بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس تعدادی از اکوتیپ‌های گیاه دارویی نعناع‌فلفلی (Mentha piperita L.) در روش‌های مختلف برداشت و خشک کردن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، لرستان، ایران

چکیده

اهداف: نعناع‌فلفلی با نام علمی Mentha piperita L.با خواص دارویی متعدد یکی از مهمترین گیاهان خانواده نعناعیان است که گروه عمده و متنوعی از متابولیت‌های ثانویه را تولید می‌کنند. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس تعدادی از اکوتیپ‌های گیاه دارویی نعناع‌فلفلی در روش‌های مختلف برداشت و خشک کردن می‌باشد. .
مواد و روش‌ها: به منظور بررسی تنوع ترکیبات اسانس در روش‌های مختلف برداشت و خشک کردن در توده‌های مختلف گیاه نعناع‌فلفلی آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1402 اجرا گردید. اسانس مواد گیاهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و مهمترین ترکیبات اسانس گونه‌ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی مشخص گردید
یافته‌ها: نتایج تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که تمامی صفات مورد مطالعه گیاه نعناع‌فلفلی در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بودند. در مجموع 25 ترکیب مهم شناسایی شدند که مهم‌ترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس عبارت بودند از: Limonene Menthol ، Cadinol Pulegone Ledol ،Propazulene Terpinol . نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین صفات Naphthalene با Aromadendrene (80/0) مشاهده شد. نتایج تجزیه خوشه‌ای، تیمارهای مورد بررسی را به چهار گروه تقسیم‌بندی نمود.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که توده‌های Mentha piperita L. ایران دارای تنوع ژنتیکی بالایی هستند که می‌توان از آن در برنامه‌های اصلاحی استفاده کرد. همچنین تغییرات قابل توجهی در بین توده‌ها از نظر تعداد، نوع و میزان ترکیبات اسانس مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Essential oil Components of Some Medicinal plant Mentha piperita L. Ecotypes in Different Harvesting and Drying Methods

نویسندگان [English]

  • Mehdi mohebodini 1
  • Zahra bashirzadeh 1
  • Roghayeh Fathi 2
1 Department of Horticultural science, Faculty of Agriculture and Natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
2 Department of Horticultural science, Faculty of Agriculture and Natural resources, University of Lorestan, Khorramabad, Lorestan, Iran
چکیده [English]

Peppermint (Mentha piperita L.), with numerous medicinal properties is one of the most important plants from Lamiaceae family .These plants produce a major and diverse group of secondary metabolites. Main purpose of this research is to evaluation of essential oil components of some medicinal plant Mentha piperita L. ecotypes in different harvesting and drying methods.
In this research, the diversity of essential oil compounds in different methods of harvesting and drying in different (oven- shade) accesion of peppermint plants was investigated. This experiment was conducted in University of Mohaghegh Ardabili climatic condition.in 2023, based on randomized complete block design with three replications. Their essential oils were extracted by using of Clevenger apparatus and were analyzed by GC-MS.
Results: Analysis of variance showed that there were significant differences among studied traits. In total, 25 compounds were identified, and the largest amount of compounds was found in the Zanjan accession in the harvesting and drying method 50% flowering-shade and the highest number of compounds was observed in the Noorabad accession. The most important components of peppermint essential oil were: Limonene (0.23-29.45%), Menthol (0.30-30.16%), Pulegone (0.35-13.72), Ledol (0.20-3.86%) and Terpinol (0.21-2.85%). Maximum correlation was shown between Naphthalene and Aromadendrene (0.80). Cluster analysis, classified the treatments into four major groups.
Conclusion: The results suggested that Mentha piperita L accessions of Iran had a high genetic diversity that can be used in the breeding programs. The considerable variations were observed among accessions in viewpoint of number, type and amount of essential oil compounds.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Composition
  • Correlation
  • Limonene
  • Peppermint
  • Treatment