اثر افزودن درصدی از ورمی کمپوست آماده و چای کمپوست به بستر مواد خام تهیه شده از پسماند جامد گاوی روی محصول نهایی ورمی کمپوست

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز

2 گروه آموزشی مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز

10.22034/saps.2025.66203.3349

چکیده

اهدف: هدف تحقیق حاضر افزایش بازده تبدیل پسماند و نیز مطالعه اثر افزودن درصدی از ورمی‌کمپوست و بازگردانی چای کمپوست به بستر ورمی کمپوست حاوی درصدی از پسماند جامد و خالص گاو، روی کیفیت محصول کمپوست بود.
مواد و روش ها: این مطالعه به مدت پنج هفته با هشت تیمار که هر تیمار دارای درصدی از پسماند جامد گاو (%C)، ورمی کمپوست (%V) و چای کمپوست بود، در قالب طرح کرت های خرد شده بر مبنای طرح کاملا تصادفی در سه تکرار برای وزن زیست توده کرم و میزان کوکون انجام شد که در آن تیمارها در کرت های اصلی و هفته ها در کرت های فرعی قرار گرفتند. افزون بر این، اندازه گیری عناصر ماکرو، میکرو، نسبت C/N، EC و pH در پایان هفته پنجم صورت گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که در طی فرایند تولید کمپوست، با افزودن 30 درصد ورمی‌کمپوست به پسماند جامد گاو، مقادیر زیست توده کرم، تعداد کوکون، C/N ، N و pH افزایش می‌یابد. اما افزودن چای کمپوست بجز EC و K، روی بقیه متغیر های وابسته اثر منفی داشت. بیشترین اثر منفی در ترکیب 10 درصد ورمی کمپوست با 90 % پسماند جامد گاو مشاهده شد. در تیمارهای مختلف تغییرات معنی‌داری در میزان P مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده حاکی از اثر مثبت افزودن 30 درصد ورمی کمپوست به مواد خام روی زیست توده کرم، تعداد کوکون و برخی عناصر ماکرو و میکرو موجود در ورمیکمپوست حاصل و اثر منفی افزودن چای کمپوست به مواد خام، روی متغیرهای مذکور بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of adding percentages of vermicompost products and compost tea to the bed of raw materials prepared from cow dung on the final vermicompost product

نویسندگان [English]

  • Rahim Mohammadpour 1
  • Hamid Reza Ghassemzadeh 2
  • Mohammad Moghaddam 3
1 , Former MSc Student, Department of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Department of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz 5166614776, Iran
3 Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

Background and Objective:
The present research was aimed to increase the conversion efficiency of waste materials, as well as to study the effect of adding percentages of vermi-compost and compost tea to the vermicompost bed containing solid and pure cow dung, on the compost quality.
Materials and Methods: This study was carried out for five weeks with eight vermicompost treatments , each of which had a certain combination of solid cow dung (%C), vermicompost (%V) and compost tea, in the form of a split-plot design based on a completely randomized design in three replications for worm biomass and the number of cocoons, In addition, macronutrients and micronutrients, C/N ratio, EC, and pH were measured at the end of the fifth week.
Results: The results showed that during the compost production process, by adding 30% vermicompost to solid cow dung, worm biomass, cocoon number, pH, C/N, and N increased. But adding compost tea had a negative effect on the dependent variables, except for EC and K. The highest negative effect was observed in the combination of 10% compost tea with 90% solid cow dung. No significant changes in P were observed in different treatments.
Conclusion: The results indicated the positive effect of adding 30% of vermicompost to raw materials on worm biomass, cocoon number, and some macro and micronutrients present in the resulting vermicompost, and the negative effect of adding compost tea to raw materials on these variables.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chemical analysis
  • Environment
  • Cocoon
  • Recycling
  • Soil amendment