تجزیه کلروفیل پوست میوه و مشتقات آن، شاخصی معتبر در تعیین بلوغ تجاری میوه گلابی(Pyrus communis L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

2 موسسه اصلاح و تهیه نهال وبذر- کرج

چکیده

رسیدگی میوه در زمان برداشت یکی از مهم­ترین عوامل تعیین کننده درافزایش انبارمانی وکیفیت میوه گلابی است. یکی از شاخص­های رسیدگی مناسب طی برداشت تجاری میوه گلابی، تغییر رنگ زمینه پوست است. در این آزمایش روند تغییرات پروتو­کلروفیل و مشتقات آن شامل کلروفیل a ، b   و کلروفیل کل در میوه 9 رقم تجاری گلابی شامل: اسپادونا، بارتلت، بیروتی، درگزی، دوشس، شاه­میوه، فلسطینی، کوشیا و لوئیزبون در چهار زمان مختلف، دو هفته قبل از بلوغ تجاری میوه، در زمان بلوغ تجاری میوه، یک­ ماه و دو ماه پس از انبارمانی مورد ارزیابی صورت گرفت. میزان کلروفیل به روش طیف­سنجی نوری با ارزیابی میزان جذب نور تک فام در طول موج­های 625، 647 و664  نانومتر اندازه­گیری شد. بیش­ترین میزان کلروفیل a ، b  و کلروفیل کل در مرحله بلوغ تجاری میوه و مراحل مختلف انبارمانی آن با تفاوت مشخصی نسبت به سایر ارقام در رقم اسپادونا مشاهده گردید، در حالی­که رقم فلسطینی کم­ترین میزان هر یک از عوامل فوق را طی مراحل مختلف بررسی نشان داد. هم­چنین در تمامی مراحل آزمایش، میزان کلروفیل a  بیش­تر از b بود. در اغلب ارقام، در طی مراحل چهار­گانه ارزیابی روند تغییرات کلروفیل، افت مشخصی را با انحراف استاندارد جزئی نشان داد. با توجه به نتایج به­دست آمده چنین استنباط می­شود که ارزیابی میزان کلروفیل پوست میوه و روند تغییرات آن به عنوان شاخصی معتبر و قابل استفاده در تعیین بلوغ تجاری میوه ارقام مورد آزمایش به غیر از دو رقم شاه­میوه و لوئیزبون قابل استفاده است.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Analysis of Fruit Skin Chlorophyll and Its Derivatives as a Valid Index in Determination of Commercial Maturity of Pear (Pyrus communis L.)

نویسندگان [English]

  • L Doleh 1
  • H Abdollahy 2
  • M Hassanpour Asil 1
چکیده [English]

