بررسی ویژگی‌های رشدی و اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L.) با کاربرد مس و روی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تبریز

2 گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

3 استاد فقید گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

4 پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی، تهران

چکیده

چکیده
       مس و روی از عناصر کم‌مصرف ضروری بوده و جزء فلزات سنگین طبقه‌بندی می‌شوند، بنابراین کمبود و بیش‌بود آن‌ها در خاک، موجب بازدارندگی رشد گیاهان می‌شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر غلظت‌های متفاوت مس و روی بر برخی از صفات مورفولوژیک، میزان اسانس و هم‌چنین تعیین سرنوشت این عناصر در فرآیند اسانس‌گیری است. آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل شامل مصرف خاکی مس (صفر، پنج و 25 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت سولفات مس) و روی (صفر، 10 و 50 میلی‌گرم برکیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) و برهمکنش آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش مس و روی بر وزن‌‌تر ریشه و کلروفیل (05/0≥p) وزن خشک ریشه، غلظت مس و روی اندام هوایی، تفاله و آب تقطیر (01/0≥p) تاثیر معنی‌داری داشت. با مصرف مس و روی در خاک غلظت آن‌ها در اندام‌ هوایی افزایش یافت. برهمکنش منفی بین مس و روی در سطوح بالاتر اتفاق افتاده، لذا کاربرد هم زمان آنها باید با احتیاط صورت گیرد. غلظت مس و روی در تفاله و آب تقطیر تفاوتی با غلظت این عناصر در گیاه نداشت. باقی ماندن مس و روی در  تفاله و آب تقطیر، حاکی از  عدم انتقال عناصر  به داخل اسانس بوده و کشت این گیاه در خاک‌های آلوده به مس و روی  جهت تولید اسانس  امکان‌پذیر می‌باشد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of Growth Characteristics and Essential oil of Savory (Satureja hortensis L.) With Application of Copper and Zinc

نویسندگان [English]

  • H Asgari 1
  • B Moteasharezadeh 2
  • GhR Savaghebi 3
  • J Hadian 4
چکیده [English]

Abstract
           Copper (Cu) and Zinc (Zn) are essential micronutrients, that higher values are classified as heavy metals. So deficiency and toxicity of them causes growth inhibition in most plant. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of Cu and Zn on morphological traits, essential oil content and the determination of these elements in during the process of steam distillation. This experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications in greenhouse conditions. The treatments consisted of three levels of Copper (0, 5 and 25 mg.kg-1 CuSO4) and zinc (0, 10 and 50 mg.kg-1 ZnSO4) and their combination. Results showed that interaction of Cu and Zn on the fresh weight of root and chlorophyll (p≤ 0.05), dry weight of roots, concentration of Cu and Zn on the shoots, residual distillation water and material (p≤ 0.01). With increasing Cu and Zn in soil, concentrations of them increased in shoots. Concentration of Cu and Zn in the sum of residual distillation water and material were similar the concentration of metals in shoots plant before distillation. Negative interaction between Cu and Zn occurred at higher application, therefore should consider combining these two elements not done at high levels. Retention of cu and Zn in the sum of residual distillation material and water, asset cannot transmit the elements into essential oil and cultivation of these medicinal plants in contaminated soils with Cu and Zn.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Copper
  • Essential Oil
  • Micronutrients
  • Savory