تأثیر زئولیت و سرکه چوب بر صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کاملینا (Camelina sativa L.) در شرایط کم آبی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

3 گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

اهداف: با توجه به چالش‌های حیاتی در حوزه امنیت غذایی، ارتقای کیفیت محیط زیست و رفاه جامعه، این مطالعه به بررسی اثرات زئولیت و سرکه چوب بر خصوصیات بیوشیمیایی کاملینا در شرایط کم آبی می‌پردازد. هدف این پژوهش، یافتن راهکارهایی برای افزایش پایداری تغذیه جمعیت در شرایط کم‌آبی با استفاده از زئولیت و سرکه چوب به عنوان دو عامل موثر در بهبود رشد و کیفیت گیاه کاملینا است.
مواد و روش‌ها: چهار سطح آبیاری (آبیاری مطلوب، کم‌آبیاری ملایم، متوسط و شدید) به عنوان کرت‌های اصلی، دو سطح زئولیت (صفر و هشت تن در هکتار) و چهار سطح سرکه چوب (صفر، ۵۰۰۰، 10000 و 15000 پی‌پی‌ام) به عنوان کرت‌های فرعی در نظر گرفته شدند. طرح به صورت کرت‌های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد.
یافته‌ها: بر اساس نتایج این پژوهش، تنش کم‌آبیاری، کاربرد زئولیت و محلول‌پاشی سرکه چوب بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه کاملینا تأثیر معنی‌داری داشت. به طور کلی شرایط تنش کم‌آبیاری باعث کاهش قابل توجه وزن تر و خشک اندام‌های هوایی گیاه شد. همچنین عملکرد دانه و شاخص‌های فتوسنتزی (کلروفیل a و b، کلروفیل کل و کارتنوئید) به طور قابل توجهی در طول تنش کم‌آبی کاهش پیدا کرد و از طرفی کم‌آبی باعث افزایش محتوای آنتوسیانین و فلاونوئید در برگها شد.
نتیجه گیری: کاربرد زئولیت و محلول‌پاشی سرکه چوب می تواند به عنوان یک راهبرد مناسب برای افزایش مقاومت گیاه به تنش کم‌آبیاری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Effect of Zeolite and Wood Vinegar on Physiological and Biochemical Properties of Camelina (Camelina sativa L.) under Water-Deficient Conditions

نویسندگان [English]

  • amir mohammad abedi 1
  • Seyed Ali Mohammad Modarres-Sanavy 2
  • Ali Heidarzadeh 3
1 M.Sc. Graduate of Agronomy, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 Scientific member of Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University
3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Tarbiat Modares, Iran
چکیده [English]

Considering the critical challenges in food security, environmental quality improvement, and societal well-being, this study investigates the effects of zeolite and wood vinegar on the biochemical characteristics of camelina (Camelina sativa L.) under water deficit conditions. The aim of this research is to find solutions for enhancing the sustainability of food production under water scarcity using zeolite and wood vinegar as two effective factors in improving the growth and quality ofcamelina.
Four irrigation levels (optimal irrigation, mild, moderate, and severe water deficit) were considered as the main plots, two zeolite levels (zero and eight tons per hectare) and four wood vinegar levels (zero, 5000, 10000, and 15000 ppm) as subplots. The experiment was conducted as a factorial split-plot design in a randomized complete block design with three replications.
Based on the results of this study, irrigation regimes, zeolite application, and wood vinegar foliar spraying had significant effects on the physiological and biochemical traits of camelina plants. Generally, water stress conditions led to a considerable decrease in both fresh and dry weights of aerial parts of the plant. Additionally, grain yield and photosynthetic indices (chlorophyll a and b, total chlorophyll, and carotenoid) noticeably decreased during water stress, while water stress led to an increase in anthocyanin and flavonoid contents in the leaves. Under favorable irrigation conditions, zeolite application and absence of wood vinegar foliar spraying are recommended.
The application of zeolite and wood vinegar foliar spray can be used as a suitable strategy to increase plant resistance to water deficit stress.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Camelina
  • Water deficit stress
  • Zeolite
  • Wood Vinegar
  • Proline
  • Chlorophyll