تأثیر محلول غذایی هوگلند و تریاکانتانول بر عملکرد و رنگیزه‌های فتوسنتزی ریحان (Ocimum basilicum L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

2 دانش آموخته گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

3 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

4 دانشجوی دکتری فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان دارویی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

مقدمه و اهداف: این پژوهش به منظور بررسی تأثیر غلظت­ تنظیم­کننده رشد تریاکانتانول در دو غلظت از محلول غذایی هوگلند شامل یک­­دوم هوگلند و هوگلند کامل بر روی عملکرد اقتصادی (صفات رشدی) و رنگیزه­های فتوسنتزی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) انجام گرفت.
 
مواد و روش­ها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی که فاکتور اول شامل غلظت محلول غذایی با دو سطح یک­دوم هوگلند و هوگلند کامل و فاکتور دوم شامل تریاکانتانول در سه غلظت صفر، پنج و 10 میلی‌گرم در لیتر با سه  تکرار روی گیاه ریحان در سال زراعی 1398 – 1397 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، بر روی صفات رشدی و رنگیزه­های فتوسنتزی انجام گرفت.
 
یافته­ها: با افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان 10 میلی‌گرم بر لیتر تعداد شاخه‌های جانبی در هر دو محلول غذایی کاهش یافت که تأثیر منفی بر تعداد شاخه­های جانبی داشت. افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان پنج میلی‌گرم بر لیتر در مقایسه با شاهد بیشترین میزان صفات رشدی را دربرداشته است، در صورتی که غلظت 10 میلی‌گرم بر لیتر تریاکانتانول منجر به کاهش میانگین صفات رشدی مورد بررسی شده است. سطح کلروفیل کل در محلول غذایی هوگلند کامل به میزان 10 درصد نسبت به محلول غذایی یک­دوم هوگلند افزایش نشان داد.
 
نتیجه­گیری: بنابراین براساس نتایج آزمایش می‌توان ادعا نمود که استفاده از محلول غذایی هوگلند کامل منجر به افزایش عملکرد اقتصادی و رنگیزه­های فتوسنتزی گیاه ریحان می‌گردد که می‌تواند این گیاه دارویی از نظر اقتصادی و دارویی قابل توجیه باشد.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of Hoagland Nutrient Solution and Triacontanol on the Yield and Photosynthetic Pigments of basil (Ocimum basilicum L.)

نویسندگان [English]

  • Saeedeh Alizadeh-Salteh 1
  • Fatemeh Hashemi 2
  • Sahebali Bolandnazar 3
  • Alireza Motallebi azar 3
  • Mina Amani 4
1 Associate Professor, Department of Horticultural Science and Engineering, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.
2 Graduated from Department of Horticultural Science and Engineering, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.
3 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Tabriz
4 PhD Student in Production and Post-Harvest Physiology of Medicinal Plants, Department of Horticultural Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
چکیده [English]

Background & Objective: This research was carried out in order to investigate the effect of triacanthanol growth regulator concentration in two concentrations of Hoagland nutrient solution including Hoagland half and full Hoagland on growth traits and photosynthetic pigments of basil (Ocimum basilicum L.).
 
Materials & Methods: The experiment was carried out as a factorial experiment in a completely randomized design, with the first factor being nutrient solution concentration at two levels: half-strength Hoagland and full-strength Hoagland, and the second factor being triacontanol at three concentrations: 0, 5, and 10 mg.l-1, with three replications on basil plants during the agricultural year 2018-2019 in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture at the University of Tabriz, focusing on growth traits and photosynthetic pigments.
 
Results: According to the results, the use of full-strength Hoagland nutrient solution led to an increase in growth traits. With an increase in triacontanol concentration to 10 mg/L, the number of lateral branches decreased in both nutrient solutions, which had a negative effect on the number of lateral branches. An increase in triacontanol concentration to 5 mg.l-1 compared to the control had the highest growth traits, whereas a concentration of 10 mg.l-1 triacontanol led to a decrease in the average growth traits under study. The total chlorophyll level in full-strength Hoagland nutrient solution showed a 10% increase compared to half-strength Hoagland solution.
 
