اثرات دما و اسید جیبرلیک در پیش‌رس کردن و بهبود کیفیت گل شاخه بریدنی زنبق (‘Blue Magic’ cv. Iris hollandica)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

2 دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

به منظور تسریع فرآیند پیش­رسی، کوتاه کردن دوره گلخانه­ای و افزایش طول عمر گل­های شاخه بریدنی زنبق رقم بلو­مجیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1386 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. فاکتورها عبارت بودند از دما در سه سطح (5، 10 و 15 درجه سانتی­گراد) و اسید جیبرلیک در سه سطح (0، 300 و 600 میلی­گرم در لیتر). نتایج این بررسی نشان داد که تیمار 600 میلی­گرم در لیتر اسید جیبرلیک در دمای پنج درجه سانتی­گراد موجب تسریع در زمان جوانه­زنی و ظهور گل و افزایش طول ساقه، عمر گلجای و مواد جامد محلول گلبرگ­ها در مقایسه با سایر تیمار­ها شد. افزون بر این، میزان کلروفیل برگ­ها و مواد آنتوسیانین گلبرگ­ها در سطح600 میلی­گرم در لیتر اسید جیبرلیک به طور معنی­داری بیشتر از سایر سطوح بود. کاهش دما به پنج  درجه سانتی­گراد نیز اثر معنی­داری بر افزایش میزان مواد آنتوسیانین گلبرگ­ها داشت. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Temperature and Gibberellic Acid on Forcing and Quality Improvement of Iris (Iris hollandica cv. ‘Blue Magic’) Cut Flowers

نویسندگان [English]

  • H Mortazavi 1
  • M Hassanpour Asil 2
چکیده [English]

In order to accelerate forcing, reduce the production period and to extend the vase life of Iris hollandica cv. ‘Blue Magic’ cut flowers, an experiment was performed in the research glasshouse of the Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran, in 2007. The experiment was carried out as factorial based on completely randomized design with three replications. Factors were temperature (5, 10 and 15°C) and gibberellic acid (0, 300 and 600mg/l). The concentration of 600mg/l gibberellic acid at 5°C accelerated sprourting and flower appearance and increased stem length, vase life of cut flowers and percentage of total soluble solid of petals as compared to other treatments. Furthermore, treating cut flowers with 600 mg/l gibberellic acid significantly increased the anthocyanin of petals and chlorophyll content of leaves. Also, reducing the temperature to 5ºC significantly increased  the anthocyanin of petals

کلیدواژه‌ها [English]

  • Gibberellic acid
  • Iris cut flowers
  • Temperature
روئین ز، 1386. تأثیر دمای پایین و تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک در پیش رس کردن پیازها و افزایش طول عمر
گل­های شاخه بریدنی نرگس. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی،  دانشگاه گیلان.
ناصری م و ابراهیمی گروی ا،  1377.  فیزیولوژی گل­های پیازی (ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
Al-Khassawneh NM , Karam NS and Shibli RA, 2006. Growth and flowering of black iris ( Iris nigricans ‘Dinsm’), flowering treatment with plant growth regulators. Sci Hort 107: 187-193.
Chang, YS and Sung FH, 2000. Effects of gibberellic acid and dormancy-breaking chemicals on flower development of Rhododendron pulchrum ‘ Sweet’ and R. scabrum. Don Sci Hort 83: 331-337.
Dahanayake SR and Galwey NW, 1999. Effects of interactions between low-temperature treatments, gibberellin (GA3) and photoperiod on flowering and stem height of spring rape (Brassica napus var. annua). ann Bot 84: 321-327.
Fulton TA, Hall AJ and Catley JL, 2001. Chilling requirements of Paeonia cultivars. Sci Hort 89: 237-248.
Gonzalez AS, Fernandez JA, Franco JA, Casas JL and Ochoa J, 1999. Flowering responses of Gladiolus tristis L. after exposing corms to cold treatment. Sci Hort 74: 279-284.
Ichimura K and Goto R, 2000. Effects of gibberellin (GA3) on yellowing and vase life of Narcissus tazetta var. chinensis flowers. J Japan Soc Sci Hort 69: 423-427.
Joes JM, Van CJ der Meulen, and van Oeveren Linus HW, 2001. Postharvest flower development in Asiatic hybrid lilies as related to tepal carbohydrate status. Postharvest Biol Tech 21: 201-211.
Jones SK and Hanks GR, 1985. Gibberellic acid soak treatments for fully-cooled tulips. Sci Hort 26: 87-96.
Kamenetsky R, Barzilay A, Erez A and Halevy AH, 2003. Temperature requirements for floral development of herbaceous Paeony cv. “Sarah Bernhardt”. Sci Hort 97: 309-320.
Langens- Grrits MM, Miller WB, Croes AF and De Klerk GJ, 2003. Effects of low temperature on dormancy breaking and growth after planting in lily bulblets regenerated in vitro. Plant Growth Regul 40: 267-275.
Li ZH, Gemma H and Iwahori Sh, 2002. Stimulation of Fuji’ apple skin color by ethephon and phosphorus–calcium mixed compounds in relation to flavonoid synthesis. Sci Hort 94: 193-199.
Rietveld PL, Wilkinson C, Franssen HM, Balk PA, Vanderplas LHW, Weisbeek PJ and De Boer AD, 2000. Low temperature sensing in tulip (Tulip gesneriana L.) is mediated through an increased response to auxin. J Experiment Bot 51: 587-594.
Roh MS, 2005. Flowering and inflorescence development of Lachenalia aloides “Pearsonii” as influenced by bulb storage and forcing temperature. Sci Hort 104: 305-323.
Saniewski M, Kawa-Miszak L, Wegezynowicz-Lesiak E and Okubo H, 1999. Abscisic acid inhibited shoot growth induced by gibberellic acid in cooled derooted bulbs of tulip (Tulipa gesneriana L.). J Fruit and Ornam Plant Res 7: 94-104.
Skutink E, Lukaszews A, Serek M and Rabiza J, 2001. Effect of growth regulators on postharvest characteristics of Zantedeschia athiopica. Postharvest Biol Tech 21: 241-246.
Turquand ED, 1998. Flower quality in relation to storage treatments for early forcing of narcissus and tulip. Acta Hort 23: 124-129.
Vitrac X, Larronde F, Krisa S, Decendit A, Deffieux G and Mérillon JM, 2000. Sugar sensing and Ca2+–calmodulin requirement in Vitis vinifera cells producing anthocyanins. Phytochemistry 53: 659-665.
Wrolstad RE, 1976. Color and pigment analysis in fruit products. Agric Exp Stat Oregon State University, Bull 621.
Xu RY, Nimi Y and Han DS, 2006. Changes in endogenous abscisic acid and soluble sugars levels during dormancy-release in bulbs of Lilium rubellum. Sci Hort 111: 68-72.
Xu RY, Nimi Y and Kojima K, 2007. Exogenous GA3 overcomes bud deterioration in tulip (Tulipa gesneriana L.) bulbs during dry storage by promoting endogenous IAA activity in the internodes. Plant Growth Regul 52: 1-8.
Yoshihara N, Imayama T, Matsuo Y, Fukuchi-Mizutani M, Tanaka Y, Ino I and Yabuya T, 2006. Characterization of cDNA clones encoding anthocyanin 3-P-coumaroyltransferase from Iris hollandica. Plant Sci 171: 632-639.