ارزیابی اثر محلول پاشی فرآورده‌های اسید آمینه‌ای و آلی بر فعالیت آنزیم‌ها و عملکرد روغن سویا (Glycine max L.) در زمان‌های متفاوت برداشت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

2 دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، مرکز تحقیقات هواشناسی کشاورزی گیلان

3 استاد گروه زراعت دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

10.22034/saps.2025.63897.3289

چکیده

به منظور بررسی تأثیر فراورده‌های اسید آمینه‌ای و آلی بر خصوصیات کمی و کیفی سویا رقم ویلیامز در زمان‌های متفاوت برداشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 24 تیمار و 3 تکرار در سال‌های 1390-92 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا ‌شد. فاکتور اول، محلول‌پاشی مواد شامل 1-نانوکلات‌آهن (دو در هزار)، 2-کادوستیم (5/0 در هزار)، 3-آمینول‌فورته (دو در هزار)، 4-آب مغناطیسی (20 لیتر در متر مربع)، 5-کمپوست زباله شهری (10 تن در هکتار)، 6- کود حیوانی (کود گاوی) و 7-کود شیمیایی نیتروژن خالص (پنج در هزار از منبع اوره) به همراه یک تیمار شاهد و فاکتور دوم، سه زمان برداشت 1-هنگامی که رطوبت دانه در غلاف‌های ساقه اصلی 25-20 درصد 2-رطوبت دانه در غلاف‌های ساقه اصلی 15-14 درصد 3-رطوبت دانه در غلاف‌های ساقه اصلی 12-10 درصد، منظور شدند. مقایسه میانگین مرکب اثر متقابل تیمارها نشان داد که محلولپاشی نانوکلات‌آهن و زمان برداشت دوم بیشترین میزان آنزیم پراکسیداز، آنزیم کاتالاز، عملکرد دانه و پروتئین (به ترتیب 3731 و 1390 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (951 کیلوگرم در هکتار) را داشت. بیشترین غلظت آنزیم مالون‌دی‌آلدهید در تیمار شاهد (7/140 نانو مول بر گرم وزن تر) و زمان برداشت سوم (140 نانو مول بر گرم وزن تر) بدست آمد. براساس نتایج این آزمایش به نظر می‌رسد که با توجه به عملکرد روغن و پروتئین و بالا بودن ارزش تغذیه‌ای سویا، محلول‌پاشی نانوکلات‌آهن و زمان برداشت دوم باعث افزایش کمی و کیفی محصول و در راستای کاهش آلودگی‌های محیطی و کشاورزی پایدار می‌باشند

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the effect of spray application of amino acid and organic products on enzyme activity and oil yield of soybean (Glycine max L.) at different harvest times

نویسندگان [English]

  • pari tousi 1
  • zahra Amin Deldar 2
  • masoud esfahani 3
1 Research Assistant Professor of Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.
2 Ph.D. Crop Physiology, Gilan Agricultural Meteorology Research Center
3 Professor, Department of Agriculture, Faculty of Agricultural Sciences, University of Gilan. Rasht
چکیده [English]

In order to investigate the effect of amino acid and organic products on the quantitative and qualitative characteristics of soybeans at different harvest times, a factorial experiment was conducted in the form of randomized complete blocks with 24 treatments and 3 replications in the years 2010-2012 at the Country Rice Research Institute (Rasht).The experimental treatments include1-Fe nano-chelate (20.00),2-Kadostim (0.50.00)3-Aminol Forte (20.00).4-Magnetic water (20 lit.m-2).5-municipal solid waste compost (10 ton.ha-1 )6. animal manure (cow, 10 ton.ha-1,), and 7. nitrogen fertilizer (50.00 of urea source) plus a control treatment and three harvesting times including harvesting when the pod seeds in the main stem had 20-25% moisture and the second harvest when the pods are fully ripe and the pod seeds in the main stem had 14-15% moisture, and the third harvest when the pod seeds in the main stem had less than 14% moisture. The comparison of the composite mean of the interaction effect of the treatments showed that the spraying of Fe nano-chelate and the second harvest time had the highest amount of peroxidase enzyme, catalase enzyme, grain and protein yield and oil yield. the maximum concentration of MDH was in control treatment and the third harvest time.Based on the results of this experiment, it seems that due to the oil and protein yield and the high nutritional value of soybeans, spray application of Fe nano-chelate and the time of the second harvest increase the quantity and quality of the product in the direction of reducing environmental pollution and sustainable agriculture.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Enzyme
  • Grain Moisture
  • Carotenoid
  • Chlorophyll
  • protein yield