Conclusion: Therefore, based on the experimental results, it can be claimed that the use of full-strength Hoagland nutrient solution leads to an increase in growth traits and photosynthetic pigments in basil plants, which can make this medicinal plant economically and medicinally justifiable.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Carotenoid
  • Chlorophyll
  • Growth regulators
  • Growth traits
  • Plant hormones
Amani M, Alizadeh-Salteh S, Sabzi-Nojadeh M and Younessi Hamzekhanlu M. 2023. The effect of Trichoderma harzianum on the antioxidative traits of Ocimum basilicum L. under different irrigation regimes. Journal of Crops Improvement, 25(3): 719-735. https://doi.org/10.22059/jci.2023.345935.2730
Aziz R, Shahbaz M Ashraf M. 2013. Influence of foliar application of triacontanol on growth attributes, gas exchange and chlorophyll fluorescence in sunflower (Helianthus annuus L.) under saline stress. Pakistan Journal of Botany, 45(6): 1913-1918.
Chen X, Yuan H, Chen R, Zhu L, Du B, Weng Q and He G. 2002. Isolation and characterization of triacontanol regulated genes in rice (Oryza sativa L.): possible role of triacontanol as plant growth stimulator. Plant Cell Physiol, 43: 869-876. https://doi.org/10.1093/pcp/pcf100
Faknaz M, Heydari P and Mehrabi A. 2010. The effects of biotechnology to increase the productivity of medicinal plants, Regional conference food and biotechnology, Islamic Azad University, Kermanshah Branch.
Islam S and Mohammad F. 2020. Triacontanol as a dynamic growth regulator for plants under diverse environmental conditions. Physiology and Molecular Biology of Plants, 1: 1-13. https://doi.org/10.1007/s12298-020-00815-0
Islam S, Zaid A and Mohammad F. 2020. Role of triacontanol in counteracting the ill effects of salinity in plants: a review. Journal of Plant Growth Regulation, 1: 1-10. https://link.springer.com/article/10.1007/s00344-020-10064-w
Juliani HR and Simon JE. 2002. Antioxidant activity of basil. Trends in new crops and new uses. ASHS Press, Alexandria, Vesicular-Mucorrizae, 9: 575-579.
Kilic NK, Duygu E and Donmez G. 2010. Triacontanol hormone stimulates population, growth and Brilliant Blue R dye removal by common duckweed from culture media. Journal of Hazardous Materials, 182: 525-530. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2010.06.063
Kordi S, Saidi M and Ghanbari F. 2013. Induction of drought tolerance in Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) by Salicylic Acid. International Journal of Agricultural and Food Research, 2: 18-26.
Mozafari H. 2017. Effect of interaction Triacontanol and arsenic on the growth and some biochemical and physiological properties of soybean (Glycine max L). Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 30(3): 477-487.
Perveen S, Shahbaz M and Ashraf M. 2010. Regulation in gas exchange and quantum yield of photosystem II (PSII) in saltstressed and non-stressed wheat plants raised from seed treated with triacontanol, Pakistan Journal of Botany, 42(5): 3073-3081.
Porra RJ. 2002. The chequered history of the development and use of simultaneous equations for the accurate determination of chlorophylls and b. Photosynthesis Research, 73: 149-156. https://doi.org/10.1023/A:1020470224740
Sharifi M, Mohtashamian M, Riyahi H, Aghaee A and Alavi S. 2011. The effects of vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) fungus Glomus etunicatum on growth and some physiological parameters of basil. Journal of Medicinal Plants, 2011; 10(38): 85-94. http://dorl.net/dor/20.1001.1.2717204.2011.10.38.9.2
Sharifi A, Gord Noshahri N, Zare Mehrjerdi M, Ameri M, Seyedabadi M and Kharrazi M. 2022. Evaluation of using vinasse as fertigation on growth traits of cucumber (Cucumis sativus L.). Journal of Vegetables Sciences, 6(1): 47-57. https://doi.org/10.22034/iuvs.2022.547109.1191
Sharma MK, Joolka NK and Sharma N. 2002. Effect of triacontanol and paclobutrazol on photosynthetic efficiency, carbohydrate metabolism and leaf nutrients status of nonpareil almond. Progressive Horticulture, 1: 117-118. http://dx.doi.org/10.20546/ijcmas.2018.711.373
Singh M, Khan MMA, Moinuddin and Naeem M. 2012. Augmentation of nutraceuticals, productivity and quality of ginger (Zingiber officinale Rosc.) through Triacontanol application, Plant Biosystems-An International Journal Dealing with all Aspects of Plant Biology, 146(1): 106-113. https://doi.org/10.1080/11263504.2011.575891
Taghizadeh Baghchejooghi H, Alizadeh Salteh S and Matloobi M. 2023. The effect of fulvic acid and triacantanol foliar application on some biochemical and physiological properties and active ingredients of Calendula officinalis. Journal of Horticultural Science, 37(1): 167-179. https://doi.org/10.22067/jhs.2022.74365.1119
Yosefzaei F, Poorakbar L and Farhadi K. 2015. The effect of silver nanoparticles on morphological and physiological indexes of Ocimum basilicum L. Physiology and Plant Biochemistry of Iran, 1(2): 63-73. http://ijppb.lu.ac.ir/article-1-44-en.html