بررسی اثر عصاره‏ های اتانولی گونه ‏های گیاهی بر جوانه ‏زنی و صفات رشدی علف هرز یولاف وحشی (Avena fatua L.) در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ‏ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی رازی، کرمانشاه.گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی

2 پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

3 Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University Kermanshah, Iran

4 گروه گیاهان دارویی و فراورده های دارویی، پژوهشکده جنگلها و مراتع، تهران، ایران

10.22034/saps.2024.62786.3265

چکیده

هدف: مطالعه به منظور استفاده از عصاره‌های گیاهی با خاصیت آللوشیمیایی به عنوان علف‏کش‏های طبیعی و جایگزین‏ برای سموم شیمیایی در راستای مدیریت سازگار با محیط‌زیست انجام شد.
مواد و روش‏ها: آزمایش درقالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی درآزمایشگاه و گلخانه آموزشی دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا شد. دربررسی‌های آزمایشگاهی عصاره‏های اتانولی گیاهان شقایق، اسپند، شنبلیله، آرتیشو، بادام‌زمینی، کاملینا، گردو و انار در غلظت‏های مختلف و علف‏کش تریفولارین، و سپس عصاره‏هایی که بیشترین بازدارندگی را در آزمایشگاه نشان دادند، و علف‌کش گلایفوسیت، در شرایط گلخانه بر علف هرز یولاف‌ محلول‏پاشی شدند.
نتایج: در شرایط آزمایشگاهی عصاره‏های آرتیشو و شقایق در غلظت 75 و 100 گرم بر لیتر، کمترین زنده‏مانی و بیشترین بازدارندگی را داشت. در بررسی‌های گلخانه‏ای نیز همسو با مطالعات آزمایشگاهی عصاره‏های آرتیشو و شقایق کمترین میزان صفات رشدی و بیشترین درصد بازدارندگی را در غلظت 100 گرم بر لیتر نشان داد. که منجر به کاهش ارتفاع گیاهچه، طول ریشه، وزن‏تر و خشک‌ریشه و اندام هوایی گیاهچه یولاف به میزان 80/16، 16/22، 33/58، 86/64، 55/36 و 82/33 درصد در مقایسه با شاهد شد. کمترین میزان سبزینگی، هدایت روزنه‏ای، Pi و Fv/Fm از غلطت 100 گرم بر لیتر عصاره اتانولی به دست آمد.
نتیجه‏گیری: عصاره‏های آرتیشو و شقایق می‏توانند به‌عنوان علف‏کش طبیعی و یک راهبرد مدیریتی مؤثر در کنترل علف‌های هرز بدون باقی مانده‌ی سمی و آسیب به محیط‌زیست عمل کنند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of ethanolic extracts of plant species on germination, and growth traits of wild oat (Avena fatua L.) in laboratory and greenhouse conditions

نویسندگان [English]

  • bita abassi 1
  • Alireza Bagheri 2
  • Gholamreza mohammadi 3
  • mahshid Rahimifard 4
1 university kermanshah
2 Department of Agronomy and plant breeding, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
3 Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University Kermanshah, Iran
4 Medicinal Plants and by Products Department، , Research Institute of Forests and Rangelands,, Tehran,,iran
چکیده [English]

Background and Objectives: The study was conducted to explore the use of plant extracts with allelochemical properties as natural herbicides and alternatives to chemical pesticides, aligning with environmentally friendly management practices.
Methodology: The experiment was conducted using a completely randomized factorial design in the laboratory and educational greenhouse of Razi University of Kermanshah. Laboratory studies were performed on ethanolic extracts from papaver, Harmel, fenugreek, artichoke, peanut, camellia, walnut, and pomegranate plants at various concentrations, alongside the herbicide trifularin. The extracts that exhibited the most significant inhibition in the laboratory were subsequently tested under greenhouse conditions by spraying them on oat weeds, along with the Glyphosate herbicide.
Results: Artichoke and Papaver extracts at 75 and 100 g/L concentrations showed the lowest viability and highest inhibition levels in lab conditions. Greenhouse studies confirmed that 100 g/L extracts resulted in the lowest growth traits and highest inhibition percentage for oat seedlings. This concentration decreased seedling height, root length, root and shoot weight by 16.80%, 22.16%, 58.33%, 64.86%, 36.55%, and 33.82%, respectively, compared to controls. The 100 g/L ethanol extract also showed the lowest levels of greenness, stomatal conductance, photosynthetic efficiency (Pi), and maximum quantum efficiency (Fv/Fm).
Conclusion: Artichoke and Papaver extracts can serve as natural herbicides and effective management strategies for controlling weeds, minimizing toxic residues and environmental damage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Allelopathy
  • Growth inhibition
  • Plant Extract
  • Weed
  • Oats