ارزیابی تأثیر کودهای زیستی و نیتروژن بر برخی صفات کمی و کیفی گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) و سویا (Glycine max L.) در کشت مخلوط افزایشی دو گیاه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز. ایران.

3 عضو هیات علمی آموزشی دانشگاه تبریز

4 گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

10.22034/saps.2024.59595.3147

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر نسبت‌های مختلف کشت (کشت خالص گلرنگ و سویا، کشت‌های مخلوط افزایشی 30 درصد سویا + 100 درصد گلرنگ، 60 درصد سویا + 100 درصد گلرنگ و90 درصد سویا + 100 درصد گلرنگ) و تیمارهای کودی مختلف (کاربرد 100 درصد کود شیمیایی اوره، کاربرد کودهای زیستی ازتوبارور 1 و فسفوبارور 2 و کاربرد توأم 50 درصد کود اوره و کود زیستی) بر عملکرد دانه و روغن، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1398 انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد روغن گلرنگ در دو تیمار نسبت 30 درصد سویا به 100 درصد گلرنگ و نسبت 60 درصد سویا به 100 درصد کلرنگ در مقایسه با کشت خالص گلرنگ به‌ترتیب 7/81 و 7/62 درصد بیشتر بود. در سویا بالاترین عملکرد روغن متعلق به نسبت 90 درصد سویا به 100 درصد گلرنگ بود که در مقایسه با کشت خالص سویا به میزان 8/13 درصد افزایش یافت. ن بیش‌ترین عملکرد روغن گلرنگ متعلق به الگوهای کاشت 30 درصد سویا به 100 گلرنگ و 60 درصد سویا به 100 درصد گلرنگ و نیز کاربرد توأم کود اوره و کود زیستی می‌باشد. از طرفی بیش-ترین نسبت برابری زمین برای عملکرد دانه (32/2) در الگوی کاشت 90 درصد سویا به 100 درصد گلرنگ به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، به منظور افزایش عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن گیاهان گلرنگ و سویا، کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و اوره به عنوان مطلوب‌ترین تیمار تغذیه‌ای در این پژوهش مشاهده گردید

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation the impact of biofertilizers and nitrogen on some quantitative and qualitative characteristics of safflower (Carthamus tinctorius L.) and soybean (Glycine max L.) in two-plant intercropping

نویسندگان [English]

  • Yaeghoub Raei 1
  • Roghayyeh Ghahramani 2
  • jalil Shafagh 3
  • Younes Kheirizadeh-Arough 4
1 Department of Ecophysiology, Faculty og Agriculture, University of Tabriz
2 M.Sc. Graduate of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 university of Tabriz
4 Department of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the various proportions of safflower and soybean intercropping, as well as the use of biological fertilizers and their influence on lowering the use of chemical fertilizers and improving the yield and yield components of the two plants. A factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2019. Experimental treatments included different planting ratios (sole cropping, 30% soybean + 100% safflower, 60% soybean + 100% safflower and 90% soybean + 100% safflower) and fertilizers treatments (100% urea fertilizer, Azoto-Barvar 1 + Phospho-Barvar 2 bio-fertilizer and the combined application of 50% urea and bio-fertilizer). The highest oil yield of safflower was obtained in the 30% soybean + 100% safflower and 60% soybean + 100% safflower ratios, which were 81.7% and 62.7% higher than compared to pure cultivation, respectively. The maximum oil yield in soybean came from a 90% soybean + 100% safflower, which increased by 13.8% when compared to pure plant culture. The highest oil yield of safflower belongs in the 30% soybean + 100% safflower and 60% soybean + 100% safflower, as well as the combined use of urea and biofertilizers. The highest ratio of LER (2.32) for grain yield was obtained in the 90% soybean + 100% safflower. Based on the findings of this study, the combined use of biological fertilizers and urea was found to be the most beneficial nutritional treatment for increasing the seed yield, oil percentage, and oil yield of safflower and soybean plants.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Land equivalent ratio
  • Oil
  • Plant growth-promoting rhizobacteria
  • Pure culture
  • Urea