مطالعه تغییرات ترکیبات اسانس و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه مریم‌گلی دارویی Salvia officinalis L.)) تحت تیمارهای خشکاندن با روش های مادون قرمز و ترکیبی (هوای گرم- مادون قرمز)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

2 گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

10.22034/saps.2025.64389.3306

چکیده

مطالعه حاضر با توجه اهمیت اسانس گیاه دارویی مریم گلی در صنایع مختلف، و اینکه اثر خشک کردن مادون قرمز و همچنین روش هیبریدی هوای گرم- مادون قرمز، بر عملکرد و اجزای اسانس گیاه دارویی مریم گلی تاکنون انجام نشده است، صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: تغییرات ترکیبات اسانس و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی تحت تیمارهای خشک کردن مادون قرمز (٤/٠، ٥/٠، ٦/٠ وات بر سانتی‌متر مربع)، ترکیبی (هوای داغ-مادون قرمز) و سایه خشک در قالب طرح کاملاً تصادفی و با ٣ تکرار بررسی شد.
یافته ها: با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین روش برای حفظ کیفیت رنگ گیاه مریم‌گلی دارویی، روش خشک کردن با مادون قرمز 4/0 وات بر سانتی‌متر مربع بود. از بین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، مقدار ترکیب بتا توجون در روش خشک کردن با مادون قرمز 4/0 وات بر سانتی‌متر مربع، و حداکثر میزان ترکیبات کامفور و آلفا توجون، روش خشک ‌کردن ترکیبی (مادون قرمز 4/0 وات بر سانتی‌متر مربع- هوای گرم 45 درجه) بود. همچنین بیشترین میزان ترکیب 1و8- سینئول در خشک‌کردن در سایه مشاهده گردید. بیشترین میزان فلاونوئید در روش خشک کردن ترکیبی (مادون قرمز 4/0 وات بر سانتی‌متر مربع- هوای گرم 45 درجه) به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی در روش خشک کردن در سایه با اختلاف جزئی با روش خشک کردن ترکیبی (مادون قرمز 4/0 وات بر سانتی‌متر مربع- هوای گرم 45 درجه) بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، روش خشک کردن ترکیبی جهت حفظ کیفیت ظاهر و مواد مؤثره موجود در اسانس مریم گلی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of essential oil components and some phytochemical characteristics of Salvia officinalis L. under infra-red and hybrid (infra-red- hot air) drying methods

نویسندگان [English]

  • Samaye Panahi 2
  • Khosrow Mohammadi 3
  • Hosein Ghaffari 3
1
2 Department of Horticultural science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Department of Biosystem engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

Objectives: This study was conducted based on the importance of the essential oil of the sage in various industries, and the effect of infrared drying and the hybrid method (hot air-infrared) on the yield and components of the essential oil of the sage has not been yet investigated.
Materials and methods: Changes in essential oil compounds and some phytochemical properties under infrared drying treatments (0.4, 0.5, 0.6 W/cm2), combined (hot air-infrared) And the dry shade was investigated in the form of a completely random design with 3 replications.
Results: According to the results obtained, the best method to preserve the color quality of the medicinal sage was the infrared drying (0.4 W/cm2). Among the components of the essential oil, the amount of beta thujone compound in the infrared drying method is 0.4 W/cm2, and the maximum amount of camphor and alpha thujone compounds in the combined drying method (infrared 0.4 W/cm2 warm weather was 45 degrees). Also, the highest amount of 1,8-cineole compound was observed in shade drying. The highest amount of flavonoid was obtained in the combined drying method (infrared 0.4 W/cm2 - hot air 45 degrees). The highest amount of antioxidant activity was in the shade drying method with a slight difference in the combined drying method (infrared 0.4 W/cm2 - hot air 45 degrees).
Conclusion: Based on the obtained results, the combined drying method is recommended to maintain the quality of the appearance and the effective ingredients in sage essential oil.

کلیدواژه‌ها [English]

  • alpha thujone
  • beta thujone
  • combined drying
  • camphor
  • infrared
  • medicinal sage