اثر تنش شوری، ترهالوز و قارچ Serendipita indica بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گوجه‌فرنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

2 گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

چکیده

اهداف: در حال حاضر تنش شوری یک مسئله زیست محیطی جدی است که بر کارکرد فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بسیاری از گیاهان تأثیر می‌گذارد.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش، اثر تلفیقی قارچ Serendipita indica ، کلرید سدیم (شاهد، 50 و 200 میلی‌مولار) و ترهالوز (شاهد، 25 و 50 میلی‌مولار) بر جوانه‌زنی گیاه گوجه‌فرنگی و و نیز اثر تلفیقی قارچ اندوفیت S. indica ، کلرید سدیم و ترهالوز بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه گوجه‌فرنگی در گلدان به صورت دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار بررسی شده است. .
یافته‌ها: نتایج نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن تر و خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه، میزان پتاسیم و افزایش میزان سدیم و فنول گردید. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد ترهالوز و تلقیح با S. indica اثرات منفی تنش شوری را کاهش داده است. در آزمایش گلدانی، نتایج نشان داد که تنش شوری با افزایش کاتالاز، نشت الکترولیت، پراکسید هیدروژن، سدیم و پرولین به طور قابل‌توجهی باعث کاهش زیست توده، محتوای نسبی آب، رنگدانه‌های فتوسنتزی و پتاسیم گردیده است. همچنین، تیمارهای S. indica و ترهالوز باعث افزایش زیست توده و افزایش محتوای پرولین، پتاسیم، کاتالاز و رنگدانه‌های فتوسنتزی تحت تنش شوری شدند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که می‌توان سازگاری گیاه گوجه‌فرنگی به تنش شوری را با استفاده ترکیبی از S. indica و ترهالوز افزایش داد که می‌تواند یک راهکار امیدوارکننده برای بهبود تحمل به تنش شوری باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of salinity stress, treahalose and endophytic fungus Serendipita indica on some physiological and biochemical traits of tomato

نویسندگان [English]

  • Rahimeh Tork Dehnoo 1
  • zahra movahedi 2
  • Mehdi Ghabooli 1
1 Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
2 Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Malayer University, malayer, Iran
چکیده [English]

Background & Objective: Salt stress is now an increasingly serious environmental issue that affects the physiological, morphological, biochemical function of many plants.
Methods & Materials: In this research, the interaction effect of Serendipita indica, NaCl (0, 50 and 200 mM) and trehalose (0, 25 and 50 mM) on germination of tomato, also the interaction effect of Serendipita indica, NaCl (0, 50 and 200 mM) and trehalose (0, 25 and 50 mM) in pot were investigated on morphophysiological traits of tomato according to a factorial experiment based on completely randomize design (CRD) with 3 replication in two independent experiments.
Results: In germination experiment the results showed that salinity stress signifcantly decreased germination percentage, radical length, hypocotyl length, seedling dry weight, seedling fresh weight and K with increasing Na and phenol content. Meanwhile, S. indica and Tre treatments promoted germination parameter. The results indicate that the negative effects of NaCl on tomato plants were alleviated after S. indica inoculation and trehalose. In pot experiment, the results indicated that salinity stress signifcantly decreased biomass, relative water content, photosynthetic pigments and K with increasing catalase, electrolyte leakage, hydrogen peroxide, Na and proline content. Meanwhile, S. indica and Tre treatments promoted biomass and enhanced proline, K, catalase and photosynthetic pigments content under salt stress.
Conclusion:This study is novel in showing the salt adaptation of tomato plants by combination use of S. indica and Tre, which can be a promising strategy for improving salt tolerance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Germination
  • NaCl
  • Endophyte fungi
  • Trehalose
  • Physiological traits
  • Morphological traits