تاثیر تلقیح با قارچ میکوریزا بر ویژگی های رشدی و عملکرد دانه بادام زمینی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری آگروتکنولوژی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد پارس آباد مغان، دانشگاه آزاد اسلامی، پارس آبادمغان، ایران

2 گروه کشاورزی، واحد پارس آباد مغان، دانشگاه آزاد اسلامی، پارس آباد مغان، ایران

3 دانشیار گروه مهندسی فضای سبز، دانشگاه تبریز

10.22034/saps.2024.60643.3185

چکیده

اهداف: این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تلقیح با قارچ میکوریزا و مقایسه سه گونه از آن بر رشد و نمو و عملکرد بادام زمینی انجام گردید.
مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی اجرا گردید و فاکتور ها شامل دو رقم بادام زمینی و سه گونه قارچ میکوریزا بودند.
یافته ها: نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، شاخص کلروفیل، وزن دانه تولید شده در متر مربع، تعداد دانه نارس در بوته، درصد دانه رسیده در بوته و درصد فسفر گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر قارچ میکوریزا و رقم بادام زمینی قرار گرفت. با کاربرد میکوریزاهای G. intraradices و G. etunicatum گیاهانی با ارتفاع بیشتر تولید شد. برای گیاهان تیمار شده با قارچ های G. etunicatum و G. mosseae به طور معنی داری شاخص کلروفیل بالاتری ثبت گردید. قارچ G. etunicatum در مقایسه با دو نوع دیگر قارچ های مورد استفاده به طور معنی داری به وزن بیشتر دانه در متر مربع منجر شد. در نتیجه استفاده از قارچ های G. intraradices و G. etunicatum تعداد دانه نارس در بوته کاهش یافت. اثر متقابل رقم بادام زمینی در قارچ میکوریزا بر درصد دانه رسیده در بوته معنی دار شد. میزان فسفر اندازه گیری شده برای گیاهان تلقیح شده با قارچ G. intraradices نسبت به بقیه به طور معنی داری بالاتر بود.
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مثبت میکوریزا بر عملکرد دانه، کاربرد آنها درتولید پایدار این محصول پیشنهاد می شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of mycorrhiza fungi inoculation on morphological characteristics and yield of groundnut (Arachis hypogaea L)

نویسندگان [English]

  • Hasan Shirafkan Ajirlo 1
  • Shahram Mehri 2
  • hossein soleimsnzade 2
  • saadollah alizadeh 3
1 PhD student in Agrotechnology, Department of Agriculture and Plant Breeding, Pars Abad Moghan Branch, Islamic Azad University, Pars Abad Moghan, Iran
2 Department of Agriculture, Parsabad Moghan Branch, Islamic Azad University, Parsabad Moghan, Iran
3 Associate Professor, Department of Green Space Engineering, University of Tabriz
چکیده [English]

Background and Objective: This research was carried out to survey the effects of mycorrhiza fungi and comparison of its three species on the growth and development and yield of groundnut.
Materials and Methods: The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized block design with three replications at the experimental field and factors were two groundnut cultivars and three species of mycorrhizal fungi.
Results: The results indicated that plant height, chlorophyll index, weight of seed yield per square meters, non ripen seed per plant, percent of ripen seed per plant, and plant phosphor content were affected significantly by mycorrhiza fungi and groundnut cultivar. Application of G. etunicatum and G. intraradices resulted in plants with more height. The recorded chlorophyll index for the treated plants with G. etunicatum and G. mosseae fungi was significantly higher. The G. etunicatum in compare to other used two mycorrhizas significantly increased the seed weight per square meters. Utilization of G. etunicatum and G. intraradices decreased the count of non ripen seed per plant. The measured phosphor content of the inoculated plants with G.intraradices fungi was significantly higher than others.
Conclusion: Due to the improvement effect of mycorrhiza on the yield, its application is suggested for sustainable production of this crop.

کلیدواژه‌ها [English]

  • groundnut
  • mycorrhiza
  • morphological
  • yield
  • phosphor