ارزیابی مصرف سوخت، انرژی و انتشار گازهای گلخانه ‏ای در تولیدات گیاهی در کشور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 سیستان و بلوچستان-سراوان- مجتمع آموزش عالی سراوان- گروه تولیدات گیاهی

2 دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

10.22034/saps.2025.62435.3246

چکیده

اهداف: تولید پایدار غذا همراه با حفظ محیط زیست، یکی از بزرگترین چالش‏های پیش روی بشر می‏باشد. در حال حاضر کشاورزی یکی از بزرگترین منابع تولید گازهای گلخانه‏ای می‏باشد. افزایش غلظت این گازها در جوّ باعث تسریع پدیده تغییر اقلیم و اثرات مخرب آن در جهان می‏شود.
مواد و روش ها: در این مطالعه یک ماژول جهت بررسی تأثیر تولید محصولات گیاهی بر محیط زیست در سطح کشور استفاده شد. با استفاده از این ماژول می‏توان مقدار سوخت، الکتریسیته و انرژی مصرفی در بخش کشاورزی و همچنین انتشار گازهای گلخانه‏ای ناشی از تولید محصولات کشاورزی در سطح کشور و استان را برآورد کرد. در ماژول محاسبات برای 18 گیاه زراعی، 13 گیاه باغی و 5 گیاه صیفی و سبزیجات در سطح کشوری و استانی به تفکیک دیم و آبی انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد سالانه 440720680 گیگاژول انرژی (مجموع انرژی مستقیم و غیرمستقیم) در مزارع تولید محصولات گیاهی مصرف می‏شود که 73 درصد از این انرژی برای تولید محصولات زراعی، 22 درصد برای تولید محصولات باغبانی و 5 درصد برای تولید صیفی و سبزیجات استفاده می‏شود. از کل انرژی مصرفی برای تولید محصولات گیاهی 89 درصد برای تولید محصولات آبی و 11 درصد برای تولید محصولات دیم صرف می‏شود. سالانه 21456 هزار تن معادل دی اکسید کربن از محل تولید محصولات گیاهی در کشور منتشر می‏شود. 66 درصد از این مقدار انتشار ناشی از تولید محصولات زراعی، 28 درصد ناشی از تولید محصولات باغبانی و 6 درصد ناشی از تولید صیفی و سبزیجات در کشور است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Assessing Fuel Consumption, Energy Use, and Greenhouse Gas Emissions in Sustainable Crop Production in Iran

نویسندگان [English]

  • Seyed Reza Amiri 1
  • Afshin Soltani 2
  • majid Alimgham 2
1 Higher Educational Complex of Saravan, Faculty of Agriculture, P.O. Box 9951634145, Saravan, Iran.
2 Professor Dept. of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences
چکیده [English]

Objective: One of the most pressing challenges facing humanity is achieving sustainable food production while preserving the environment. Agriculture currently represents a major source of greenhouse gas (GHG) emissions. The increasing atmospheric concentration of these gases accelerates climate change and its detrimental effects worldwide. This study aimed to develop a dynamic module to investigate the environmental impact of plant production in Iran.
Materials and Methods: The module facilitates the estimation of fuel, electricity, and energy consumption within the agricultural sector. Additionally, it enables the assessment of greenhouse gas emissions associated with agricultural product production at both national and provincial levels. Calculations within the module were conducted for a total of 36 plant types, encompassing 18 agricultural plants, 13 garden plants, and 5 summer plants and vegetables. The module differentiates between rainfed and irrigated agriculture at both national and provincial scales.
Results: Our results revealed that vegetable production fields consume 440,720,680 MJ yr-1 energy, encompassing both direct and indirect energy inputs. Of this total energy consumption, 73% is allocated to agricultural products, 22% to horticultural products, and the remaining 5% supports summer crops and vegetables. Additionally, 89% of the energy used for plant production is dedicated to irrigated crops, while the remaining 11% sustains rainfed agriculture. Annually, 21456 thousand tons of carbon dioxide equivalent are emitted from production of plant products in Iran. 66%, 28%, 6% of this amount of emission is due to the production of crops, horticultural products and summer crops and vegetables in the country, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords
  • Climate change
  • Environment
  • Module
  • Model