison with control. High levels of total phenol, flavonoids, antioxidant activity, number of leaves and percentage of essential oil were observed in arginine (8mM) and l-tyrosine (8mM) treated basil plants. The spraying of L-tyrosine and arginine (4 and 8 mM) significantly increased the number of leaves, fresh and dry weight of shoot compared to the control treatment. Spraying arginine and l-tyrosine improved the quality and antioxidant characteristics of plants. In conclusion, applying of arginine and l-tyrosine as one of the safe and natural nutrient could increase the morphological and phytochemical traits of purple basil medicinal plant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential oils
  • basil
  • flavonoid
  • total antioxidant
  • total phenol