Fruit maturity at harvest is one of the most effective factors determining the increase of storage time and quality of pear fruit. One of the suitable fruit maturity indices during commercial harvest date of pear fruit is the change of its ground color. In this research, changes of proto-chlorophyll and its derivatives including a, b and total chlorophylls in 9 cultivars of pears namely: Spadona, Bartlett, Beyrouti , Dargazi, Dutchess, Shahmiveh, Felestini, Coscia and Louise Bonne during four different times, two weeks before commercial fruit maturity, commercial fruit maturity time, one and two months after fruit storage were evaluated. Measurement of chlorophyll was performed using spectrophotometric method and the amount of single spectrum light absorption under wave lengths of 625, 647, 664 nanometer. The most content of chlorophyll a and b and total chlorophyll in commercial maturity stage and different stages of storage devoted to Spadona that have clear difference in comparison to the others, but Felestini cultivar shows the less extent of the above mentioned factors during different stages of the evaluation. Also, in all stages of the experiment, chlorophyll a was greater than chlorophyll b. In most cultivars, changes of chlorophyll showed clear downfall with low standard deviation during the four different times. Based on the results, it can be concluded that evaluation of skin chlorophyll and its changes are valid and usable indexes in determination of commercial maturity of fruit in understudy cultivars except Shahmiveh and Louise Bonne cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chlorophyll and its derivatives
  • Commercial maturity
  • Ground color
  • Pear fruit
  • Spectrophotometric method
راحمی م، 1384. فیزیولوژی پس از برداشت: مقدمه­ای بر فیزیولوژی و جابجایی میوه، سبزی­ها و گیاهان زینتی (ترجمه)، انتشارات دانشگاه شیراز.
عاطفی ج،  1369. بررسی­های مقدماتی ارقام گلابی در ایران، بخش تحقیقات باغبانی، نشریه فنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی.
مجتهدی م و لسانی ح، 1381. زندگی گیاه سبز (ترجمه)، انتشارات دانشگاه تهران.
Bower JH, BiasiWV and Mitcham EJ, 2003. Effect of ethylene in the storage environment on quality of ‘Bartlett’ pears. Postharvest Biol Technol 28: 371-379.
Costa L, VicenteAR, Civello PM, ChavesAR and MartiınezGA, 2006. UV-C treatment delays postharvest senescence in broccoli florets. Postharvest Biol Technol 39: 204–210.
Costa ML, Civello PM, ChavesAR and MartinezGA, 2005. Effect of ethephon and 6-benzylaminopurine on chlorophyll degrading enzymes and a peroxidase-linked chlorophyll bleaching during postharvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L.) at 20 C. Postharvest Biol Technol 35: 191-199.
Crassweller RM, 1996. Pennsylvania tree fruit production guide. PennsylvaniaState College of Agricultural Sciences. Harvest and postharvest handling (eBook, revised 2008), 6, 239-248.
Ding B, Shi G, Xu Y, Hu J and Xu Q, 2007. Physiological responses of Alternanthera philoxeroides (Mart.) Griseb leaves to cadmium stress. J Enviro Pollu 147: 800-803.
Franck C, Lammertyn J, Ho QT, Verboven P, Verlinden B and Nicolaï BM, 2007. Browning disorders in pear fruit. Postharvest Biol Technol 43: 1-13.
Frenkel C and Dyck R,1973. Auxin inhibition of ripening in Bartlett pears. J Plant Physiol 51: 6-9.
Kawamura T, 2000.   Relationship between skin color and maturity of Japanese pear "Housui". Japanese Journal of Farm Work Research35: 33-38.
Koca N, Karadeniz F and Burdurlu HS, 2006. Effect of pH on chlorophyll degradation and colour loss in blanched green peas. J Food Chemistry 100: 609-615.
Kupferman E, 2002. Observations on harvest maturity and storage of apples and pears. WashingtonStateUniversity. Tree Fruit Research and ExtensionCenter. Postharvest Information Network, pp.1-7.
MartinezGA, Civello, PM, ChavesAR and Anon MC, 2001. Characterization of peroxidase-mediated chlorophyll bleaching in strawberry fruit. Phytochem 58: 379-387.
Moran, R, 1982. Formulae for determination of chlorophyllous pigments extracted with N,N- dimethylformamide. J Plant Physiol 69: 1376-1381.
Nilsson T, 2005. Effects of ethylene and 1-MCP on ripening and senescence of European seedless cucumbers. Postharvest Biol Technol 36: 113-125.
Peirs A, Scheerlinck N, PerezAB, Jancsok P. and Nicolaï BM, 2002. Uncertainty analysis and modelling of the starch index during apple fruit maturation. Postharvest Biol Technol 26: 199–207.
Serrano M, Martinez-Romero D, Guillen F, Castillo, S and Valero D, 2006. Maintenance of broccoli quality and functional properties during cold storage as affected by modified atmosphere packaging. Postharvest Biol Technol 39: 61-68.
Wang HC, Huang XM, Hu GB, Yang ZY and Huang HB, 2005. A comparative study of chlorophyll loss and its related mechanism during fruit maturation in the pericarp of fast- and slow-degreening litchi pericarp. Sci Hort 106: 247-257.
Win TO, Srilaong V, Heyes J, Kyu KL and Kanlayanarat S, 2006. Effects of different concentrations of 1-MCP on the yellowing of West Indian lime (Citrus aurantifolia, Swingle) fruit. Postharvest Biol Technol 42: 23-30.