اثر مایه‌کوبی برخی جدایه‌های سودوموناس بر رشد و جذب عناصر غذایی گوجه فرنگی در شرایط مزرعه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

2 گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

شناسایی باکتریهای محرک رشد گیاه و بکارگیری آنها یکی از گام‌های اساسی در کشاورزی پایدار است. بر این اساس در این آزمایش برخی از جدایه‌های متعلق به جنس سودوموناس که به تازگی جداسازی و شناسایی شده‌اند برای اولین بار در شرایط مزرعه در کشت گیاه گوجه‌فرنگی مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش نشاءهای گوجه فرنگی رقم super chief در کشت خزانه با تیمار تلفیقی جدایه‌های Pseudomonas sp. شامل (S10-3+S19-1، S14-3+S19-1 و S21-1+S19-1) تلقیح شدند، علاوه بر آن تیمار شاهد بدون تلقیح باکتری و تیمار کود کامل (براساس نتایج آزمون خاک) به منظور انجام مقایسه لحاظ شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر باکتری‌های فوق بر شاخص‌هایی مثل عملکرد، اندازه میوه، محتوای ویتامین ث، لیکوپن، درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در بخش هوایی و سطح برگ معنی‌دار است و بالاترین عملکرد در تیمارS14-3+S19-1 (g.m-29/4830) و بالاترین میزان ویتامین ث، لیکوپن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و سطح برگ در تیمار S21-1+S19-1 به ترتیب با مقادیر mg.100g-1 Fwt 02/7،  mg.kg-101/ 46،  mg.g-109/30، mg.g-1  3/7، mg.g-1  6/15 و cm26/60 بدست آمد. این در حالی بود که سایر ویژگیهای اندازه‌گیری شده در این آزمایش شامل تعداد میوه کل و اسیدیته، مواد جامد محلول (TSS)،pH  وEC  میوه، سفتی گوشت، سفتی پوست، قطر ساقه، تعداد گره، ارتفاع ساقه، تعداد ساقه جانبی و کلروفیل متاثر از تیمارهای مورد استفاده نبود. باتوجه به نتایج فوق می‌توان به مؤثر بودن باکتریهای مورد استفاده در این آزمایش به عنوان کود زیستی در بهبود عملکرد و جذب بهتر عناصر و افزایش سطح برگ و کیفیت میوه گوجه فرنگی اشاره کرد.


کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Some Isolates of Pseudomonas Vaccination on Growth and Nutrient Uptake of Tomato Under Field Condition

نویسندگان [English]

  • P sh Alipour 1
  • S Bolandnazar 1
  • MR Sarikhani 2
  • F Irani 1
چکیده [English]

    Identifying of plant growth promoting bacteria and utilizing them is one of the basic stages in sustainable agriculture. In this experiment some newely isolated and identified strains of Pseudomonads, were used for the first time in inoculation of tomato in the field circumstances. Experiment was done based on randomized block design with 5 treatments and 3 replications. In this experiment tomato (Lycopersicon esculentum Mill cv. Super Chief) seedlings were inoculated with integrated treatment of Pseudomonas ssp. strains including (S19-1+S10-3, S14-3+S19-1 and S19-1+S21-1), moreover, the control treatment without bacteria inoculation and fertilizer treatment (according to soil test) inorder to copmparison were considered. The result showed that the effects of bacteria on characters such as yeild, fruit size, vitamin C, lycopen, percentage of N, P, K in foliage of plant and leaf area index is meaningful and the best output is in S19-1+S14-3 (4830.9 g.m-2) and the highest amount of vitamin C, lycopene, N, P, K, LAI was in S191-1+S21-1 treatment respectively and amounts of 7.02 mg.100g-1 Fwt, 46.01mg.kg-1, 30.09 mg.g-1, 7.30 mg.g-1,  15.60 mg.g-1, 6.60 cm2. However the other measured traits in this experiment including number of fruits, acidity, TSS, pH, EC, firmness, diameter of stem, number of lateral shoot and chlorophyll index were not affectd by bacteria. According to this result we can mention the efficiency of used bacteria as a biofertilizer in improvement of yeild, nutrient uptake, LAI and fruit quality.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plant Growth Promoting Bacteria
  • Pseudomonas
  • Potassium
  • Phosphorus
  • Tomato Yield