عوامل مؤثر بر کارایی زیست‌محیطی تولید سیب‌زمینی در شهرستان اردبیل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

2 دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

مقدمه و اهداف: جهت افزایش تولید محصولات کشاورزی، بهبود بهره­وری عوامل و ارتقاء کارایی مزارع به­صورت یک ضرورت در آمده است.  در این بین محدودیت منابع منجمله آب و زمین، کشاورزان را ملزم به استفاده از نهاده­های مطلوب در کنار نهاده­های نا­مطلوب کرده که در برخی موارد باعث تأثیر منفی بر منابع طبیعی و کارایی زیست­محیطی شده است. به­همین­خاطر هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مؤثر بر کارایی زیست­محیطی تولید سیب­زمینی در شهرستان اردبیل است.
 
مواد و روش­ها: در راستای نیل به هدف تحقیق، نسبت به برآورد  تابع تولید ترانسلوگ مرزی تصادفی اقدام شد و سپس میزان کارایی زیست­محیطی مزارع مشخص و در ادامه عوامل مؤثر بر آن با برآورد یک رابطه رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، داده­ها و اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 160 نفر کشاورز سیب­زمینی­کار شهرستان اردبیل جمع­آوری شد.
 
یافته­ها: نتایج نشان داد که میانگین کارایی زیست­محیطی سیب­زمینی­کاران برابر با 87/67 است. بدین­ترتیب کشاورزان می­توانند جهت تولید همان مقدار محصول بکارگیری نهاده­های زیانبار (کود و سموم شیمیایی) را با ثابت نگهداشتن مقادیر دیگر نهاده­ها، حدود 3۲ درصد کاهش دهند. بر اساس نتایج، عوامل سن، تحصیلات، شغل اصلی و میزان سطح زیرکشت تأثیر مثبت بر کارایی زیست­محیطی نشان داد در حالیکه تعداد قطعات کشت سیب­زمینی دارای اثر منفی بر کارایی زیست­محیطی است. مقادیر کشش­های محاسبه شده برای متغیرهای نیروی­کار، بذر، زمین، کودشیمیایی و سموم نشان داد که بیشترین میزان کشش برای نهاده نیروی کار برابر 690/0 و کمترین آن برای نهاده سموم برابر 064/0 است ضمن‌اینکه تولید سیب­زمینی در منطقه مورد­مطالعه با بازده صعودی نسبت به مقیاس مواجه است.
 
نتیجه­­گیری: با توجه به وضعیت حاکم بر تولید سیب­زمینی و میزان کارایی زیست­محیطی زمینه مناسبی برای کاهش بکارگیری نهاده­های مضر نظیر کودها و سموم شیمیایی وجود دارد. در نتیجه همین مسئله ضمن کاهش هزینه­های تولید، محصول سالم­تری به بازار عرضه خواهد شد. نظر به تأثیر مثبت عوامل تحصیلات و سطح زیرکشت و اثر منفی تعداد قطعات، ارتباط بیشتر با زارعین با تحصیلات بالاتر و دارای مزارع بزرگ­تر و یکپارچه می­تواند صرفه­های ناشی از مقیاس تولید محصول سیب­زمینی را قوت بخشیده و به اقتصادی­تر شدن تولید آن کمک نماید.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effective Factors on the Environmental Efficiency of Potato Production in Ardabil County

نویسندگان [English]

  • Ghader Dashti 1
  • Elaheh Ghasemi 2
  • Mohammad Ghahremanzadeh 1
1
2
چکیده [English]

Background and Objective: In order to increase the production of agricultural products, factor productivity growth and increasing the efficiency of farms is necessary. The security of resources, including water and land, has forced farmers to use desirable inputs along with undesirable inputs, which in some cases has caused a negative impact on natural resources and therefore environmental efficiency. Therefore, the objective of this study is to determine the effective factors on the environmental efficiency of potato production in Ardabil County.
 
Materials and Methods: In order to achieve the objective of study, the stochastic frontier translog production function has been estimated and measure the environmental efficiency and the factors affecting it. For this purpose, the data collected from 160 potato farmers of Ardabil County by completing a questionnaire.
 
