بررسی اثر کودهای بیولوژیکی و شیمیایی بر برخی از صفات زراعی و شاخص‌های فیزیولوژیکی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa Willd) در شرایط اقلیمی شهرستان جاجرم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارمند سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی

2 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه بجنورد

3 گروه مهندسی زراعت -اکولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه بجنورد

چکیده

استفاده از کودهای شیمیایی منجر به آلودگی منابع آب و خاک می شود. این آزمایش به تاثیر استفاده از کودهای شیمیایی و بیولوژیکی بر گیاه کینوا با هدف کاهش و حذف کودهای شیمیایی می پردازد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح کودهای بیولوژیک (آنتروباکتر و فسفوباکتر) الف: کنترل بدون عامل بیولوژیکی، A1: مواد بذر، A2: مواد بذر با خاک و کاربرد در زمان چهار برگی و A3: مواد بذر با خاک و کاربرد در زمان چهار برگی و هشت برگی. و چهار سطح مصرف کود شیمیایی وجود داشت: ب: 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده، B1: 60 درصد کود شیمیایی توصیه شده، B2: 30 درصد کود شیمیایی توصیه شده و B3: بدون کود شیمیایی. نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی 60 درصد مصرف کود شیمیایی توصیه شده همراه با کودهای بیولوژیک باعث افزایش معنی داری در ارتفاع بوته و شاخص برداشت نسبت به شاهد شد. بیشترین عملکرد در تیمار تلقیح کود بیولوژیک مربوط به بذر مال + چهار برگ توصیه شده 60 درصد کود شیمیایی بود که تولید را نسبت به شاهد افزایش داد. استفاده از کودهای شیمیایی و بیولوژیک افزایش قابل قبولی در شاخص های رشد نشان داد که می تواند ناشی از تأثیر کودهای بیولوژیک در تولید ماده خشک در طول دوره رشد محصول باشد. به طور کلی این تحقیق نشان داد که استفاده از کودهای بیولوژیک راه حل مناسبی برای استفاده بهینه از کودهای شیمیایی و تحقق اهداف کشاورزی پایدار است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of biological and chemical fertilizers on some agricultural traits and physiological indicators of Chenopodium quinoa Willd in the climatic conditions of Jajarm city

نویسندگان [English]

  • Mojtaba Ramezani motlagh 1
  • Alireza Dadkhah 2
  • Mahdi Babaeian 3
1 Government employee
2 Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agriculture, Bojnord University
3 Department of Agriculture-Ecology Engineering, Faculty of Agriculture, Bojnord University
چکیده [English]

The use of chemical fertilizers leads to the pollution of water and soil resources .This experiment deals with the effect of using chemical and biological fertilizers on the quinoa plant, with the aim of reducing and eliminating chemical fertilizers.The experiment was conducted as a completely randomized block design. The investigated treatments include the levels of biological fertilizers (enterobacter and phosphobacter) A: control without biological agent, A1: seed material, A2: seed material with soil and application at the time of four leaves and A3: seed material with soil and application at the time of four leaves and eight leaves; And there were four levels of chemical fertilizer consumption: B: 100% recommended chemical fertilizer, B1: 60% recommended chemical fertilizer, B2: 30% recommended chemical fertilizer, and B3: no chemical fertilizer. The results showed that treatments containing 60% recommended chemical fertilizer consumption along with biological fertilizers caused a significant increase in plant height and harvest index compared to the control. The highest performance in the biological fertilizer inoculation treatment was Mal seed + four leaves recommended 60% chemical fertilizer, which increased the production by compared to the control. the use of chemical and biological fertilizers showed an acceptable increase in growth indicators, which can be caused by the effect of biological fertilizers in the production of dry matter during the growing period of the product. In general, this research showed that the use of biological fertilizers is a suitable solution for the optimal use of chemical fertilizers and the realization of sustainable agricultural goals.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Quinoa
  • biological fertilizer
  • chemical fertilizer
  • agricultural traits
  • physiological indices