تاثیر محلول‌پاشی عناصر ریزمغذی و نوع پرایمینگ بذر بر عملکرد کمی و کیفی مرزه (Satureia hortensis L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

3 عضو هیات علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک دانشگاه ارومیه

4 استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز.

10.22034/saps.2025.63363.3291

چکیده

اهداف: هدف از انجام این پژوهش سنجش اثر ریزمغذی‌های روی، آهن و منگنز به دو فرم معمولی و نانو و همچنین پرایمینگ بذر بر گیاه مرزه می‌باشد تا مشخص شود که استفاده از این ریزمغذی‌ها چه تاثیری بر عملکرد کمی و کیفی مرزه خواهد داشت و همچنین استفاده از پیش تیمار بذری چه تاثیری بر استقرار بوته گیاه و در نهایت عملکرد نهایی خواهد داشت.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر به‌صورت به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان اهر در دو سال زراعی 98-97 و 99-98 انجام شد. در این مطالعه فاکتور اصلی پرایمینگ بذر با چهار سطح شامل: شاهد (عدم پرایمینگ)، اسموپرایمینگ، هاردنینگ، هیدروپرایمینگ و فاکتور فرعی شامل محلول‌پاشی عناصر ریزمغذی با هفت سطح (عناصر روی، آهن و منگنز به دو فرم معمولی و نانو همچنین شاهد(عدم محلول‌پاشی) بودند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد کاربرد همزمان تیمارهای اسموپرایمینگ و محلول‌پاشی نانو روی بیشترین تاثیر را بر افزایش معنی‌دار اکثر مولفه‌های رشد کمی و کیفی گیاه مرزه داشت به طوری که تیمار یاد شده تعداد سرشاخه‌های گلدار، وزن خشک سرشاخه، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد اسانس گیاه مرزه را در مقایسه با تیمار شاهد به ترتیب حدود 38، 25، 44 و 43 درصد در سال اول پژوهش و حدود 38، 24، 44 و 40 درصد در سال دوم پژوهش افزایش داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of foliar application micronutrients and type of seed priming on quantitative and qualitative yield of savory (Satureia hortensis L.)

نویسندگان [English]

  • Morteza Mohammadzadeh 1
  • Reza Amirnia 2
  • Mahdi Ghiyasi 3
  • Sakini Abdi 4
  • Soheyla Mohammadi Alagoz 1
1 Dept. of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Urmia University, Iran
2 Dept. of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Urmia.
3 Plant Production and Genetics
4 Assistant Professor, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, Tabriz University.
چکیده [English]

Objective:medicinal plants, including agricultural products and natural resources, have been less prominent in the country's economic studies.

Research Method: The present study was conducted in a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications in a research field located in Ahar County in two agricultural years, 2019-2020 and 2020-2021. The main factor in this study was seed priming with four levels: control (no priming), osmopriming, hardening, and hydropriming. The secondary factor included foliar application of micronutrient elements with seven levels (zinc, iron, and manganese in both conventional and nano forms, as well as control without foliar application).

Findings: The results indicated that the simultaneous application of osmopriming treatments and foliar application of nano zinc had the greatest significant effect on increasing most quantitative and qualitative growth components of summer savory plants. This treatment increased the number of flowering stems, dry weight of flowering stems, dry weight of aerial parts, and the yield of savory essence by approximately 38%, 25%, 44%, and 43%, respectively, in the first year of the study and approximately 38%, 24%, 44%, and 40%, respectively, in the second year of the study compared to the control treatment.

Conclusion: Overall, the results demonstrated that the simultaneous application of osmopriming of summer savory seeds along with foliar application of nano zinc is a promising method for increasing both the quantitative and qualitative yield of summer savory under similar climatic conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essence Yield
  • Medicinal
  • Plant
  • Nano
  • Zinc. Osmopriming