ارزیابی مصرف کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و تولید اسانس ریحان سبز (Ocimum basilicum L.) در منطقه کلاردشت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زراعت، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

10.22034/saps.2024.62496.3250

چکیده

چکیده
اهداف: این مطالعه جهت ارزیابی اثر کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و تولید اسانس ریحان سبز به منظور کاهش مصرف کود شیمیایی انجام گردید.

مواد و روش‌ها: آزمایش به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در شهرستان کلاردشت در سال 1400 انجام شد. تیمارها شامل 1- ورمی‌کمپوست (10 تن در هکتار)، 2- کود زیستی نیتروکسین (2 لیتر در هکتار)، 3- کود زیستی بیوسوپرفسفات (2 لیتر در هکتار)، 4- نیتروکسین + بیوسوپرفسفات، 5- ورمی‌کمپوست + نیتروکسین + بیوسوپرفسفات و 6- کود شیمیایی (NP به میزان 80 و 60 کیلوگرم در هکتار) بودند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تیمارها تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد مطالعه، داشتند به‌طوری که بیشترین ارتفاع بوته (5/36 ساتی‌متر) در تیمار مصرف بیوسوپرفسفات، بیشترین وزن خشک بوته (66/7 گرم بر بوته) و درصد نیتروژن برگ (06/2 درصد) در تیمار تلفیقی نیتروکسین و بیوسوپرفسفات و بیشترین عملکرد خشک پیکره رویشی (2/653 کیلوگرم در هکتار)، میزان اسانس (44/. درصد) و عملکرد اسانس (88/2 کیلوگرم در هکتار) در تیمار مصرف ورمی-کمپوست به‌دست آمد. در بررسی اجزای اسانس، بیشترین میزان سیترال (33/58 درصد) در تیمار مصرف بیوسوپرفسفات و سپس تیمار مصرف ورمی‌کمپوست (23/55 درصد)، بیشترین میزان ایی کاریوفیلن (37/4 درصد) در تیمار مصرف ورمی‌کمپوست و بیشترین میزان متیل کاویکول (17/43 درصد) در تیمار کود شیمیایی مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد کودهای آلی و زیستی، به ویژه ورمی‌کمپوست در مقایسه با کود شیمیایی، نقش قابل توجهی در افزایش عملکرد و کمیت و کیفیت اسانس ریحان داشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of organic and bio-fertilizers using on yield and essential oil production of green basil (Ocimum basilicum L.) in Kelardasht region

نویسندگان [English]

  • Hamid Reza Chalajour
  • Mohammad Taghi Darzi
  • Mohammadreza Haj Seyed Hadi
Department of Agronomy, Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran
چکیده [English]

Abstract
Background & Objectives: This study was conducted to evaluate the effects of organic and bio-fertilizers on yield and essential oil production of green basil in order to reducing of chemical fertilizer application

Materials and Methods: The experiment was conducted based on a randomized complete block design with six treatments and three replications in Kelardasht of Iran in 2021. The treatments were 1- vermicompost (10 t.ha-1), 2- nitroxin (2 lit.ha-1), 3- bio-superphosphate (2 lit.ha-1), 4- nitroxin + bio-superphosphate, 5- vermicompost + nitroxin + bio-superphosphate, 6- chemical fertilizer (NP: 80, 60 kg.ha-1).

Results: The results showed that treatments had significant effects on studied traits, as the highest plant height (36.5 cm) in treatment of bio-superphosphate application, the highest dry weight of plant (7.66 g plant-1) and nitrogen percent in leaf (2.06%) in integrated treatment of nitroxin and bio-superphosphate and the highest herb yield (653.2 kg.ha-1), essential oil content (0.44%) and essential oil yield (2.88 kg.ha-1) in treatment of vermicompost application were obtained. In an investigation of essential oil components, the highest citral content (58.33%) in in treatment of bio-superphosphate application and then treatment of vermicompost application (55.23%), the highest E-Caryophyllene content (4.37%) in treatment of vermicompost application and the highest Methyl chavicol content (43.17%) in chemical fertilizer were obtained.

Conclusion: In general, the results of this study showed, the application of organic and bio fertilizers, specially vermicompost in comparison to chemical fertilizer had a considerable role in increasing of yield and quantity and quality of essential oil of basil.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bio-superphosphate
  • Citral
  • Essential oil yield
  • Nitroxin
  • Vermicompost