Results: The results showed that the mean of environmental efficiency of farmers was 67.87%. Therefore, producers can decrease the use of undesirable inputs (fertilizers and pesticides) about 32% by using other inputs values constant. Based on the results, the factors of age, education, main job and the amount of cultivated area showed a positive effect on environmental efficiency. The values of elasticity calculated for the variables of labore, seed, land, chemical fertilizers and pesticides showed that the greatest quantity of elasticity was for labore equal 0.690 and the lowest for the pesticide equal 0.064. Thus the production is faced with increasing returns of scale.
 
Conclusion: Considering the condition of potato production and the amount of environmental efficiency, there is a suitable ground for reducing the use of undesirable inputs such as fertilizers and chemical pesticides. Due to this issue, while reducing production costs, a health product will be product. Considering the positive effect of education and the amount of cultivation and the negative effect of the number of plots, more communication with farmers with higher education and integrated farms can strengthen the economies of scale of potato production and make it more economical.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ardabil
  • Environmental Efficiency
  • Production Elasticity
  • Potato
  • SFA
Bai X, Salim R and Bloch H. 2019.Environmental efficiency of apple production in China: A translog stochastic frontier analysis. Agricultural and Resource Economics Review, 2(48): 199-220. https://doi.org/10.1017/age.2018.25
Coelli T J, Rao D S P O, Donnell C J and Battese G E. 2005. An introduction to efficiency and productivity analysis. Springer Science & Business Media, New York, NY 10013, USA.
Dashti Gh, Yavari S, Pishbahar S and Hayati B. 2012. Effective factors on the broiler firms technical efficiency of the Sonqor-Kolyaeee county. Journal of Animal Science Research, 21(3): 83.(In Persian). https://doi.org/10.22067/jead2.v33i3.28145
Dashti G, Vahedi J and Hosseinzad J. 2021. Estimation of profit efficiency and its effective factors for rainfed Wheat of Ahar county. Agricultural Economics and Development, 29(3), 99-121 .(In Persian).  10.30490/aead.2021.353806.1314
Dang N H. 2017. Profitability and profit efficiency of rice farming in Tra Vinh province, Vietnam. Review of Integrative Business and Economics Research, 6: 191-201.
Dogan B, Madaleno M, Tiwari A K and Hammoudeh S. 2020. Impacts of export quality on environmental degradation: does income matter? Environmental Science and Pollution Research, 27(12): 13735-13772.
https://doi.org/10.1007/s11356-019-07371-5
Färe R, Grosskopf S, Lovell K C and Pasurka C. 1989. Multilateral productivity comparisons when some outputs are undesirable: a nonparametric approach. Review of Economics and Statistics, 71: 90–98. https://doi.org/10.2307/1928055
Ghasemi E, Dashti Gh and Vahedi J. 2023.Technical efficiency, environmental efficiency and economic losses of rainfed wheat production in Ahar county. Agricultural Economic, 17(1):1-20.(In Persian). doi :10.22034/iaes.2022.1971035.1954
Hong N B and Yabe M. 2015 . Resource use efficiency of tea production in Vietnam: Using translog SFA model. Journal of Agricultural Science, 7(9): 160–172. http://dx.doi.org/10.5539/jas.v7n9p160
Hooshmandi H, Mirzavand J and Zare M. 2021. Effect of tillage practices and nitrogen rates on nitrogen use efficiency and nitrogen nutrition index of wheat in a calcareous soil (case study: Zarghan region, Fars province). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 31(1): 239-257.(In Persian). doi :10.22034/saps.2021.12811
Lagrid M, Beckman A K and Korstad A. 2012. Agriculture, fertilizer and environment. Publications of Ferdowsi University of Mashhad.( In Persian).
