صفات رشدی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه عدس (Lens culinaris L.) در کشت مخلوط با جو

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 ایران، تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی

2 دانشیار گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

3 استاد گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

4 کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

اهداف: این پژوهش برای بررسی صفات رشدی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه عدس (Lens culinaris L.) در کشت مخلوط با جواجرا گردید.
مواد و روش‌ها: در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. کشت مخلوط بر اساس سری جایگزینی انجام شد. جو به عنوان محصول اصلی و عدس به عنوان محصول فرعی در نظر گرفته شد. الگوهای کشت شامل کشت خالص هر دو گونه و کشت مخلوط دو گیاه با نسبت‌های ردیفی 1:1، 1:3 و 3:5 جو و عدس بود.
یافته‌ها: در این پژوهش ارتفاع بوته، تعداد پنجه، دانه در سنبله، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیکی در جو و ارتفاع بوته، شاخه‌های فرعی و تعداد نیام در بوته عدس تحت تأثیر کشت مخلوط قرار گرفت. در تمامی الگوهای کشت نسبت برابری زمین به صورت 1:1 96/1، 2:1 94/1، 5:3 74/1 است. این نشان دهنده سودمندی نسبی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص است. میانگین ضریب ازدحام نسبی در نسبت‌های کشت مخلوط نشان داد که عدس با مقدار 054/1 رقابت کننده قوی‌تری نسبت به جومی‌باشد. میزان ارزش نسبی برای الگوهای کشت مخلوط (1:1 44/5، 2:1 38/5، 5:3 30/4) نشان‌گر سودمندی اقتصادی کشت‌ مخلوط نسـبت به کشت‌‌های خالص دو گونه است.
نتیجه گیری: با توجه به شاخص‌های نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی، الگوی کشت مخلوط 1:1 بر سایر الگوها برتری داشته و سودمندی بیشتری نسبت به سایر الگوهای کشت مخلوط داشت. در این کشت مخلوط قدرت رقابتی عدس بیشتر از جو می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Growth characteristics, yield components and yield of lentil (Lens culinaris L.) in intercropping with barley

نویسندگان [English]

  • roghiyeh farzi-aminabad 1
  • Safar Nasrollahzadeh 2
  • Adel Dabbagh Mohammadi Nasab 3
  • Elham Salahi-Khalaf 4
1 Department of Eco-Physiology, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.
2 Assoc. Prof., Dept. of Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz Iran.
3 Prof., Dept. of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran.
4 Master of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Iran.
چکیده [English]

Background & Objective: This research was carried out to investigate the growth characteristics, yield components and yield of lentil (Lens culinaris L.) in intercropping with barley.
Materials & Methods: The experiment was conducted in a complete block design with three replications and five treatments at research farm of faculty of agriculture, university of tabriz at 2017. Cropping patterns based on replacement series. Barley was considered the main crop and lentil as a sub-crop. The cropping pattern included: monoculture of barely and lentil and intercropping of these two species with the ratio of 1:1, 3:1 and 5:3.
Results: Plant height, number of tillers, grains per spike, 1000 grains weight, biological yield in barley and plant height, branches per plant and pods per plant in lentil plants were affected by intercropping. In all cropping patterns, the Land equivalent ratio (1:1 1.96, 2:1 1.94, 5:3 1.74), which indicates the relative benefit of intercropping compared to monoculture. The mean of relative crowded coefficient in the different intercropping patterns showed that lentil with a value of 1.054 is a stronger competitor than barley. The relative value for all three patterns of intercropping (1:1 5.44, 2:1 5.38T 5:3 5.30), which indicates the economic benefit of intercropping compared to the monoculture of barley and lentil.
Conclusion: According to the Land Equivalent Ratio and Total Relative Value, the 1:1 intercropping pattern was superior to other patterns and was more beneficial than other intercropping patterns. In this intercropping pattern, the lentil is a stronger competitor more than barley.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Barely
  • Biological yield
  • Grain yield
  • Inter cropping
  • Lentil