Lan P M and Minh N K. 2023. Environmental efficiency evaluation in Vietnam textile and garment industry: Super-SBM model with undesirable output approach. Nature Environment and Pollution Technology, 22(2): 731-740. https://doi.org/10.46488/NEPT.2023.v22i02.016
Le T L, Huynh N and Chung R H. 2020. Environmental efficiency of rice production in Vietnam: An application of SBM-DEA with undesirable. Biodiversitas Journal of Biological Diversity, 21(6): 2710-2715. https://doi.org/10.13057/biodiv/d210645
Malawal P, Anupong W and Peng K C. 2023. Environmental efficiency pf papaya production in Taiwan. International Journal, 79(6/1):29-40. doi :10.21506/j.ponte.2023.6.3
Mardani Najafabadi M, Abdeshahi A and Ahani E. 2023. Determining the eco-efficiency of major crops in selected regions of Khuzestan province. Journal of Agricultural Economics and Development,1-24.(In Persian). https://doi.org/10.22067/jead.2023.78856.1158
Ministry of Agriculture Jihad. 2023. www.maj.ir.
Molaei M, Hesari N and Javanbakht O. 2017. The estimation of input-oriented environmental efficiency of agricultural products, case study: environmental efficiency of Rice production. Agricultural Economics, 2(11): 157-172. (In Persian).  doi:10.22034/iaes.2017.26798
Molaei M. 2022. Estimating environmental efficiency and economic losses of sugar beet production in Urmia lake basin (central and Nazlu chay districts). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 32(3): 319-331.(In Persian).  doi:10.22034/saps.2021.47058.2713
Norozian M, Hoseini S M, Akbarei A and Dadras Moghadam A. 2022 .Effective factors on environmental efficiency rapeseed cultivation in provinces of Iran (approach spatial econometric ). Journal of Agricultural Economics Research, 13(4):60-77.(In Persian). doi:10.30495/jae.2021.21934.2043
Pittman R W. 1981. Issues in pollution control: Interplant cost differences and economies of scale. Land Economics, 1(57):1-17. https://doi.org/10.2307/3145748
Reinhard S, Lovell C and Thijssen G. 2000. Environmental efficiency with multiple environmentally detrimental variables; estimated with SFA and DEA. European Journal of Operational Research, 2 (121): 287-303. https://doi.org/10.1016/S0377-2217(99)00218-0
Reinhard S, Lovell С А K and Thijssen G. 2002. Analysis of environmental efficiency variation. American Journal of Agricultural Economics, 4(84):1054-1065. https://doi.org/10.1111/1467-8276.00053
Tian D, Zhao F, Mu W, Kanianska R and Feng J. 2016. Environmental efficiency of Chinese open-field grape production: An evaluation using data envelopment analysis and spatial autocorrelation. Sustainability, 8(12),1246. https://doi.org/10.3390/su8121246
Tilman D, Balzer C, Hill J and Befort B D. 2011. Global food demand and the sustainable intensification of agriculture. Proceeding of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), 108:20260–20264. https://doi.org/10.1073/pnas.1116437108
Ton K. 2004. Dealing with undesirable outputs in DEA: A slack-based measure (SBM) approach. National Graduate Institute for Policy Studies, Tokyo, Japan.
Vu T, Peng K and Chung R. 2019. Evaluation of environmental efficiency of edible Canna production in Vietnam. Agriculture, 9(11): 242. https://doi.org/10.3390/agriculture9110242
Wang X, Han L and Yin L. 2017. Environmental efficiency and its determinants for manufacturing in China. Sustainability, 9(1): 47. https://doi.org/10.3390/su9010047
Wongnaa C, Awunyo-Vitor D, Mensah A and Adams F. 2019. Profit efficiency among maize farmers and implications for poverty alleviation and food security in Ghana. Scientific African, 6: e00206. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00206
Ye R, Qi Y and Zhu W. 2023. Impact of agricultural industrial agglomeration on agricultural environmental efficiency in China: a spatial econometric analysis. Sustainability,15(14):10799.  https://doi.org/10.3390/su151410799
Zhang T and Xue B D. 2005. Environmental efficiency analysis of China’s vegetable production. Biomedical and Environmental Sciences, 18(1): 21-30.